Reuters
Reuters

Štimac astrologa pitao koga da stavi u momčad: "Preporučili su mi ga drugi, tad nisam znao koliki mu je ugovor"

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 12.09.23. | 08:44

Sat vremena prije početka utakmice 11. lipnja, kada je izašla službena postava za utakmicu, dva imena kojima 'zvijezde nisu bile naklonjene', prema riječima astrologa, nisu ušla u izbor

“Bok dragi prijatelju, možeš provjeriti grafikone za svakog igrača s popisa za 11. lipnja. Početak je u 20.30 sati."

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

To je navodna poruka Igora Štimca, izbornika Indije, astrologu Bhupeshu Sharmi, kojega je zamolio da mu da savjete kako će koji igrač igrati taj dan kako bi mogao složiti postavu. I to nije jedina. Dapače, čak mu je govorio koje igrače da međusobno usporedi i pitao koje točno da ubaci. Bilo je to, piše Indian Express, 48 sati prije nego što se Indija trebala sučeliti s Afganistanom u ključnoj utakmici kvalifikacija za Azijski kup u Kolkati.

"Popis" na koji se Štimac pozivao sadržavao je imena vjerojatnih 11 za utakmicu, a u roku od nekoliko sati, astrolog je odgovorio svojim zaključcima o svakom imenu: "Dobro", “može jako dobro. Treba izbjegavati pretjerano samopouzdanje”, “ispodprosječan dan”, “vrlo dobar dan za njega, ali bi mogao postati agresivniji”; “ne preporučuje se za taj dan”...

Sat vremena prije početka utakmice 11. lipnja, kada je izašla službena postava za utakmicu, dva imena kojima 'zvijezde nisu bile naklonjene', prema riječima astrologa, nisu ušla u izbor. Postoji blizu 100 poruka koje su navodno razmijenili Štimac i Sharma u svibnju i lipnju 2022. Indija je odigrala četiri utakmice u tom razdoblju: prijateljsku protiv Jordana nakon koje su uslijedile tri kvalifikacijske utakmice za Azijski kup protiv Kambodže, Afganistana i Hong Konga. Bivši hrvatski reprezentativac, izbornik i trener Hajduka navodno se prije svake od njih čuo s navedenim astrologom. Navodne poruke je pregledao The Indian Express, tvrdi portal, a imena svih igrača su zadržana unutar redakcije kako bi se zaštitio njihov identitet.

Indijce sada brine nekoliko stvari - Štimčeva stručnost, ispravnost biranja postave, ali i moguća zlouporaba informacija koje je davao astrologu. Naime, prije svake utakmice Štimac je tražio informacije od astrologa prije nego što je finalizirao svojih prvih 11 i dijelio mu ažurirane informacije o ozljedama kao i strategije zamjene.

Sharma nije odgovario na pozive i poruke Indian Exspressa, a Praful Patel, koji je bio predsjednik AIFF-a u vrijeme kada je došlo do ovoga, rekao je za The Indian Express da "nije bio svjestan niti mu je rečeno" o tom problemu. No tadašnji glavni tajnik AIFF-a Kushal Das priznao je da je Štimca upoznao sa Sharmom u svibnju 2022.

“Upoznao sam ga na sastanku. On (Sharma) je radio za mnogo telekomunikacijskih kompanija i bollywoodskih zvijezda. Ono što su predstavili je da astrološka vremena i trenutna faza igrača mogu pomoći motivirati ljude da donesu ispravne odluke,” rekao je Das za The Indian Express i dodao:

“Tada sam se brinuo hoće li se Indija kvalificirati za Azijski kup, baš kao i Igor, da vam budem iskren. Nije to bila ugodna situacija. Za mene je najvažnije bilo da se Indija kvalificira. Rekao sam mu (Sharmi) da ću ga povezati s izbornikom i ako mu se svidi, da se njegove usluge mogu iskoristiti. Igor je bio vrlo uvjeren i cijelo su vrijeme bili u Kolkati .”

Na pitanje zašto je koristio astrologa i postupio po njegovim savjetima, Štimac je rekao:

“Bhupesh mi je preporučen i bio sam uvjeren (od drugih) da moram provjeriti njegove moguće učinke u sportu... Ništa više od toga. Zatražio sam još jednog stranog pomoćnog trenera koji nikada nije ni razmatran i bio sam šokiran kada sam saznao veličinu Bhupeshova ugovora...”

Na pitanje o Sharminom ugovoru, Das je rekao:

“Budući da smo dva mjeseca koristili njegove profesionalne usluge, platili smo mu oko 12-15 lakh rupija (1,2 - 1,5 milijuna rupija, odnosno, 13.475 - 14.600 eura). To se nije činilo velikim iznosom budući da se Indija kvalificirala za Azijski kup."

Indian Express je naveo po točkama:

- Prije svake utakmice Štimac je tražio informacije od astrologa prije nego što je finalizirao svoju postavu i dijelio ažurirane informacije o ozljedama kao i strategije zamjene. U jednom ranom razgovoru Štimac je napisao: “Bok dragi Bhupesh, bilo je zadovoljstvo upoznati te i razgovarati o budućem radu! Ljubazno bih vas zamolio za mišljenje o sljedećim igračima.” Zatim je podijelio datum, vrijeme i mjesto rođenja četvorice igrača, od kojih su trojica predstavljala Indiju na Svjetskom prvenstvu u nogometu U-17 2017.

- Štimac je proslijedio popis od 24 člana momčadi, sa sličnim detaljima, prije prijateljske utakmice protiv Jordana 28. svibnja 2022. Nakon što je Sharma poslao svoje preporuke, Štimac je podijelio podatke o fizičkoj spremi dvojice igrača, izražavajući zabrinutost zbog njihovih ozljeda.

- U drugom razgovoru, astrolog Sharma rekao je Štimcu da nije 'idealan dan ili faza' za jednog ofenzivnog veznjaka. Štimac je tada zatražio od Sharme da usporedi zvjezde ovog igrača s onima tri druga napadača. Sharma je odgovorio u roku od nekoliko minuta, a dotični igrač je rangiran kao treći u njegovom redoslijedu prednosti. Taj igrač nije započeo utakmicu protiv Jordana i ušao je kao zamjena u drugom poluvremenu.

To su samo neki od detalja, a ostale možete pročitati OVDJE. (g)

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Igor Štimacindijska nogometna ligaindijska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti