Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Težina kapetanske trake

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 22.09.23. | 12:00

Petković je jedan od najiskusnijih u ovom Jakirovićevom Dinamu i konačno je prihvatio tu rolu uzora. Sazrio je definitivno. I igra ponajbolji nogomet svoje karijere.

U veljači prošle godine Lokomotiva je stigla na Maksimir i otkinula dva boda Dinamu u remiju bez pogodaka. Nije to bila nešto naročito atraktivna utakmica, a oba sastava su bila poprilično sterilna pred golom. U toj utakmici se posebno istaknuo i Bruno Petković koji je imao impresivnu statistiku: tri mahanja rukama prema sucu, dva vezanja kopački i jedan neuspješni pokušaj prodavanja tunela.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Bio je to onaj letargični i slabo motivirani Petković koji je malo toga korisnog donosio Modrima i koji je najčešće na sebe navlačio bijes navijača.

Odvrtimo li film na jučerašnju utakmicu, vidjet ćemo Petkovića koji u prvom poluvremenu ogleda protiv Astane dva puta sprinta za protivničkim igračima u pokušaju da im oduzme loptu i zaustavi kontranapad. Iako je u oba navrata bio neuspješan, to je miljama daleko od onog bezvoljnog igrača kojeg je ponekad bilo mučno gledati na terenu.

Ovaj 2.0 Petković osjeća značaj i težinu kapetanske trake Dinama.

Pokazala je to i sinoćnja utakmica u kojoj je Petković zabio dva pogotka i to oba iz kaznenih udaraca. U posljednje vrijeme su mu upravo jedanaesterci znali biti veliki problem, ali ne samo njemu, nego i navijačima, budući da ih je napadač Dinama i hrvatske reprezentacije izvodio dosta nonšalantno zbog čega nije bio toliko ubojit. Ova dva penala koja je zabio Kazahstancima, pokazuju da je Bruno sve odgovorniji. Nije tu bilo umiranja u ljepoti, pokušaja Panenke i mlakog udaranja lopte. Sada je izabrao strane i snažno opalio u oba slučaja. Vratar Astane je pročitao putanju lopte svaki put, ali baš ništa tu nije mogao napraviti. Inače, zabio je pet od pet posljednjih jedanaesteraca (Rijeci, dva Osijeku i sada dva Astani), svih pet pod Sergejerm Jakirevićem i to kao kapetan. Prije toga je promašio tri zaredom, protiv Gorice, u dresu Hrvatske protiv Španjolaca u Ligi nacija i protiv Hajduka. Vidite razliku?

Ove sezone je Petković u 14 odigranih utakmica dohvatio sedam golova i asista što je dosta impresivan skor na startu nove kampanje.

U posljednjem kolu HNL-a, protiv Slaven Belupa, se po prvi puta sa sjeverne tribine moglo čuti skandiranje njegovog imena, s čime se ne može pohvaliti baš puno igrača. No Petko je i to osjetio i sigurno da mu itekako znači.

A ako se malo odmaknemo od romantiziranja i nogomet svedemo na čisti biznis, onda ćemo doći do zaključka kako je Petkoviću ovo posljednji vlak da se okuša na većoj europskoj razini. I svaka čast Trabzonsporu koji je jako ozbiljan klub, no Petković ima i talenta i (vjerojatno) ambicije za korak više.

O njegovom su talentu ispisane stranice i stranice, igrač je to koji je blagoslovljen svime što jednom napadaču treba, osim dubine – Petko nije igrač kojega ćete tražiti u prostor jer nije naročito brz, a i onda mu oduzimate glavni forte u njegovoj igri – loptu u nogama.

Petko, znana je stvar, nije klasični napadač koji čuči u 16-ercu vrebajući priliku. On je igrač koji voli igru, voli sudjelovati u izgradnji napada i više od svega – voli kreirati. No zbog toga će dobiti po prstima od izbornika Zlatka Dalića.

Nama treba napadač koji zabija. Tražio sam prije utakmice od njega da ne dolazi na centar, da čeka loptu. Kad dobije loptu, ima svježinu, može više toga napraviti. Trošenje na centru je beskorisno, bilo je dosta centaršuteva, mora više biti na toj lopti. Mora biti još uporniji, opasniji, konkretniji. Golovi su njegov posao, on je napadač, on mora zabijati. Ti si broj devet, od tebe se očekuju golovi. Znao sam reći da Bruno nema kontinuitet, a bez toga neće biti ono što svi želimo da bude”, komentirao je Dalić nakon utakmice s Latvijom u kojoj je Bruno briljirao, a očito da je napadač ozbiljno shvatio izbornikove riječi pa je nastavio i zabijati i asitirati.

Ali na svoj, autentičan način. I dalje je to Petković koji će podviknuti na suigrače kada ga zaobiđu u izgradnji napada, ali će se i naći na prvoj stativi kada treba zabiti pogodak.

Petković je jedan od najiskusnijih u ovom Jakirovićevom Dinamu i konačno je prihvatio tu rolu uzora. Sazrio je definitivno. I igra ponajbolji nogomet svoje karijere. S ovakvim kapetanom Petkovićem, Dinamo je, bez obzira na sve odlaske – moćan.



Tagovi

GNK DinamoBruno PetkovićHrvatska nogometna ligaKonferencijska liga

Ostale Vijesti