Nel Pavletic/PIXSELL
Nel Pavletic/PIXSELL

Tonijeva Rijeka

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 06.11.23. | 08:05

Ponajbolji igrač Rijeke ove sezone, Toni Fruk, u nedavnom razgovoru za Germanijak označio je baš Sergeja Jakirovića kao čovjeka koji ga je najviše ‘nagovarao’ da dođe na Rujevicu, a sada ima priliku upravo njemu zagorčati život na klupi kluba koji ga silno ‘htio’, ali mu se onda odjednom – prestao javljati.

Kad u velikoj većini hrvatskih medija neki tekst ili TV prilog bude posvećen Rijeci, uglavnom se na naslovnicama, odnosno glavnim ulogama, nađu igrači poput Marka Pjace, Franje Ivanovića ili Marca Pašalića. Lako se može shvatiti zašto je to slučaj, spomenuti igrači ‘imaju priču’, atraktivni su zbog svoje prošlosti, baš kao i činjenice da su njihove pozicije deficitarne u reprezentaciji Hrvatske. Marco Pašalić oduševio je s nekoliko ‘bombi’, Franjo Ivanović pokazuje potencijal za najveće domete, dok je priča Marka Pjace uvijek zanimljiva zbog ogromne kvalitete koju Zagrepčanin posjeduje, ali i kalvarije s ozljedama koje su mu uvelike obilježile karijeru. Tek se povremeno spomene polivalentni Niko Janković ili neumorni Lindon Selahi, ali svjetla reflektora su uglavnom uperena prema drugima.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

No, ima na Kvarneru jedan igrač koji u sjeni svih ranije navedenih igra sjajan nogomet i koji je ove sezone sasvim sigurno jedan od najboljih, ako ne i najbolji igrač Rijeke.

Toni Fruk definitivno spada među ono najbolje što HNL po pitanju veznjaka ima za ponuditi. Prije nego što je došao u Rijeku, oduševljavao je u dresu Gorice, a baš je njegovim povratkom od teške ozljede krenuo i opjevani preporod kluba iz Turopolja kad su prošle sezone uspjeli, usprkos svim sumnjama, izboriti ostanak u ligi. Željko Sopić okupio je grupu karakternih igrača, a ono malo magije, koja je potrebna svakoj momčadi na svijetu, imao je u igraču kojeg je na ljeto izgubio, a onda, pomalo nenadano, ponovno pronašao na drugoj adresi.

Iako je Tonijevo ponajveće oružje sjajan udarac iz daljine, u Rijeci, kako bi svi drugi mogli doći do izražaja, svoju najveću kvalitetu ne koristi koliko bi možda sam htio. Svjestan je da je dirigentska palica sada u njegovim rukama te da svi ti krajnje talentirani ofenzivci vape za njegovim loptama. Toni tako ukrade, prođe, prenese i osvoji, a onda, kad bi mnogi očekivali da sam ‘potegne’, on dodavanjem potraži nekog od svojih suigrača. Ne zato jer ga je strah ili jer misli da drugi mogu bolje ‘opaliti’ od njega, već zato jer je svjestan da svi ti sjajni pojedinci moraju djelovati kao kolektiv kako bi klub bio tamo gdje sada jest. Od svih igrača koji imaju svoje mjesto u udarnih 11 (Sopić nije nešto naročito sklon rotacijama te je potpuno jasno koje igrače vidi kao prvotimce), upravo je Toni svoju igru najviše promijenio, upravo je on bio taj koji se najviše prilagodio. Mnogi bi očekivali da će samim time njegova igra patiti, ali on sada djeluje još zrelije, još goropadnije, još – inteligentnije. Sam podatak da je prvi asistent lige dovoljno govori o tome koliko je on neophodan za sve ove rezultate Rijeke. Jasno, nogomet nisu samo golovi i asistencije, ali Toni ionako donosi puno više od ovih 2 + 7 koji stoje pored njegovog imena.

