Nel Pavletic/PIXSELL
Nel Pavletic/PIXSELL

Rijekin kut: Pobjeda koja navijačima znači više od tri boda (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 12.11.23. | 08:00

Evocirali smo sjećanja na utakmice koje nas neodoljivo podsjećaju na onu koja će se ove nedjelje (19 sati, Max Sport 1, HTV 2) odigrati na Rujevici, a heroj u njima bio je igrač koji je započeo i završio karijeru u Dinamu (Zagreb i München), a najveći trag ostavio je u dresu Rijeke i Zrinjskog.

U novijoj povijesti riječkog prvoligaša svega je nekoliko utakmica imalo naboj kakav se osjeća nad Kvarnerom uoči dolaska Sergeja Jakirovića i Dinama na Rujevicu. A pritom rezultat nije razlog istoga. Znate ono kada se zbog određenog detalja utakmicu najavljuje tjednima, kada se priča po kavama, piše po komentarima…

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Jedne takve sjećamo se iz 2008. godine, Dinamo je krajem listopada trebao gostovati na Kantridi, Plavi su doputovali u Opatiju, a onda je povjerenik za natjecanje, dakako iz riječkog kuta gledanja, 'izmislio' pravilo i odgodio utakmicu zbog crijevne viroze u redovima Modrih. Nemoguće je uopće i zamisliti reakcije kada bi se isto danas dogodilo, a koliko god i dalje postoje neke anomalije u hrvatskom nogometu, u mnogočemu je ostvaren napredak u posljednjih 15 godina.

“Dinamo se prepao Rijeke”, rekao je tada direktor Rijeke Mario Rubeša, a ondašnji trener Robert Rubčić cijelu priču dodatno prisnažio:

Prije mjesec dana slična se stvar dogodila u Njemačkom kupu, tamo je bila riječ o 13 nogometaša, no utakmica se morala igrati!”, istaknuo je Rupčić uz dodatak novinarima “molim vas naglasite da nitko iz stožera ne sumnja u vjerodostojnost Dinamovih problema.”

Umjesto 26. listopada utakmica je odigrana 19. studenog, ta 24 dana bila je glavna tema u navijačkim krugovima a atmosfera nabijena gnjevom. U Rijeci su se tada osjećali nemoćno i jadno, smatrali su da se propisi tumače kako odgovara Dinamu i baš na nož čekali tu utakmicu. I dočekali je s domišljatom porukom. Budući da se govorilo o crijevnoj virozi, Armada je u proglasu uoči utakmice pozvala navijače Bijelih da ponesu role toaletnog papira koje su s početkom utakmice završile na tartan stazi ljepotice podno čuvenih stijena. Navijanje protiv Dinama i Saveza nećemo notirati, ali svakome je jasno u kojem je smjeru išla pjesma s tribina.

Taj naboj koji smo spominjali tada mladi i daroviti trener Robert Rubčić (šteta što se kasnije nije uspio značajnije realizirati na prvoligaškoj pozornici) pretočio je u sjajnu partiju svoje momčadi. Rijeka je kuburila u donjem dijelu ljestvice, a pobjeda protiv Modrih došla je kao najbolji lijek i naznaka uspona prema gornjem domu. Bijelu su pobijedili 1-0 pogotkom Anasa Sharbinija iz 17. minute, ali junak utakmice ipak je bio Matija Matko koji je u 11. minuti iznudio crveni karton Igora Bišćana pa šest minuta kasnije mlađem Sharbiniju asistirao za pobjedonosni pogodak i erupciju slavlja na Kantridi.

HNL, 12. kolo, sezona 08./09.

Rijeka - Dinamo 1-0

Strijelci: Sharbini (17., Matko)

Stadion: Kantrida, gledatelja: 4000

Glavni sudac: Vlado Svilokos

Žuti kartoni: Štrok, Turkalj, Budicin, Matko, Pamić, Sharbini (Rijeka), Balaban, Mandžukić, Sammir, Drpić (Dinamo)

Crveni kartoni: Bišćan (Dinamo, 11.)

