Goran Kovacic/PIXSELL
Goran Kovacic/PIXSELL

Pogled navijača: "Rapsodija Osijeka na Rujevici"

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 11.09.22. | 13:00

Ilija Rimac fanatični je navijač Osijeka. Rođen u Vinkovcima, odrastao u Osijeku a živi u Samoboru. Svaku utakmicu svog Osijeka prati u dresu Mile Škorića na - koljenima!

Nedjeljno jutro na samoborskoj špici. Nekih 300-injak kilometara od Osijeka, na meniju - Osijek! Ilija Rimac je Vinkovčanin rođenjem, odrastao u Osijeku s privremenom adresom u Samoboru već tridesetak godina.

Nismo se dogovorili, ali nekako smo slutili smo da će naići. I taman kada smo uzeli Sportske u ruke, pojavio se iza ugla…

“Rapsodija”, viknuo je kada nas je ugledao i sjeo.

“Pa dobro, nije baš rapsodija, ali bilo je dobro”, spustili smo loptu na zemlju. Samo nas je pogledao, skinuo sunčane naočale i ponovio:

“Rapsodija u bijelo-plavom. Pogotovo prvo poluvrijeme”.

“Inače, igrali su u tamnim dresovima. No, zaista vam malo treba da se veselite”, pomislili smo u sebi. I prije nego se naš dobri Ilija zalaufao, konobar je doletio do stola.

“Ja bi počastio zbog tri boda u Rijeci, ali gospodin novinar slavi naslov prvaka pa će on”, objasnio je Ilija zbunjenom konobaru. Shvatili smo poantu. Ako je bilo ikakve dvojbe, čini se da je Mislav Oršić sve riješio u sudačkoj nadoknadi utakmice u Gorici. I simbolično, dva “Blue labela” pronašla su put do stola pa je priča mogla krenuti.

“Čim sam vidio da nema Belje, odmah mi je bilo jasno. Rene Poms shvatio je ovo kao svoju priliku. I jednostavno se odlučio da ide s onom “Ili pukovnik ili pokojnik”. Sastavio je momčad po svom ćeifu jer je znao da nema što za izgubiti a mogao je puno dobiti. I dobio je”, priča nam Ilija. Dodao je da se čuo s Mihom i da je operacija super prošla super, da su mediji krivo naveli da će Poms krenuti s petoricom u zadnjoj liniji, da je Leovac čudesno odigrao ali da je Mierez napravio sjajan posao. Osim gola, kartonirao je tri igrača Rijeke… Dotakli smo se i Nenada Bjelice.

“Na njega ne dam”, odmah je naglasio.

“Mi Osječani i inače imamo kratko pamćenje, ali ja ga nemam. Brzo su svi zaboravili što je Bijelko činio kao igrač, kakav je lider bio. Neki su zaboravili da je na zadnjoj utakmici za Osijek dobio crveni karton, mislim zbog šamara Sedloskom, jer je ovaj spomenuo oca tada malom Jukiću koji ga nije imao. Ja se, eto, sjećamo. I tog detalja i svega ostalog što je činio za Osijek i njegove navijače. Uostalom, čitam malo komentare pa se smijem. Do prije pet dana su zamjerali koje je igrače doveo i gdje ih je našao, sada ti isti veličaju ta imena. Pa zar ih nije Bjelica doveo?”, smije se naš sugovornik. No, pustili smo bivšeg trenera da odmara od stresa, vratili se u realnost Gradskog vrta.

“Sviđa mi se što je Poms osjetio koja je prava pozicija za Caktaša. Neko “međulinijsko lunjalo”. Pusti ga da se kreće prema osjećaju jer tada je najopasniji”.

Drago mu je što se rasteretilo Ivušića koji nije više tu na vjetrometini. Iako, priznaje nam Rimac, nije mu bilo svejedno kada je vidio listu izostanaka. A nije bilo Fiolića, Brleka, Jugovića, Škorića, Lovrića, Barišića

“Možda bi za Osijek bilo najbolje da nekima HZZO produži karantenu”, duhovito će on. Nadalje, sviđa mu se Gržan na boku jer ga smatra osvježenjem.

“Kada god je mogao proći, prošao je i probio. Kada je vidio da ne ide, onda ide lopta gospodski prema natrag, pa gradimo novi napad”.

Za Čeberka je rekao da je doktorski odigrao, da nije bilo nabijanja već se lopta spuštala na zemlju. Žaper da se vraćao organizirati napada a čim je lopta otišla na polovicu Rijeke, priključio se dvojicu u veznoj liniji.

“Nadmudrio je Poms domaćina a očito i ohrabrio svoje igrače. Pa cijela prednja linija igrala je pritisak na obranu Rijeke, a kada je lopta prošla onda su ova trojica u sredini pokupila”, priča Ilija Rimac koji se svojevremeno i sam okušao kao trener lokalnog Klokočevca. Međutim, nisu domaćini shvatili suvremene nogometne ideje našeg sugovornika koji se na koncu odlučio ipak na kibiciranje. Jednom smo ga i pozvali da zajedno gledamo utakmicu Osijeka. Međutim, stan nam se već od prvog zvižduka pretvorio u istočnu tribinu Gradskog vrta. Nakon svakog dobrog poteza, Ilija je na koljenima, u dresu Mile Škorića, pratio kraj akcije. Uglavnom shvatili smo kako to i nije dobra ideja.

“Konobar, ponovi”, viknuo je Ilija i otkrio kako ide gledati snimku Gorice i Dinama.

“Da se bolje pripremim. Sada nam je svaka kvalifikacijska jer treba nadoknaditi ovo što smo prosuli na početku”, pojasnio je. Još je nanizao par hvalospjeva na račun Osijeka, sjeo na bicikl i nestao iza ugla. Imao je još par punktova u Samoboru koja je morao obići da se pohvali tom “rapsodijom na Rujevici”. Jedva je dočekao… Zamolili smo ga za fotografiju, nije se dao.

"Ja sam neženja. Ne trebaju mi takve komplikacije. Mene samo Osijek zanima", nasmijao se i nestao kako je i stigao.

HNL, 9. kolo

Petak, 9. rujna

Šibenik – Hajduk 1:1

Subota, 10. rujna

Rijeka – Osijek 0:3

Gorica – Dinamo 0:1

Nedjelja, 11. rujna

Slaven Belupo – Istra 1961, 18.55

Lokomotiva – Varaždin, 21.05

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igrajte odgovorno 18+


Tagovi

NK OsijekRene PomsNenad BjelicaRamon MierezDion Drena BeljoMarin LeovacMijo CaktašKohorta

Ostale Vijesti