Kalinić, Emreli, Lovrić, Solano @Pixsell
Kalinić, Emreli, Lovrić, Solano @Pixsell

Pregled zimskog prijelaznog roka: Osijek najviše potrošio, Hajduku kapitalci, Dinamo oslabio rivala

Vrijeme Čitanja: 12min | sri. 16.02.22. | 12:02

Najprometnije je bilo u Sigetu, a najveći gubitnik od 'velike četvorke' je Rijeka.

Posljednji dan zimskog prijelaznog roka u Hrvatskoj nije razočarao. Štoviše, dogodila se prava bomba od transfera, jer dolazak Kristijana Lovrića u Osijek nemoguće je drugačije opisati, naročito kad se u obzir uzme to da sve do 16 sati – transfer nije bio dogovoren. Iako se piše o iznosu od oko dva milijuna eura, Osječani će za Lovrića uplatiti ipak nešto manju svotu na bankovni račun Gorice. I to ne odjednom, već je dogovoren model prema kojem će odšteta biti uplaćivana u nekoliko rata. Osijeka će to manje 'boljeti', a najveći gubitnik u cijelom poslu je Gorica koja nije ni izbliza zaradila na ponajboljem igraču u klupskoj povijesti koliko je to trebala. Ako su Čabraja i Špikić zajedno prodani za iznos veći od dva milijuna eura, ako se na Ndiayeu uzelo oko 1.4 milijuna eura i ako je Miya otišao za 1.7 milijuna eura u Konyaspor, onda je Lovrićev transfer u Osijek veliki poslovni neuspjeh.

No, pokazali su svoju veličinu ljudi iz Gorice. Jasno im je bilo da za Lovrića neće dobiti ono što očekuju, ali ga nisu više htjeli nezadovoljnog držati u klubu. Svima je jasno da je igrački prerastao klub, da je sad krajnje vrijeme da napravi iskorak, a iako su ga svojevremeno (navodno) pratili Celtic, Genoa i Dinamo Kijev, na kraju je jedina realna opcija postao Osijek. Šuška se da se i Dinamo pokušao ubaciti u priču u samoj završnici, ali Plavima je Lovrić, usprkos svim kvalitetama koje posjeduje, 'nepotreban' luksuz budući da na istom mjestu imaju Mislava Oršića.

Doček navijača bio je sjajan, Kohorta je odmah dala do znanja 26-godišnjaku iz Ogulina da će 'paziti i maziti', ali i da se njegovim dolaskom očekuju velike stvari. Uzvratio je i sam igrač koji je rekao da Osijek ide napasti i prvenstvo i Kup, a takav način razmišljanja sigurno ih je razveselio.

Prije samog dolaska Lovrića u klubu su napravili nekoliko sjajnih transfera, s tim da je najzvučniji ona Mije Caktaša. Nekadašnji kapetan i desetka Hajduka, provjereni ofanzivac koji garantira golove i netko tko je kadar sam riješiti utakmice je u Osijek stigao kao slobodan igrač iz saudijskog Damaca. U prve dvije utakmice zabio je dva pogotka, protiv svoje Rijeke (njima je zabio najviše golova u karijeri, op.a.) nije bio precizan, ali Bjelici je puno važnije da je Caktaš bio spreman startati i na visokoj razini odigrati oko 70 minuta.

Iz Dinama je, i to za simboličnu odštetu, a ne 300 tisuća eura kao što mnogi ističu (Transfermarkt), stigao Marin Leovac, dok su Čeberko i Fućak zajedno koštali 600 tisuća eura. Radilo se na proširivanju kadra, stigli su Barri i Petković, a još se i s posudba vratili Grgić i Mance. Osijek je puno potrošio, ne bježe od toga da oni napadaju naslov prvaka, ali nije baš ni da su konkurenti nešto lošije radili.

Hajduk je odradio fenomenalan posao s kojim je potpuno jasno da je sve osim osvajanja naslova prvaka neuspjeh. Ne dovode se Ferro, Grgić, Mikanović i Kalinić kako bi se 'gradila momčad za sljedeću sezonu'. Dosta je bilo priča o sljedećim sezonama, Hajduk s igračima kao što su Livaja, Krovinović, Lovre i Nikola Kalinić, Vuković, Elez, Ferro, Katić, Lovrencsics jednostavno mora ići po naslov prvaka odmah! Konkurencija je snažna, neće im biti lako, ali Bili nisu imali bolji kadar od ovog godinama unazad. Klub djeluje odlično posložen u većini segmenata te sad nije vrijeme za traženjem alibija. Lukša Jakobušić i Mindaugas Nikoličius ga ne traže, otkako su stigli u klub rade veliki posao, navijači im vjeruju i u ovom trenutku Hajduk djeluje sjajno. Dambrauskas prakticira hajdučku, napadačku igru, njegova filozofija nogometa dobro je znana i ukoliko se ostvare pobjede u naredna tri kola protiv Hrvatskog dragovoljca, Rijeke i Istre 1961, tada će se o naslovu krenuti sve glasnije pričati.

Veliku ulogu u dovođenju Ferra imao je i 'tajni agent' Filip Krovinović koji ga je uvjerio u projekt Hajduka. Doduše, pomogla im je i Benfica, jer u Portugalu vlada pravilo o maksimalnom broju posuđenih igrača u ligi. Dakle, ne može Benfica svakom klubu posuditi po nekoliko igrača, već postoji limit, a budući da je isti dosegnut, Ferro je morao napustiti svoju domovinu. Pisalo se o Himkiju, Bjelica ga je htio u Osijeku, ali Ferro je došao u Split. Sjajan posao i krađa Osijeku 'kapitalca'.

Ipak, uz svo dužno poštovanje prema Lovriću, Bočkaju, Emreliju, Ferru, Caktašu i ostalima, najveća zvijezda ovog prijelaznog roka je Nikola Kalinić. Bivši hrvatski reprezentativac vratio se u Split nakon više od 12 godina, a u međuvremenu je, između ostalih, igrao za europske velikane poput Milana, Rome i Atletico Madrida. Najveći trag Kale je ostvario u Firenci i u Dnjepru, a navijački puk napokon ga je dočekao. „Igrao sam protiv Juventusa, a mislio o Belupu“, rekao je Kalinić na konferenciji za medije po povratku na Poljud. Nije se šalio, već u 13. minuti asistirao je Sahitiju za pogodak, baš kao što je cijelu utakmicu odradio na iznimno visokoj razini.

GermaniaGermania

Postava najboljih zimskih pojačanja u HNL-u


Iako je rano suditi, dojam je da je i dolazak Grgić pravi jackpot. Austrijanac hrvatskih korijena stigao je bez velike pompe, a da će to biti još jedan dobar posao Bilih dalo se naslutiti po komentarima navijača LASK-a koji su na društvenim mrežama 'rigali vatru' u smjeru uprave kluba. Grgić je u svojem drugom nastupu protiv Farmaceuta postigao svoj prvijenac u HNL-u, a za njega je plaćeno tek 100 tisuća eura odštete.

Što se tiče Dinama, sve je krenulo na Badnjak 2021. kad je kao grom iz grom iz vedra neba medijski prostor okupirala vijest da je iz Osijeka doveden Petar Bočkaj, miljenik navijača Osijeka i bivši mladi reprezentativac. I u njegovom slučaju su informacije oprečne, iako se navodi cifra od oko 2.7 milijuna eura (Transfermarkt), prema našim saznanjima Bočkaj je u Dinamo otišao za 500 tisuća eura manji iznos te uz postotak od profita od sljedeće prodaje.

Plavi su kupovali racionalno, nisu, kao primjerice 12 mjeseci ranije, trošili velike novce ove zime, već su precizno detektirali što im nedostaje i tu se pojačali. Emreli je stigao bez odštete, ali je u njegovom transferu napravljena kompenzacija još otkako je Kastrati otišao u Legiju. Poljaci za Kosovara nisu isplatili odštetu kakva je dogovorena pa se tako sve 'kompenziralo' dovođenjem Azera.

