Goran Kovacic/PIXSELL
Goran Kovacic/PIXSELL

Bijelo-plava rapsodija: Simultanka Miereza i Caktaša, sramotno loša Rijeka, Armada otišla prije kraja utakmice

Vrijeme Čitanja: 5min | sub. 10.09.22. | 20:22

Rijeka je odigrala - i to bez imalo pretjerivanja - jednu od svojih najgorih utakmica u ovom stoljeću.

Potpuna nemoć od strane domaćih nogometaša dala se vidjeti danas na Rujevici. Izuzev želje, Riječani nisu ništa pokazali, Cosmi nije Ćiro pa tako nije bilo ‘galvanizacije’. Većina igrača danas je funkcionirala po principu ‘muko moja pređi na drugoga’. Osječani su pak imali dijametralno suprtono pristup. Tražili su loptu, radili pritisak, išli na svaku loptu kao da je posljednja i to im se na kraju vratilo. Osijek je slavio rezultatom 3:0, Caktaš je zabio dva, Mierez ih je načeo, a domaći sastav može biti zadovoljan kako je na kraju sve prošlo...

Prvih 45 minuta prošlo je u potpunoj dominaciji Bijelo-plavih. Prva prava šansa koju je domaćin imao, kad se Obregon našao u situaciji jedan na jedan s Ivušićem nakon dodavanja Grgića, na kraju nije realizirana, kako od njega tako i od Djuričina koji je bio na odbijenoj lopti. No, da je ishod kojim slučajem bio drugačiji, pogodak ne bi bio važeći zbog zaleđa. Izuzev te situacije iz rane faze utakmice, Rijeka je još jednom sjajno zaprijetila nakon kornera. Damjan Pavlović je ubacio, fenomenalno se Djuričin riješio svojeg čuvara, cijelo vrijeme ga je kontrolirao lijevom rukom – baš kako to rade igrači znalci – ali iako je loptu uhvatio idealno, njegov silovit volej zaustavila je vratnica. Izuzev toga, Rijeka je napravila jedno veliko ništa. Nit’ su se kretali, nit’ su se nudili, nit’ su djelovali kako da znaju što im je činiti. Nisu izgledali bezidejno, izgledali su – očajno.

Osijek je pak bio sjajan. S trojicom u posljednjoj liniji i Žaperom kao korektorom (što je veliko iznenađenje), Osijek je u svakom segmentu izdominirao domaćina. Posjed, tempo, ali i kvaliteta. Sve je bilo na strani gostiju.

Prvi pogodak za Osijek zabio je Barri u 25.minuti, ali je isti poništen zbog zaleđa. A da nije poništen zbog zaleđa, onda bi trebao biti poništen zbog prekršaja. No, u 36. minuti nitko nije mogao spasiti domaćina.

Kleinheisler je asistirao, Mierez s 12 metara zabio. Pomogla je i vratnica, ali zasluženo. Sreću treba isprovocirati, a da se kojim slučajem lopta odbila u gol-aut, ne bi bilo pošteno. Osijek je i više nego zaslužio vodstvo, baš kao i povećanje istog osam minuta kasnije.

Škola nogometa na Rujevici! I to od momaka u crno-zlatnoj kombinaciji. Mierez odlaže na desnu stranu prema Gržanu, Zadranin čeka da se El Toro zaputi prema drugoj vratnici, ali njegova lopta traži igrača koji je karijeru napravio na ulasku iz drugog plana, Miju Caktaša, koji nije palio ‘turbo’, već je očekivano napao prvu stativu i onda rutinski zabio.

Osijek je bio dobar, a zbog Rijeke je izgledao sjajno. Da je kojim slučajem na semaforu bilo 0:3 ili 0:4, ne bi bilo nezasluženo.

Cosmi je na poluvremenu u svlačionici ostavio dva ‘pojačanja’ koja su u klub stigla posljednjeg dana prijelaznog roka, Damjana Pavlovića i Marca Djuričina. Potonji je imao jedan dobar pokušaj, ali je zato Pavlović djelovao potpuno izgubljeno, prestrašeno. Doduše, tek je došao, mora se adaptirati, ali… Svega ima u Rijeci, ali vremena ne. Njegov prezimenjak Mateo je izašao već u 33.minuti zbog ozljede, ali kao da bi njegov ostanak u igri bilošto promijenio.