Jedan od boljih primjera vidjeli smo baš u posljednjem prvenstvenom slavlju Rijeke kad je momčad s Kvarnera na Rujevici svladala Goricu (1-0). Marco Pašalić završio je na naslovnicama, ali Toni Fruk je bio taj koji je prvo sudjelovao u krađi lopte na sredini igrališta, potom je sjajnom okomitom loptom, kojom je Rijeka odjednom postala opasna po gol, uposlio Marca Pašalića, da bi onda njegov suigrač sjajno odapeo s 23 metara iskosa i Rijeci donio važna tri boda. Nema sumnje da je Pašalić zaslužio velike pohvale za ono što je napravio, bio je to udarac kakav se ne viđa prečesto u HNL-u, ali sve što je prethodilo tom pogotku se nepravedno zanemarilo.

Sergej Jakirović ljetos nije gubio ni sekunde vremena kad je dobio zeleno svjetlo od predsjednika Miškovića da pokrene ‘Operaciju Fruk’. Sadašnji strateg Dinama je, dok su se mladi reprezentativci u Medulinu spremali za Euro U21, preko Frigana, Galešića i Hodže već krenuo s ‘uvjeravanjem’ Fruka da je dolazak na Kvarner za njega najbolja opcija. Da je Jakirović imao magičnu kuglu sigurno bi ga ‘prijateljski’ preporučio Bišćanu, ali budući da to nije slučaj, Toni je završio u Rijeci. Sad, je li se to primarno dogodilo zbog sposobnosti Jakirovića ili nesposobnosti ljudi iz Maksimirske 128 koji su ljetos radili na dolascima igrača zauvijek će ostati ‘u zraku’, ali priču ‘iznutra’ od Darka Podnara na tu temu mogli ste pročitati baš na Germanijaku prije nekoliko dana.

No, sve je to sada voda ispod mosta. Fruk je u Rijeci, bijeli dres mu sjajno stoji, a kako je sam kasnije istaknuo u razgovoru za Germanijak, sretan je što se cijela priča tako završila. Već sad je potpuno jasno kako je pogodio Toni, njegov agent Ivan Rukavina te na kraju Rijeka koja je s Tonijem potpisala četverogodišnji ugovor. Doduše, mala je vjerojatnost da će ga odraditi do kraje. Ne zato jer to Rijeka ne bi htjela, već iz jednostavnog razloga što je samo pitanje kada će neki velikan pokucati na vrata kluba s Kvarnera i na stol staviti sve što bude potrebno da ga dovedu.

Budući da ulazimo u tjedan u kojem će barem pet igrača Rijeke prijeći u Dinamo (modus operandi brojnih medija je jasan po tom pitanju), valjalo bi istaknuti kako je Toni, prema našim saznanjima, prije svega sretan u Rijeci, kako i sam osjeti da igrački ‘raste’ te da, što je najvažnije glede natpisa koji bi mogli uslijediti, kod njega ne postoje nikakve ‘klauzule’ prema kojima bi on evo, već zimus, mogao preseliti u Dinamo, Hajduk, Osijek ili neki četvrti klub. On je Rijekin, baš kao što je već sada jasno kako Rijeka malo po malo postaje Tonijeva momčad.

Prije prvog ogleda Dinama i Rijeke ove sezone, Sergej Jakirović, koji je tada bio trener Plavih svega nekoliko dana, nasmijao se kad su ga upitali može li ga Rijeka nečime iznenaditi.

“Ne znam kako bi me iznenadili kad sam ja slagao tu momčad”, rekao je Jakir tada, a budući da je Dinamo na kraju slavio s 2-1, pokazalo se da je bio u pravu. No, osmijeh je nešto što posljednje vrijeme ne viđamo često na licu trenera Dinama, a sigurno ga neće obradovati ni činjenica da njegova bivša momčad na Rujevici igra jako dobro te da bi igrač na kojem je on inzistirao i mukotrpno radio da ga dovede, sada mogao biti ‘X faktor’ u derbiju koji će nositi puno više od tri boda. Pogotkom, asistencijom ili nečim trećim, ne znamo, ali ono što znamo je da Toni – može sve.




Tagovi

Toni FrukHNK RijekaRijekaHNLHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti