Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

Simbolički kraj europskog puta jedne velike generacije, Dinamo će dogodine biti novi i drukčiji!

Vrijeme Čitanja: 6min | čet. 03.11.22. | 09:05

Dinamo nije uspio prezimiti iz Lige prvaka, ova momčad nije napravila taj zadnji iskorak. Dinamo će se u idućih devet, 10 mjeseci do novog pokušaja sigurno mijenjati. Na više razina

Oprostio se Dinamo od Europe za ovu sezonu, nisu Modri uspjeli preskočiti tu barijeru, prezimiti iz Lige prvaka. Protiv Chelseaja u Londonu Dinamo je odigrao pristojnu utakmicu, nekoliko minuta imao u rukama Europsku ligu, međutim, senzacija je ostala daleko.

Neki će reći da je to realnost i maksimum, drugi će žaliti za propuštenim šansama protiv Salzburga i tvrditi da je u te dvije utakmice Dinamo mogao više i da je u tih 180 minuta propustio svoju priliku. No, kako god tko gledao, ta je europska priča već nakon utakmice u Londonu postala je prošlost, u Maksimiru se počinje slagati Dinamo za novi pohod na Ligu prvaka iduće sezone. Naravno, uz uvjet da Modri budu prvaci, to je ipak glavni cilj.

Možda to malo grubo zvuči, međutim, vrlo je izvjesno da je na Stamford Bridgeu, simbolički, jedna velika generacija završila svoj europski put. Momčad koja je prije četiri godine krenula rušiti razna 'prokletstva', rekorde i ispunjavati nedosanjane snove, kroz sezone se mijenjala. Igrači su odlazili i dolazili, međutim, okosnica i mentalitet momčadi su ostali, nadograđivali se, napredovali.

Bila je ovo zadnja europska sezona tog, takvog Dinama, nažalost, nisu uspjeli preskočiti i taj zadnji korak. Onaj sljedeći Dinamo, koji će iduće godine pokušati nastaviti ovaj niz europskih rezultata, bit će novi i drukčiji. Dinamo će se u idućih devet, 10 mjeseci sigurno mijenjati. A u tom procesu postoji nekoliko tema o kojima će se pričati.

ŠTO ĆE BITI SA SENATORIMA?

Kičmu i oslonac ove momčadi čine Livaković, Ristovski, Ademi, Mišić, Petković i Oršić. Oni su tzv. senatori, igrači koji su iznijeli najveći teret ove generacije. Neki su došli kasnije, ali se odlično uklopili, neki su tu od prvog dana, čak i ranije, gradili ovu uspješnu priču. I postali nezamjenjivi. No, jasno je da Modrima trebaju promjene i da će Dinamo početi osvježavati momčad. Što nipošto ne znači da će im se u Maksimiru zahvaliti i odreći ih se. Ne, nego se mora vidjeti kakvi su njihovi planovi, imaju li želje i ponuda za odlazak u inozemstvo, koliko su spremni i motivirani za još jedan europski pokušaj. Naravno, jasnija će slika biti nakon SP-a u Kataru. Ono što je svima jasno, jest da ti igrači više neće biti nezamjenjivi, Dinamo ne želi ovisiti samo o njima i njihovoj formi, vidjelo se i ove jeseni koliko je to rizično. Svi oni mogu imati mjesto i u toj novoj momčadi, ali ipak s nešto drugačijim ulogama. Prvi od starijih igrača iz 'originalne postave' koji bi mogao napustiti Maksimir definitivno je Kevin Theophile. Njemu na kraju sezone istječe ugovor, dogovor o odlasku bit će tema već na zimu.

ZABRINUTOST OKO MLADE MOMČADI

Kad Dinamo osvježava momčad, prvo zagrabi u vlastiti bazen. No, pitanje koje se u zadnje vrijeme često postavlja jest koliko u mlađim kategorijama, posebno u ovoj koja je igrala juniorsku Ligu prvaka, ima igrača koji će uskoro uskočiti u kopačke prvotimaca. Poraz (0:4) od Chesleaja u zadnjoj utakmici i ispadanje iz Europe sami po sebi ne moraju biti zabrinjavajući, ali, je li Dinamo u toj generaciji dobio igrače koji će idućih godina nositi maksimirski klub? Nemoguće je uvijek imati generaciju poput 'fakina', iz koje su do prve momačdi došli Gvardiol, Šutalo, Franjić i Marin, uskoro možda i Janković, iz koje još pet-šest igrača igra na prvoligaškoj razini. Međutim, dojam je da ove jeseni nitko osim Gabrijela Rukavine nije iskočio i najavio da će u budućnosti zaslužiti dres prve momčadi. Dobro, neki su i nešto mlađi, Brkljači možda još treba vremena za prilagodbu, ipak, uskoro će morati u Maksimiru podvući crtu i zaključiti na koga se može ozbiljno računati, a na koga ne.

