Josip Regovic/PIXSELL
Josip Regovic/PIXSELL

FOTO Gorica vodila 2-0 pa izgubila pogotkom u 89. minuti, Galešić opet heroj, Mrzljak nakon kraja utakmice dobio crveni karton!

Vrijeme Čitanja: 6min | sri. 24.01.24. | 18:42

Stoper Rijeke zabio je nakon kornera Jankovića za pobjedu (3-2), a Sopićeve odluke da u 30. minuti izvadi Pašalića i Ivanovića Rijeci su donijele sva tri boda!

“Znamo mi dobro tko je trener Rijeke i kakve su mu želje, ali naša je poruka da nas neće pobijediti dvaput zaredom”, riječi su kapetana Gorice, Filipa Mrzljka, koje je rekao prije utakmice, a one se na kraju nisu pokazale proročanske. Iako su gosti u zaostalu utakmicu četvrtog kola HNL-a ušli kao blagi favoriti, Gorica je u Turopolju nakon 25 minuta imala 2-0, no onda je uslijedio veliki preokret Rijeke koji je na kraju zaokružio Galešić pogotkom za 3-2 u 89. minuti. Za Goricu su zabijali su Mitrović (3.) i Smolčić autogol (25.), tračak nade gostima je dao Pjaca koji je bio precizan s bijele točke (35.), a onda su u nastavku utakmice gosti došli do preokreta. Pjaca je u 50. zabio za 2-2, a onda je (opet) apsolutni heroj opet postao Niko Galešić koji je nakon Slaven Belupa sada Riječanima donio tri boda i protiv Gorice!

 Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Po teškim vremenskim uvjetima (čitaj: terenu koji je bio na određenim dijelovima zaleđen, a na nekim drugim natopljen) prvi pogodak na utakmici vidjeli smo već u trećoj minuti.

Jedno loše ispucavanje obrane Rijeke presjekao je Ante Matej Jurić koji je potom osvojio 30-ak metara pa sjajno uposlio Mitrovića koji je hitao po desnoj strani, a onda je nekadašnji igrač Rijeke sjajno s 14 metara iskosa pogodio drugi kut, odnosno malu mrežicu, nemoćnog vratara Labrovića. 1-0

Riječani su odgovorili u 10.minuti kad je obrana Gorice samo nakratko otklonila opasnost nakon kornera kojeg je izveo Fruk, lopta je na kraju došla do Pašalića koji je sjajno tukao s 15 metara iskosa, no Banić je upisao svoju prvu veliku obranu na utakmici. Minutu kasnije je iz velike udaljenost snažno odapeo Dilaver, ali njegov je udarac otišao malo pored gola.

Po takvom terenu, razviti igru bilo je praktički nemoguće pa se tako igra svela na napucavanje posljednje linije i preskakanje igre. U tom se (anti)nogometu bolje snašla domaća momčad koja ipak u svojim redovima ima više ‘ratnika’ no ‘tehničara’, što je potpuno suprotno u odnosu na Rijeku.

U 19. minuti – jako zanimljiva situacija! Goda i Mitrović bili su u duelu, lijevi bek Rijeke prvo je srušio Mitrovića, no glavni arbitar ostao je nijem, a kako je strijelac prvog pogotka na utakmici smatrao kako je na njemu napravljen prekršaj, krenuo je odmah u ‘osvetničku misiju’ te srušio Godu. Skočila je klupa Rijeke, svi igrači u bijelom okružili su Matea Ercega u nadi da će Mitroviću pokazati put prema svlačionici, no Erceg nije vidio ništa sporno ni kod starta Gode, a onda ni kod ‘osvetničkog košenja’ Mitrovića kojem bi to bio drugi žuti, odnosno crveni karton.

Igrala se 25. minuta kad je na razglasu ponovno zasvirao Song 2 od Blura. Grubo je pogriješila obrana Rijeke, Gorica se našla u situaciji 2 na 1, a školsko dodavanje Matavža je u pogodak pretvorio Vujnović. Dugo se pregledavala situacija u VAR sobi, a onda je Erceg pokazao rukom na centar što je značilo da Gorica nakon manje od pola sata igre ima 2-0!

Željko Sopić poznat je po tome što nogometnu igru vidi drugačije od velike većine pučanstva. U 30.minuti je, vjerojatno iziritiran rezultatom na semaforu, odlučio napraviti dvostruku izmjenu. Pašalić i Ivanović, jedan reprezentativac, a drugi koji se našao na širem popisu izbornika Dalića, povučeni su s terena, dok su umjesto njih priliku dobili Grgić i Obregon. Nijednom od njih ova promjena nije baš ‘legla’, naročito Pašaliću, ali da je trenerova odluka bila ispravna pokazalo se svega par minuta kasnije.

Grgić je ubacio s desne strane, u duelu su bili Obregon i Maloča, a Erceg je odlučio kako je stoper Gorice nepropisno napravio prekršaj na 17 metara. I dok se Fruk spremao izvesti slobodni udarac, iz VAR sobe je stigla ‘dojava’ kako je Maloča prekršaj napravio u 16-ercu pa je tako Rijeka s bijele točke dobila priliku smanjiti zaostatak.

Pjaca je bio izvođač, poslao je Banića u jednu, a loptu u drugu stranu pa je tako od 32.minute na semaforu bilo 1-2!

