Josip Regovic/PIXSELL
Josip Regovic/PIXSELL

Pjaca: "Utakmica u Gorici se nije trebala odigrati, Banić mi je obranio jedanaesterac jer smo pričali na poluvremenu, velika podrška Hajduku neće nam smetati"

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 26.01.24. | 08:05

Ponajbolji igrač HNL-a podijelio je svoje dojmove u razgovoru za Germanijak i Novi list nakon ogleda u Gorici te najavio nedjeljni Jadranski derbi na Poljudu.

Nije prošlo ni 48 sati otkako je Rijeka slavila u Gorici na otvaranju drugog dijela sezone (zaostala utakmica 4. kola HNL-a), a ogled protiv neugodnih Turopoljaca već je pao u duboki zaborav. Nogometaši Rijeke već su od četvrtka ujutro u potpunosti su fokusirani na Hajduk i Jadranski derbi koji dugo nije imao ovako veliki ulog.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Pobjeda u Turopolju Riječanima je bila od ogromnog značaja. Kao prvo, sada su na samo minus tri u odnosu na svojeg sljedećeg protivnika, a kao drugo, preokret kompletiran u 89. minuti bila je prava injekcija samopouzdanja koja je potrebna svakoj momčadi uoči odlaska u Split.

Iako je uobičajeno da prve utakmice u drugom dijelu sezone budu igrane na očajnim terenima, što prilično smanjuje vrijednost onom ključnom proizvodu kojeg svi dionici pokušavaju podići, HNL-u, ono na čemu su Gorica i Rijeka odigrali svoju prvenstvenu utakmicu ne može se nazvati terenom. U tim nenogometnim uvjetima bolje se snašla gostujuća momčad, a dvostruki strijelac na tom ogledu, Marko Pjaca, poslije utakmice nam je rekao kako ne pamti kad je zadnji put igrao na takvoj 'livadi'.

“Nismo dobro ušli u utakmicu, ali ako mene pitate, ova utakmica se nije trebala odigrati, uvjeti nisu bili za prvoligaški nogomet. Igra na ovako lošem terenu ti može usmjeriti prvenstvo, po meni to jednostavno nije onako kako bi trebalo biti. U redu, nije da se nije moglo odigrati, očito se moglo, ali loš teren ti izjednači kvalitetu i onda su šanse za pobjedu 50-50. Dakle, u prednosti nije bolja, kvalitetnija momčad, ona koja igrom želi doći do pobjede, već kreće borba i utakmica tako može otići na obje strane. Ponavljam, po meni se utakmica uopće nije trebala odigrati”, istaknuo je dvostruki strijelac koji je u Turopolju stigao do svojeg petog HNL pogotka ove sezone, a ukupno 33.

“Jesam li igrao ovakve utakmice? Mislim da sam jednu odigrao baš po snijegu kad sam igrao za Lokomotivu, ali ne mogu se sjetiti tko je bio na suprotnoj strani.”

Rijeka je slabo ušla u utakmicu, nakon manje od pola sata na semaforu je bilo 2-0 za domaćina, a hrvatski reprezentativac rekao nam je što mu je u tom trenutku prolazilo glavom…

“Prvo što sam pomislio je da će sada biti još duplo teže slaviti, ionako se cijelo vrijeme samo nabija… U redu, završilo je 3-2, dakle vidjeli smo pet pogodaka, no po meni je ovo bio teren za utakmicu koja završi 1-0. Mi smo gubili 2-0 i jedino što pomisliš je ‘drž’ gaće’. Na ovakvom terenu je zaista teško bilo što stvoriti, no mi smo nekako uspjeli zabiti ta tri pogotka i slaviti. Imali smo dobru reakciju, pokazali određeni autoritet, a budući da smo mlada momčad mislim da je ovo stvarno velika stvar.”

Marko je dvaput poentirao s bijele točke. Preciznije, jednom je zabio jedanaesterac, drugog je onda promašio, ali je pospremio ‘odbijanac’. Inače je drugi izvođač najstrožih kazni u momčadi, prvi po redu je Niko Janković.