UNUTARNJE REZERVE I IGRAČI NA POSUDBAMA

Sad kad je gotovo s Europom, prilika je da i igrači koji su manje igrali tijekom sezone, dobiju priliku. Da se konačno vidi kakva je perspektiva Bulata, Baturine, Marina, da se vidi što je s Emrelijem i Menalom, koji je na početku sezone bio važan faktor. Dinamo ima i igrače na posudbama (formalnim i neformalnim), treba vidjeti koliko tu ima potencijala. Sandro Kulenović, Nikola Čavlina i Niko Janković nekako su u prvom planu, hoće li dobiti (novu) šansu u Maksimiru ili će ih klub nekamo proslijediti? Hoće li to biti već od zime ili tek na ljeto? To je također pitanje kojim će se u Maksimiru baviti, dolazak tih igrača ovisit će, naravno, o rasplitanju kadrovske križaljke u svlačionici.

NOVI IGRAČI NA SVIM DIJELOVIMA TERENA

Dinamo na ljeto nije išao u široki šoping, Modri su doveli Ljubičića, Drmića i Boška Šutala, svjesni da na nekim pozicijima nisu dobro pokriveni, odlučili su jesen izgurati s postojećim kadrom. Ali, od zime nadalje morat će se pojačati. I to na svim dijelovima terena. Ode li Josip Šutalo, a njegov je transfer izvjestan, napusti li Dinamo Theophile, potom i Dilaver, očito je da će najviše pojačanja trebati u obrani. Dva ili tri igrača mogla bi doći već na zimu i polako hvatati pozicije, a očito je da će pojačanja trebati i na ostalim dijelovima terena. Tijekom ove jeseni postalo je jasno da Modri trebaju alternative za Mišića i Ademija, ode li Petković trebat će još jedan napadač, treba konačno završiti i tu sagu o lijevom boku. Treba biti svjestan i da neće biti lako opet okupiti i složiti jednako uspješnu i karakternu momčad kao što je ova, kad su u Maksimiru u startu pogodili, praktički, sa svim igračima koje su doveli. Ovo će biti sigurno najzahtjevniji dio posla.

KAKVA JE ČAČIĆEVA BUDUĆNOST?

Koliko god ga javnost kritizirala, Ante Čačić je napravio velik posao u zadnjih šest mjeseci. Ostvario je sve ciljeve, neke čak i prekoračio. Uzeo naslov, Superkup, ušao u Ligu prvaka, tamo pobijedio Chelsea, Dinamo se nije osramotio. Petković se vratio u reprezentaciju, stasao je Baturina, proradio Špikić, pojavio se Ljubičić... Da se moglo više, osvojiti još koji bod, moglo se, nije Dinamo bio daleko do toga. No, za gledanje Čačićeva mandata isključivo kroz negativnu prizmu, nema nikakvih argumenata, ono što je napravio nitko mu ne može osporiti. E sad, kakva je njegova budućnost u Dinamu, dugoročno? Je li on trener koji može graditi i nadograđivati momčad, hvatati zalet za taj novi europski 'boom', ima li on viziju, ideju, ima li u konačnici i snage i motiva za takav zahvat? Ili je bolje taj proces dati u ruke nekom mlađem treneru, nekome s novom energijom i planovima? Čačić je svoju ulogu odradio, generalno, za pohvalu, treba vidjeti je li on čovjek i za tu, novu eru?

PITANJE SPORTSKOG DIREKTORA

Tko, danas, zapravo vodi Dinamovu sportsku politiku? Odgovor na to pitanje nije jednostavan, jer Dinamo danas nema sportskog direktora, nema čovjeka isključivo odgovornog za taj dio posla pa se o stručnim pitanjima i pojačanjima danas razgovara na više adresa. Tu je klupska Uprava, zatim trener, tu je i Tomislav Butina koji je šef škole, ne treba zaboraviti niti važnog operativca Marka Vukelića, a neki menadžeri i dalje rado pohode Međugorje i tamo pokušavaju dogovarati neke buduće poslove, iako to više nije sigurna opcija. Neka pravila koja su ranije vrijedila kad je u pitanju ovaj segment kluba, danas više ne vrijede, ali je jasno da Dinamo u skorije vrijeme mora tu napraviti red, posložiti jasno i jednostavnu tu sportsku piramidu, na čelu sa sportkim direktorom. Kao rješenje tijekom ljeta spominjao se Tomislav Butina, potom neka druga imena, imaju li u Maksimiru sad u rukavu čovjeka koji se može uhvatiti tog zahtjevnog i obuhvatnog posla?




Tagovi

GNK DinamoLiga prvakaChelseaMilanRed Bull SalzburgAnte Čačić

Ostale Vijesti