 „Može biti špica, polušpica i krilo, fizički je moćan, jako dobra lijeva noga, jako dobar osjećaj za gol. Još je dosta mlad, samo 24 godine i ima vremena i prostora za razvoj. Ukopit će se dobro u naš menatelitet, a sporazumijevanje mu neće biti problem jer jako dobro govori engleski. Inteligentan je, ne bi s njim trebalo biti nikakvih problema. U Dinamu može samo napredovati, ima sve kvalitete za to“, poručio je Jurčević u razgovoru za Germanijak odmah po našem saznanju da Emreli stiže u Dinamo.

Usprkos dvije 'jake' kupovine, najveće pojačanje Dinama ove zime je ostanak Mislav Oršića, istinske klupske legende koji je kao svojevrsnu nagradu dobio novi četverogodišnji ugovor po kojem će zarađivati oko milijun eura godišnje. Dinamo je odbio ponudu Engleza od oko 10 milijuna eura, miljenik navijača ostaje u klubu sigurno do ljeta, a ako onda bude također ustrajao u svojem odlasku, Dinamo će ga pustiti. No, Oršić zna kakav status ima, koliko ga navijači cijene, a budući da 'ne leta za kamionima i avionima', ne bi bilo nikakvo iznenađenje da odlučio ostati u rodnom gradu sve do isteka ugovorne obveze.

Pregled zaključujemo s Rijekom. Izgleda da su morski psi postali medvjedi utonuli u zimski san, jer dolasci Čestića i Solana sigurno nisu adekvatna pojačanja za klub koji je dobar dio sezone proveo na vodećem mjestu 1. HNL. Ako je rubrika dolasci 'poluprazna', e onda je ona s odlascima krcata, a neki će čak reći i prekrcata s obzirom da je veliki broj igrača otišao u isti klub – Hrvatski dragovoljac. Smolčić je prodan za 2.5 milijuna eura u Eintracht, Tomečak je otišao kod Mancea u Pafos, Escoval nastavlja u Anorthosisu, a Galović u Aurouci. Iako kapetan ostaje u klubu do kraja sezone, odlasci dva važna igrača kao što su Galović i Tomečak će se teško nadomjestiti. Prije početka prijelaznog roka Mišković je isticao kako ima usmeni dogovor s Drmićem da Švicarac ostaje, ali teško je to očekivati u situaciji kad je momčad u svakom novom prijelaznom roku sve slabija i slabija. Neslužbeno doznajemo da Drmić već ima neke opcije za nastavak karijere u nekim drugim klubovima, ali o tome će ozbiljnije razmišljati tek po koncu sezone.

Od ostalih hrvatskih klubova, spomenimo i ostanak Lukasa Kačavende u Lokomotivi. Mladu zvijezdu Lokosa htjela je Genoa, ali ponuda talijanskog kluba koji je odnedavno u vlasništvu Amerikanaca ipak nije prihvaćena. Nova imena u klubu su Roca i Vasilj (posudba iz Dinama), ali na Kajzerici je bilo poprilično mirno.

Isto se ne može reći za situaciju u Turopolju, jer osim što su jučer prodali svoju najveću zvijezdu, Rendulić više na raspolaganju neće imati Šrolera (raskid ugovora, odlazi u Aluminij) te Brodića (posudba u Varaždin). Svakako je veliki posao učinjen povratkom Atiemwena u klub, ali njega Gorica nije otkupila od Dinama, već je dogovorena posudbu do kraja sezone.

Farmaceuti su ostali bez Glavčića, Grgića, Monjca i Hodžića, a najzvučniji dolazak bio je onaj Brazilaca Pauloa. Šibenčani su pak ostali bez svojeg najboljeg igrača Marina Jakoliša koji karijeru nastavlja u Angersu, Indijac Jhingan otišao je iz kluba bez ijednog službenog nastupa, dok je od dolazaka najistaknutiji onaj Julardžije koji je iz Dinama stigao na posudbu.