Zaključili smo, Osijek je bio sjajan. U prvom poluvremenu su napravili razliku, u nastavku samo održavali prednost. Izdržali su prvih 15-ak minuta kad je Rijeka na krilima fenomenalne Armade pokušala doći do smanjenja, ali iako je navijanje bilo za 10, igra je bila za 3. I to za 3 jer smo široke ruke.

“Ako zabijemo jednog, doći ćemo do remija”, povikao je netko iz VIP odjela. No, par minuta kasnije, dotičnog gospodina se više nije čulo…

Igrala se 63. minuta, Darko Nejašmić se ušetao u 16-erac Rijeke, a obrana je stajala ‘poluaktivno’. Šestica Osijeka, koji će jednog dana napraviti unosan inozemni transfer, petom je ostavila loptu. Obrana Rijeke i dalje stoji poluaktivno, a to koristi – a tko drugi – nego Mijo Caktaš koji prizemnim udarcem matira Labrovića. Nije ništa mogao Sinjanin na golu Rijeke kod golova, ali nije baš da je nešto posebno obranio. A od golmana se to očekuje kad je momčad ovako loša…

Nakon tog pogotka Caktaša, sve je stalo. Dojam je bio kao da je do kraja ostalo još 90, a ne manje od 30 minuta. Nešto se događalo oko Obregona, ali za njega vrijedi isto kao i za veliku većinu njegovih sugrača – frapantno je nespreman. Jednom je tražio kazneni udarac nakon što se našao u dobroj situaciji i što je loše primio loptu, ali to traženje najstrože kazne bilo je alibi za njegovu lošu reakciju. Nekoliko minuta kasnije je tukao s 18 metara, Ivušić nije morao intervenirati, ali svejedno je svirano zaleđe.

Osijek je posljednjih pola sata usporio. Kao da su pomislili ‘pa nećemo ih baš osramotit do kraja, i ovo im je dosta’. Beljo je u samoj završnici jako loše reagirao u situaciji jedan na jedan pa je u konačnici Vlasenko uspio ispraviti svoju pogrešku i izbiti loptu prije nego li je devetka Osijeka zapucala. Dogodilo se to u 85.minuti, a ispostavilo se da je to bilo i jedino vrijedno spomena do kraja utakmice.

Cosmi nije uspio ‘šokirati’ igrače. Zapravo, možda je šok doživljen, ali s njegove strane, nakon što je vidio s čime raspolaže i gdje je došao. Osijek je i više nego zasluženo slavio, a rezultat je najbolje mjerilo onoga što smo danas gledali na terenu.

Rijeka – Osijek 0:3

Stadion: Rujevica

Gledatelja: 3825

Sudac: Ante Čuljak, pomoćnici: Dario Kolarević, Nikola Kečkiš, četvrti sudac: Marin Vidulin, VAR: Mario Zebec, AVAR: Jerko Crnčić

Strijelci: 0:1 Ramon Mierez (36.), 0:2 Mijo Caktaš (44.), 0:3 Mijo Caktaš (63.)

Žuti kartoni: Pavlović, Liber, Vlasenko (Rijeka) Mierez (Osijek)

Crveni kartoni:

Rijeka (3-5-2): Labrović – Galešić, M.Pavlović (33. Vlasenko), Vukčević – Grgić (67. Bušnja), Liber, D. Pavlović (46. Hodža), Selahi, Lunetta – Obregon, Djuričin (46. Djouahra)

Osijek (3-5-1-1): Ivušić – Leovac, Čeberko, Žaper, Lončar, Gržan – Kleinheisler (78. Hiroš), Nejašmić, Barri – Caktaš (89. Bakić) – Mierez (78. Beljo)

HNL, 9. kolo

Petak, 9. rujna

Šibenik – Hajduk 1:1

Subota, 10. rujna

Rijeka – Osijek 0:3

Gorica – Dinamo, 21.05

Nedjelja, 11. rujna

Slaven Belupo – Istra 1961, 18.55

Lokomotiva – Varaždin, 21.05


*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

HNK RijekaMijo CaktašRamon MierezNK OsijekRijekaRujevica

Ostale Vijesti