Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

Dinamov uzlet može zaustaviti samo neki novi cirkus sa Skupštinom

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 22.09.23. | 09:00

Modri su protiv Astane pokazali da stvari u momčadi polako sjedaju na svoje mjesto, trener Jakirović je na dobrom putu, ali treba vremena

"Tu sam tek mjesec dana, a da bih sve napravio kako želim treba mi šest mjeseci i jedan prijelazni rok", iskreno je i jasno poručio trener Sergej Jakirović nakon visoke pobjede nad Astanom (5-1) u prvom kolu Konferencijske lige. U utakmici o kojoj rezultat neće reći baš sve, jer nije to bila laka zadaća za Modre, susret su prelomila dva kaznena udarca i dvije obrane Nevistića, tek nakon 2-0 Dinamo je odahnuo, onda se razmahao i garnirao pobjedu 'petardom'.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Dvije su činjenice očite u Dinamovoj igri i rezultatima. Prvo, stvari polako sjedaju na svoje mjesto, Dinamo se vratio na pobjednički put, pobjeđuje momčadi, koje su kvalitetom ispod njegove razine, kao što su Slaven Belupo i Astana. Dinamove izvedbe rastu, a Sergej Jakirović jako dobro kormilari. Stvorio je osovinu momčadi, zna se tko čini udarnih 11, ali vrlo mudro i ciljano uvodi igrače s klupe, razigrava nove snage i širi u svakoj utakmici igrački kadar. I zasad to daje rezultate, u zadnje dvije utakmice nakon stanke, dobio je sjajnog Gabriela Vidovića, predstavio se Tibor Halilović, pogodak za samopouzdanje zabio je Antonio Marin. Drugo, još uvijek postoje anomalije u Dinamovoj igri, prazni hodovi i pogreške, posebno, kako je naglasio i Jakirović, u obrambenim zadacima, zadnja je linija 'krhka'. I tu ima najviše prostora za napredak, jer, sigurno bi neka bolja momčad od Astane znala te pogreške kazniti. No, isto je tako točno da Dinamo do zime i neće igrati puno utakmica protiv mnogo boljih momčadi od Astane, tako da Jakirović ne mora živjeti u prevelikom strahu.

Dinamov trener traži vrijeme, premda vremena u Dinamu nikad nema dovoljno. Međutim, definitivno je dobra stvar za hrvatskog prvaka što je izišao iz krize igre i rezultata, stabilizirao se i pokazuje ulazni trend. Nakon poraza u Pragu, za koji se krivicu teško može svaliti samo na Jakirovićeva leđa, Dinamo je upisao tri pobjede (Osijek, Slaven Belupo i Astana), čekaju ga Rudeš te Kup s Ponikvama pa onda derbi na Poljudu. Upravo bi u toj utakmici Dinamo mogao doći na vrh HNL-a i potpuno preuzeti kontrolu nad svojom sudbinom.

Jakirović je, neupitno, na dobrom putu, njegove se ideje 'hvataju', Dinamo je nakon turbulentnog, ljetnog razdoblja uplovio u mirnije vode, premda, znamo da samo jedan negativan rezultat, jedan kiks ili slabija večer, mogu uzdrmati Maksimir. To se nikad neće promijeniti. Međutim, gledajući dugoročno, Dinamo je krenuo prema gore, uzlazna putanja je očita i nema razloga sumnjati da će Jakirović svojim načinom rada izgurati 'kola' na planinu. I, u ovom nam se trenutku čini da taj uzlet može zaustaviti samo neki novi cirkus oko Dinamove Skupštine. U ponedjeljak je nova sjednica Skupštine, nitko u ovom trenutku ne zna kako će ona završiti, hoće li Dinamova klupska vlast, poput Jakirovićeve momčadi, smiriti negativu, krenuti nekim normalnim putem ili ćemo i dalje gledati sukobe, intrige i prepucavanja u borbi za vlast.

Iako su svi tvrdili suprotno, Dinamo je i u svlačionici osjetio posljedice tih tekstonskih poremećaja u uredima i hodnicima, momčad je dugo klipsala, potresena svim tim događajima. Baš sad kad je konačno uhvatila zrak, kad je trener zategnuo uzde i vratio svjetlo u Dinamovu svlačionicu, najmanje je potreban neki novi udarac, novi kaos, koji bi ponovno uništio dobru atmosferu i pozitivan trend. Jer, sve ukazuje na to da će Jakirović, u normalnim okolnostima, možda i prije šest mjeseci, staviti sve na svoje mjesto. Zato treba apelirati na sve one, koji će u ponedjeljak hvatati fotelje u Dinamovoj vlasti da budu svjesni kako svaki njihov potez može ostaviti trag na momčadi, koja se još oporavlja od svega onoga što se događalo od prosinačke, preko ožujske Skupštine, sve do danas.



Tagovi

GNK DinamoSkupština GNK DinamoSergej JakirovićKonferencijska ligaHNL

Ostale Vijesti