U Puli je bilo relativno mirno, okosnica momčadi je ostala ja okupu, a posljednjeg dana prijelaznog roka stigao je Dino Kapitanović iz Dinama II. Od odlazaka, spomenimo tek one Obanora (posudba u PAEEK), Iličića (raskid ugovora, otišao u Celje) te Burtona i Daničića s kojima je prekinuta posudba.

Za kraj, ostavili smo klub koji je ove zime bio najaktivniji, a to je Hrvatski dragovoljac. Došlo je čak 14 igrača, otišlo njih 18, a većina ih je put Sigeta stigla s Rujevice. Na posudbu su poslana šestorica, dok je preostalo troje (Hodža, Smolčić, Braut) raskinulo s Rijekom te se Crnima priključili kao slobodni igrači. Ne sumnjamo da je ugovor dodana i mogućnost prvootkupa njihovih ugovora za neku simboličnu odštetu, jer inače cijeli taj posao Riječana ne bi imao smisla, baš kao šti je teško za očekivati da bi ti isti igrači to prihvatili.

Zimski prijelazni rok 2022. u HNL-u

DINAMO (-2,1 milijuna eura)

Došli:

Petar Bočkaj (Osijek) 2,2 milijuna €

Mahir Emreli (Legia) bez odštete

Marko Đira (Lokomotiva) kraj posudbe

Iyayi Atiemwen (Omonia) kraj posudbe

Mario Ćuže (Dnjipro-1) kraj posudbe

Marijan Čabraja (Ferencvaros) kraj posudbe

Robbie Burton (Istra 1961) kraj posudbe

Otišli:

Marin Leovac (Osijek) 100.000 €

Francois Moubandje (Goztepe) posudba

Dinko Horkaš (Posušje) posudba

Stefan Milić (Bravo) posudba

Duje Čop (Celje) posudba

Iyayi Atiemwen (Gorica) posudba

Marijan Čabraja (Olimpija) posudba

Marko Đira (Koper) posudba

 

OSIJEK (+500.000 eura)

Došli:

Jevhen Čeberko (LASK) 500.000 €

Marin Leovac (Dinamo) 100.000 €

Kristian Fućak (Orijent) 100.000 €

Vinko Petković (HD) bez odštete

Mijo Caktaš (Damac) bez odštete

Diego Barri (Badajoz) bez odštete

Kristijan Lovrić (Gorica) 1.50 milijuna € (Transfermarkt - 2.25 milijuna €)

Alen Grgić (Slaven Belupo) kraj posudbe

Antonio Mance (Erzgebirge Aue) kraj posudbe

Eros Grezda (Zalaegerszeg) kraj posudbe

Talys Oliveira (Honved) kraj posudbe

Otišli:

Petar Bočkaj (Dinamo) 2,2 milijuna €

Marin Pilj (Olimpija) ?

Mirlind Daku (Mura) psudba

Šime Gržan (Zalaegerszeg) posudba

Jose Antonio Caro (Murcia) posudba

Adrian Leon Barišić (Frosinone) posudba

Talys Oliveira (Pafos) posudba

Eros Grezda – sporazumni raskid

Jevhen Čeberko (LASK) kraj posudbe

 

 

RIJEKA (0 eura)

Došli:

Sava-Arangel Čestić (Köln) bez odštete

Andres Solano (Atletico B) bez odštete

Veldin Hodža (Orijent) kraj posudbe

Bernard Karrica (Sered) kraj posudbe

Brylian Aldama (Pomorac) kraj posudbe

Otišli:

Ivan Tomečak (Pafos) bez odštete

Ivan Smolčić (HD) bez odštete

Veldin Hodža (HD) bez odštete

Rodrigo Escoval (Anorthosis) bez odštete

Filip Braut (HD) bez odštete

Nino Galović (Arouca) bez odštete

Niko Galešić (HD) posudba

Roko Jurišić (HD) posudba

Bernard Karrica (HD) posudba

David Nwolokor (Aluminij) posudba

Robert Mudražija (Kopenhagen) kraj posudbe

 