Do kraja prvog poluvremena Rijeka je više prijetila, no mreže se nisu tresle. Najbolju priliku propustio je Grgić u 41., da bi onda isti igrač minutu kasnije odlučio pucati s 18 metara iako mu se na lijevoj strani otvarao Goda koji je bio u boljoj poziciji. Udarac Grgića završio je u bloku, a prilika gostiju da dođu do poravnanja otišla je u nepovrat.

Na prvo uzbuđenje u nastavku čekali smo pet minuta. Nakon jedne gužve u 16-ercu Gorice, lopta je pala na ruku Mrzljaka, a iako je Grgić odmah sugerirao kako je riječ o novom kaznenom udarcu, Erceg je ponovno (!) samo odmahnuo rukom. No, 30-ak sekundi kasnije, Duje Strukan se iz VAR sobe javio Mateu Ercegu, mladi sudac iz Pristega otišao je sam uvjeriti se u kontakt ruke i lopte, a nakon kratkog gledanja snimke odmah je pokazao na bijelu točku.

Opet su Pjaca i Banić bili u naslovnim ulogama. U odnosu na prvu najstrožu kaznu, Pjaca je promijenio stranu, Banić ne, a iako je vratar Gorice obranio Pjacin prvi pokušaj, ponajbolji igrač HNL-a bio je prvi na odbijenoj lopti pa ju bez problema poslao u mrežu – 2-2.

Nakon tog pogotka za poravnanje uslijedilo je zatišje od 15 minuta, da bi onda u razmaku od 60 sekundi vidjeli veliku priliku na svakoj strani. Prvo je česti zicer, s kojih osam metara, promašio Mitrović (fenomenalan je bio ubačaj Štigleca s lijeve strane), da bi onda centimetri dijelili Jankovića od prekrasnog pogotka s 25 metara. Rijeka je u drugom dijelu bila za nijansu bolja, ali očajna travnjak onemogućavao je i jedne i druge da preko pas-igre dođu do prilika i tako zagriju onih nešto više od 1000 znatiželjnika koji su uživo odlučili pogledati ‘derbi Željka Sopića’ u Velikoj Gorici.

U 77. minuti je Banić upisao obranu utakmice! Prekid je s 35 metara iskosa izveo Janković, lopta je nakon nekoliko odbijanaca otišla na drugu vratnicu gdje je bio Grgić, on ju je sjajno vratio u sredinu gdje čistu loptu je na glavi imao Galešić, no jako dobar udarac stopera Rijeke je vratar Gorice maestralno obranio! Većina vratara bi samo pogledom ispratila kako lopta ide u mrežu, ali ne i Banić koji je još jednom potvrdio kako je njegov refleks - najbolji u HNL-u!

Imali su gosti četiri minute kasnije još jednu dobru priliku, ali kvalitetan ubačaj Grgića Kolumbijac Obregon s kojih sedam metara nije uspio pretvoriti u pogodak.

U posljednjih 10 minuta uslijedila je prava dama, a pobjedu gostiju osigurao je Galešić koji je u 89. zabio nakon sjajno izvedenog kornera Jankovića! Možda u 77. minuti nije bio precizan, ali zato 12 minuta kasnije je! - 2-3

Na kraju, nakon što je Erceg označio kraj utakmice, došlo je do velikog naguravanja na terenu, nervozni Mrzljak tražio je pravdu i Godu bacio na pod, a Erceg mu je, nakon što je odsvirao kraj utakmice, pokazao crveni karton! Goda je pak dobio žuti karton, baš kao i Blummel s kojim je Goda prvotno završio 'u klinču', ali to je nešto što njih dvoje neće puno brinuti... Kapetan Mrzljak će pak zbog svojeg nepromišljenog poteza propustiti važan ogled protiv svoje bivše momčadi, Lokomotive, koja je nakon pobjede protiv Dinama u velikom naletu. Ako je ova utakmica imala svojeg junaka, poslije posljednjeg sučevog zvižduka dobila je i tragičara...

 

Foto: GermanijakFoto: Germanijak


 

Gorica – Rijeka 2-3

Strijelci: 1-0 Mitrović (3.,Jurić), 2-0 Smolčić (autogol), 2-1 Pjaca (35. – 11m), 2-2 Pjaca (50.-11m), 2-3 Galešić (89., Janković)

Stadion: Gradski stadion Velika Gorica, gledatelja: 1213.

Glavni sudac: Mateo Erceg (Pristeg), VAR: Duje Strukan (Split)

Žuti kartoni: Mitrović, Raspopović, Banić, Blummel (Gorica), Hodža, Goda (Rijeka).

Crveni kartoni: Mrzljak (nakon utakmice)

Gorica (4-2-3-1): Banić - Raspopović(90+4. Fall), Maloča, Krizmanić, Štiglec (90+4. Munksgaard) - Mrzljak, Pršir - Mitrović (79. Blummel), Vujnović (89. Ilečić), Jurić (90. Kapulica) – Matavž

Rijeka (4-2-3-1): Labrović - Smolčić, Dilaver, Galešić, Goda – Selahi (46. Janković), Hodža - Pjaca (87.), Fruk (77. Petrovič), Pašalić (30. Grgić) – Ivanović (30. Obregon)



Tagovi

HNK RijekaRijekaHNK GoricaHrvatska nogometna ligaHNL

Ostale Vijesti