“Niko nije igrao otpočetka pa je bio moj red, nisam vikao ‘drugi za sve’ već je to trenerova odluka. Dobro je prošlo”, kroz smijeh će sjajno raspoloženi Pjaca koji je, usprkos teškom, na granici regularnosti terenu za igru, pokazao od prve minute kako je raspoložen za igru.

Zanimljivo je bilo njegovo objašnjenje drugog jedanaesterca, onog kojeg nije ‘isprve’ uspio zabiti…

“Inače ne bih mijenjao stranu, pucao bih u isti kut vjerojatno, ali baš smo na poluvremenu Banić i ja malo popričali gdje me pitao pucam li inače uvijek u tu svoju lijevu stranu. Zadnjeg kojeg sam izveo sam pucao u tu stranu, a s obzirom na taj razgovor sam se odlučio promijeniti. Iako, ideja je bila da pucam po sredini, ali mi je malo pobjegle lopta prema desno. Sva sreća da se dobro odbila i eto, nitko sretniji od mene.”

Ako smo dobro rezimirali, zbog ‘poštenja’ si promašio drugi jedanaesterac.

“Mogu reći da Banić i ja nismo pričali na poluvremenu da bih vjerojatno pucao opet u svoju lijevu stranu.”

Ući u drugi dio sezone sa slavljem je sigurno značilo puno svima u klubu.

“Stvarno je. Gledajte, mladi smo, a ovaj preokret najviše mladim igračima može biti pokazatelj da možemo. I kad nije idealno mogućnost da dođeš do bodova je velika stvar.”

Slijedi Hajduk na prepunom Poljudu.

“Derbi. Takve utakmice uglavnom odlučuju neki potezi, neke epizode. Ništa, idemo se boriti, znamo da će biti teško, ali to je tako. Imat će Hajduk veliku podršku, ali neće nam to smetati.”

Pobjeda ujedno znači i prvo mjesto, je li to neki ekstra motiv?

“Za derbi nije potreban ekstra motiv. Idemo u Split s istim razmišljanjem s kojim smo došli u Goricu i s kojim idemo na svako gostovanje. Idemo pobijediti, idemo igrati što bolji nogomet. Uvjeti će, vjerujem, biti bolji nego u Gorici, a mi se idemo nadigravati i idemo odigrati onako kako smo odigrali nakon tih prvih pola sata u kojima nismo bili dobri. Treba biti agresivan, osvajati druge lopte i popraviti realizaciju s kojom smo se malo mučili u prvih pola sata u Gorici.”

Dinamo je u utorak izgubio od Lokomotive 0-3, jesi li oni ‘otpisani’ u borbi za naslov prvaka?

“Ne. Ne znam ni sam koliko je puta Dinamo bio prvak otpočetka HNL-a... Ne, sigurno nisu otpisani."

Marko je odradio kompletne pripreme s Rijekom, ozljede su ga zaobišle, a po starom dobrom običaju nije ga moglo zaobići pitanje kako se osjeća fizički i vjeruje li da bi uskoro mogao doći do svojeg maksimuma?

“Nakon priprema nitko ne može biti na nekom svom maksimumu kad je riječ o formi. Fizički smo se spremili, sve je to OK, ali tek kad uđeš u neki ritam utakmica onda možeš reći da si na 100 posto. Nekome treba utakmica ili dvije, nekome dvije ili tri, ovisi o puno stvari, ali ja se osobno jako dobro osjećam.”

Protiv Hajduka je Marko na omjeru od pet pobjeda, tri remija i tri poraza, s tim da je poentirao svega jednom, i to na Poljudu kad je s tadašnjim klubom Lokomotivom izgubio 3-1 (sezona 13./14., 14.kolo). Je li došlo ‘vrijeme’ da opet zabije?

“Ako Bog da, je. Ja ću se potruditi, ali najvažnija su tri boda, to hoću li zabiti ja ili netko treći, zaista nije važno", zaključio je nasmijani Marko Pjaca, bez ikakve sumnje jedan od najboljih igrača HNL-a i najveći ‘bingo’ kojeg su Rijeka i Damir Mišković ulovili godinama unazad.



Tagovi

Marko PjacaHNK RijekaRijekaHrvatska nogometna ligaHNLJadranski derbi

Ostale Vijesti