HAJDUK (+325.000 eura)

Došli:

Lukas Grgić (LASK) 100.000 €

Dino Mikanović (Kairat) 75.000 €

Nikola Kalinić (Verona) bez odštete

Francisco Ferro (Benfica) posudba

Vice Baždarić (Opatija) kraj posudbe

Tvrtko Buljan (Neretvanac) kraj posudbe

Domagoj Topić (Neretvanac) kraj posudbe

Bruno Unušić (Kustošija) kraj posudbe

Marin Jakoliš (Šibenik) kraj posudbe

Ante Bekavac (Dugopolje) kraj posudbe

Otišli:

Marin Jakoliš (Angers) 500.000 €

Lumbardh Dellova (Ballkani) bez odštete

Domagoj Topić (Solin) bez odštete

Bruno Unušić (Osijek II) bez odštete

Dino Skorup (Šibenik) posudba

Ante Bekavac (C. Zmijavci) posudba

Kristian Dimitrov (Cluj) posudba

Vice Baždarić (Cibalia) posudba

Mario Čuić (Radomlje) posudba

Ivan Ćalušić (Radomlje) posudba

Ivan Dolček (Famalicao) posudba

Tvrtko Buljan (Solin) posudba

Dimitrios Diamantakos (Ashdod) posudba

Luka Škaričić (Varaždin) posudba

 

GORICA (+1,7 milijuna eura)

Došli:

Iyayi Atiemwen (Dinamo) posudba

Mihael Đopar (Karlovac 1919) kraj posudbe

Jan Paolo Debijađi (Lučko) kraj posudbe

Vlado Gajić (Ravnice) kraj posudbe

Lion Cahani (Karlovac 1919) kraj posudbe

Tin Janušić (Kustošija) kraj posudbe

Otišli:

Serge-Junior Ngouali (Sarpsborg) 200.000 €

Elvis Sarić (Suwon Bluewings) bez odštete

Kristijan Lovrić (Osijek) 1,5 milijuna €

Martin Šroler (Aluminij) bez odštete

Patrick Crnolatec (Mraclin) bez odštete

Vlado Gajić (Iskra Danilovgrad) posudba

Lion Cahani (Trnje) posudba

Albi Doka (Honved) posudba

Fran Brodić (Varaždin) posudba

Ivan Banić (Olimpija) posudba

Niko Janković (Dinamo II) kraj posudbe

 

ŠIBENIK (0 eura)

Došli:

Mal Mehmeti (Trnje) bez odštete

Alexandre Klopp (P. Biograd) bez odštete

Marko Josipović (P. Biograd) bez odštete

Ivica Vidović (Dinamo II) posudba

Dino Skorup (Hajduk) posudba

Edin Julardžija (Dinamo II) posudba

Antonio Asanović – bez kluba

Otišli:

Sandesh Jhingan (ATK Mohun Bagan) bez odštete

Alexander Cvetković (HD) bez odštete

Adam Benić (BSK Bijelo Brdo) posudba

Marin Jakoliš (Hajduk) kraj posudbe

 

SLAVEN BELUPO (+120.000 eura)

Došli:

Arber Hoxha (Lokomotiva) bez odštete

Ante Crnac (Dinamo II) bez odštete

Novak Tepšić (Rudeš) bez odštete

Ivijan Svržnjak (Dinamo II) posudba

Luka Artuković (Podravina) kraj posudbe

Filip Vuić (Podravina) kraj posudbe

Filip Srpak (Križevci) kraj posudbe

Karlo Slukić (Podravina) kraj posudbe

Luka Liklin (Rudeš) kraj posudbe

Otišli:

Nemanja Glavčić (Himki) 120.000 €

Damian van Bruggen (Olimpija) ?

