Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Svi Zekićevi 'meci': Polufinale Kupa, bitka za Europu, drugo mjesto i ostale stvari koje Slaven nije znao cijeniti

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 28.05.23. | 12:45

Pod Zekićem su Slavenaši bili i drugi nekoliko kola, a dobar dio sezone plesali po sredini tablice pa skoro realizirali Zekinu šalu da će Europu tražiti preko Kupa. Osječki strateg pronašao je poneki lijek za koprivničke probleme, ali neke dječje bolesti Farmaceuti nikako da prebole, a za njih će lijek morati potražiti u svojim redovima. U suprotnom, mogu se nizati i Zekići, i Klafurići i Stipići, i Dalići, ali sve će se svesti na isto - nešto je ipak trulo u 'državi podravskoj'

"Žao mi je što se nisam oprostio s pobjedom", rekao je nakon posljednje utakmice na klupi Slaven Belupa Zoran Zekić. Dosadašnji trener Farmaceuta nakon odrađene sezone odlazi iz Koprivnice i nove će poslovne avanture potražiti negdje drugdje, gdje, to ćemo tek doznati.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

"Ja ću se s klubom oprostiti u dobrim odnosima i bez ijedne ružne riječi, a dakako, nakon posljednje utakmice možemo analizirati. Ja sam trener i sve je na meni, i za drugi dio sezone preuzimam odgovornost, iako je pitanje što je realno - proljeće, jesen, ili negdje između. Zahvalan sam svima na suradnji i bilo mi je zadovoljstvo raditi u Slavenu Belupu", rekao je prije posljednjeg kola popularni Zeka.

POGLED ISPOD BROJKI

Što se analize tiče, ovako, brzopotezno, najlakše je sagledati brojke. U 72 utakmice na klupi Slavena ostvario je 23 pobjede, 20 remija i 29 poraza, uz gol razliku 80-104 i skupio 89 bodova, odnosno, po utakmici prosječno 1,24. Vrhunski? Ako ćemo gledati tako, i ne čini se baš. Osobito kada na ovosezonskoj tablici vidimo Koprivničane na osmom mjestu, no, treba samo malo zagrebati ispod površine pa vidjeti što je pravi rezultat Zekićeva mandata na klupi Farmaceuta.

Zekić je sjeo na klupu Slaven Belupa dok je u dobrom dijelu javnosti klub slovio kao glavni kandidat za ispadanje, s vrlo slabom perspektivom oko dovođenja igrača i vrlo malo optimizma da bi se takav epilog mogao izbjeći. Čupao si je Zekić kosu, ljutio se na nemotivirani pristup svojih igrača u počecima, a onda je sve krenulo kako treba pa je u prošloj sezoni dogurao Koprivničane do sedmog mjesta, a ove je sezone umalo napravio daleko više sve dok nedavne turbulencije nisu napravile svoje. Bio je 17. travnja kada smo izvijestili da se u Koprivnici sprema puč protiv Zekića. Prali su se iz kluba da to nije istina, na kraju Zekića ostavili na klupi, ali rezolutan kakav je, a i godine su mu donijele 'koje zrno mudrosti' da ga se ne može lako preveslati, Zekić je odlučio posao odraditi do kraja sezone pa ga prepustiti onome za koga će klub smatrati da može odraditi bolji posao.


OD EUROPE DO PROPUŠTENOG SEDMOG MJESTA

Sve do tada, Zekićev je Slaven bio i dalje je u borbi za plasman u Europu, brige oko ostanka riješio je odavno, a doveo ga je i do polufinala Kupa u kojemu je nesretno i minimalno ispao od Hajduka i to golom iz jedanaesterca. Situacija koju bi prije sezone svi potpisali! Također, Zekić je svojim javnim nastupima i istupima skrenuo i medijsku pažnju na Koprivnicu i Slaven Belupo. Kada bi pjesma njegovih 'metaka' zaorila u svlačionici, kada bi se začulo 'Reci Zeka, samo reci', napokon se osjetila kohezija u tom ponosnom kolektivu. U sivilu rezultata posljednjih godina, Koprivničani jedva da su imali volje dolaziti na Kušek-Apaš, a u Zekićevom mandatu su dobili možda i najljepši dio priče - Podravske štuke. Malenu, mladu, ali srčanu navijačku skupinu koju su podržali svi nogometni entuzijasti.

Osim toga, Zekić je stavio kapetansku traku na ruku mladom talentu Lovri Zvonareku, Slavenovom najvećem izlaznom transferu u povijesti kluba. Osječki je strateg standardnim napravio 19-godišnjeg Antu Crnca, Novaka Tepšića, promovirao Hlevnjaka i Krušelja, a na njegovo je inzistiranje stigao i najbolji strijelac kadetske lige Frano Vlašić, koji je već i debitirao za prvu momčad. Sačuvao je u momčadi i legendarnog Ivana Krstanovića - Popu.

Napetost se mogla rezati nožem nakon što je 'odrađen sastanak' i nakon što je Zekić odlučio otići, no obećao je da će momčad zajedno s njim odraditi do kraja sve profesionalno. Ispratio je to dramatični preokret protiv Osijeka i sekvenca koja je jasno rekla sve što bilo tko treba znati o Zoranu Zekiću - kada iskusni Popo nakon gola potrči u zagrljaj svome treneru, a zajedno s njim i ostatak momčadi, teško da se ima što više dodati.

PixsellPixsell


Raditi vlastitom treneru iza leđa, mora ostaviti posljedice na igrače. Tri poraza i tri remija u posljednjih šest kola u dobroj mjeri ide na dušu čelnicima koprivničkog kluba. Pretjerano neemotivan rastanak od trenera koji je toliko puno napravio i za momčad i za podravsku metropolu svakim svojim potezom i istupom u javnost, nikako nije osobina velikih klubova.

TKO ĆE NAĆI LIJEK ZA FARMACEUTE?

"Zekiću, kapa do poda", bili su redoviti komentari na društvenim mrežama. "Od nikakve momčadi stvorio je europsku", govorili su. Nažalost, Europe Slaven neće vidjeti. Morat će se zadovoljiti osmim mjestom nakon nanizanih remija i poraza u minulim HNL tjednima, ali teško da je netko mogao očekivati da se politički košmar neće odraziti na predstave na terenu. Želje su jedno, mogućnosti drugo. Zekić je mogućnosti Slavena često puta prebacivao daleko preko onoga što bi većina očekivala da je moguće, no, očito neki ljudi u klubu imaju drugačije poglede.

Pod Zekićem su Slavenaši bili i drugi nekoliko kola, a dobar dio sezone plesali po sredini tablice pa skoro realizirali Zekinu šalu da će Europu tražiti preko Kupa. Osječki strateg pronašao je poneki lijek za koprivničke probleme, ali neke dječje bolesti Farmaceuti nikako da prebole, a za njih će lijek morati potražiti u svojim redovima. U suprotnom, mogu se nizati i Zekići, i Klafurići i Stipići, i Dalići, ali sve će se svesti na isto - nešto je ipak trulo u 'državi podravskoj'.




Tagovi

Zoran ZekićSlaven BelupoHNLHrvatski nogometni kup

Ostale Vijesti