Rijeka (3-5-2): Radman – Čagalj (15. Turkalj, 74. Bodrušić), Budicin, Dabac - Novaković, Landeka, Štrok (79. Fernandez), Pamić, Anas Sharbini - Matko, Ahmad Sharbini

Dinamo (4-4-2): Butina - Etto, Drpić, Bišćan, Ibanez – Mikić, Vrdoljak, Badelj, Sammir - Mandžukić (81. Tomić), Balaban (46. Suarez, 72. Šokota)

Anas Sharbini, uz brata Ahmada, bio je u naslovnoj ulozi i druge utakmice koja je dočekana s tenzijama poput ove iz 15. kola aktualne sezone. Nešto manje od godinu dana nakon spomenute utakmice Rijeke i Dinama braća Ahmad i Anas Sharbini prešli su u Hajduk, Rijeka inkasirala 2.3 milijuna eura koja su u tim trenucima značila spas prvoligašu s Kantride, a dojučerašnji miljenici postali su presone non grate među riječkim navijačkim pukom. A budući da nogomet često piše zanimljive priče, prva utakmica u dresu novog kluba bila je protiv Rijeke - na Kantridi.

Na Rječini je tih dana kiptjelo, a koliko je cijela priča otišla daleko govori i fizički napad na Ahmada Sharbinija večer uoči utakmice ispred jednog opatijskog hotela. Incident koji apsolutno osuđujemo, ali na kojeg podsjećamo kako bismo dočarali količinu negativnih emocija s kojima je bilo nabijeno tih desetak dana uoči dolaska Bilih. Trener Rijeke je i dalje bio Robert Rubčić i još jednom energiju koja se stvorila oko momčadi kanalizirao u pravom smjeru. Rijeka je pobijedila 2-0, a ključna figura ponovo je bio Matija Matko koji je iznudio dva jedanaesterca (utakmicu je sjajno sudio Damir Batinić) koje je Ramon Fernandez pretvorio u pobjedu 2-0.

Sličan naboj u predvečerje utakmice Rijeke i Dinama ponovo stanuje na Kvarneru. Takav se nije osjetio ni uoči utakmica u kojima su Bijeli i Modri lovili bodove vrijede naslova prvaka, ni kada su igrali za trofej u kupu ili superkupu. Razlog je svima poznat, Sergej Jakirović je 21. kolovoza u svega nekoliko sati od najavljivanja europskog gostovanja kod Lillea preuzeo klupu Dinama i postao neprijatelj broj jedan na Kvarneru. Od tog 21. kolovoza, dakle više od dva mjeseca, u riječkim navijačkim krugovima čeka se Jakirovićev povratak na Rujevicu. Dan uoči utakmice u gradu su osvanule brojne poruke podrške momčadi, ali i poneka usmjerena bivšem treneru. Ona “Jakire izdrži” s jedne od posljednjih utakmica na Rujevici već je i postala viralna, a naboj se povećava sa svakim satom kako se bliži utakmica.

Iz svega navedenog kao ključno pitanje u ovom trenutku proizlazi: Može li Željko Sopić, poput Roberta Rubčića, izolirati momčad od negativnog naboja koji se nakupio oko kluba a usmjeren je isključivo prema bivšem treneru, i ostvariti još jednu pobjedu koja će navijačima značiti više od tri boda?

Utakmica Rijeke i Dinama počinje u 19 sati (MaxSport 1, HTV 2). Glavni sudac je Dario Bel (Osijek), pomoćnici Marjan Tomas (Vladislavci) i Kristijan Novosel (Valpovo). VAR sudac je Marin Vidulin (Kanfanar), a AVAR Kruno Šarić (Županja).

Očekivani sastav Rijeke (4-1-4-1):



Tagovi

HNK RijekaRijekaDinamo ZagrebHrvatska nogometna ligaHNLMatija MatkoGNK Dinamo

Ostale Vijesti