Karlo Slukić (Stegersbach) bez odštete

Matija Vuić (Koprivnica) posudba

Nedim Hadžić (Sloboda Tuzla) posudba

Luka Artuković (Koprivnica) posudba

Filip Srpak (Vrapče) posudba

Mateo Monjac (Tabor Sežana) posudba

Alen Grgić (Osijek) kraj posudbe

 

LOKOMOTIVA (0 eura)

Došli:

Matija Jesenović (Međimurje) bez odštete

Ivan Roca (HD) bez odštete

Jakov-Antun Vasilj (Dinamo II) posudba

Abjel Bejzade (Turbina) kraj posudbe

Hajdin Salihu (Laci) kraj posudbe

Ivan Čeliković (Jarun) kraj posudbe

Bruno Zdunić (Željezničar) kraj posudbe

Sherif Kallaku (Teuta) kraj posudbe

Luka Viduka (HD) kraj posudbe

Otišli:

Mario Musa (Aluminij) bez odštete

Abjel Bejzade (Turbina) bez odštete

Jeong-hyun Kim (Seoul E-Land) bez odštete

Hajdin Salihu (Laci)posudba

Sherif Kallaku (Partizani) posudba

Luka Viduka (Sesvete) bez odštete

Aber Hoxha (Slaven Belupo) bez odštete

Arbin Zejnullai (Rabotnički) bez odštete

Matija Jesenović (Međimurje) posudba

Raul Florucz (Jarun) posudba

Luka Dajčer (Jarun) posudba

Arber Mehmetllari (D. Tirana) posudba

Bruno Zdunić (Sesvete) posudba

Marko Đira (Dinamo) kraj posudbe

Gabriele Artistico (Parma) kraj posudbe

 

ISTRA 1961 (0 eura)

Došli:

Lucas Moura (Sao Jose) bez odštete

Dino Kapitanović (Dinamo II) posudba

Gideon Acquah (Montijo) posudba

Jan Paus-Kunst (Karlovac 1919) kraj posudbe

Otišli:

David Legović (Osijek II) bez odštete

Miroslav Iličić (Celje) bez odštete

Erhun Obanor (PAEEK) posudba

Jan Paus-Kunst (Cres) posudba

Damjan Daničić (Dinamo II) kraj posudbe

Robbie Burton (Dinamo) kraj posudbe

 

HRVATSKI DRAGOVOLJAC (0 eura)

Došli:

Filip Braut (Rijeka) bez odštete

Veldin Hodža (Rijeka) bez odštete

Lovre Čirjak (Hapoel Afula) bez odštete

Ivan Smolčić (Rijeka) bez odštete

Alexander Cvetković (Šibenik) bez odštete

Bartul Markovina (Junak Sinj) bez odštete

Ante Kuliš (Dugopolje) bez odštete

Roko Jurišić (Rijeka) posudba

Bernard Karrica (Rijeka) posudba

Niko Galešić (Rijeka) posudba

Marino Kukoč (Rijeka U19) posudba

Matija Frigan (Rijeka U19) posudba

Admir Bristrić (Rijeka U19) posudba

Seth Amoateng (Mladost Petrinja) kraj posudbe

Otišli:

Andrej Lukić (Mezokovesd) bez odštete

Vinko Petković (Osijek) bez odštete

Domagoj Babin (Dubrava) ?

Petar Mamić (Žalgiris) bez odštete

Ricardo Bagadur (Varaždin) bez odštete

Tomislav Valentić (Sesvete) bez odštete

Ivan Roca (Lokomotiva) bez odštete

Tomislav Turčin (Aluminij) bez odštete

Bruno Karoglan (Sesvete) bez odštete

Marko Ćosić (Gzira United) bez odštete

Dominik Ivkić (Sesvete) bez odštete

Luka Viduka (Lokomotiva) kraj posudbe

Tin Hrvoj (Dinamo II) kraj posudbe

Napomena: podaci su kombinacija s Transfermarkta i informacija novinara Germanijaka


Tagovi

HajdukDinamo ZagrebHNK RijekaRijekaOsijekNK LokomotivaLokomotiva ZagrebHNK GoricaHrvatski dragovoljacNK ŠibenikIstra 1961TransfermarktZimski prijelazni rokizdvajamo

Ostale Vijesti