REUTERS/Albert Gea
REUTERS/Albert Gea

Optine brojke ne lažu: Dva Hrvata među 10 najboljih igrača na SP-u, Mbappe ipak na vrhu

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 12.12.22. | 08:57

S kojim ste mjestom posebno iznenađeni?

Hrvatska nogometna reprezentacija plasirala se u polufinale SP-a. Iako ste to već toliko puta pročitali, naprosto je lijep osjećaj na taj način započeti tekst koji se tiče svega onoga što gledamo posljednjih nešto manje od mjesec dana u Katara. Sjajnim predstavama hrvatski nogometaši ponovno su izborili naklonost svijeta, a prema podacima Opte, na ovom su se SP-u posebno istaknula dvojica igrača – Dominik Livaković i Josip Juranović.

Precizni statističari Opte izračunali su da je Josip Juranović (Celtic) 10. najbolji igrač ovog SP-a. On je posebno impresionirao u ogledu s Brazilom, a Tite je bio prisiljen već nakon sat vremena igre iz igre izvući Viniciusa Juniora koji se naprosto nije mogao nametnuti kraj desnog beka Celtica. Nakon sjajne grupne faze, Juranović i protiv Japana bio veoma dobar, da bi onda protiv Brazila posebno impresionirao. Inače, među 10 najboljih igrača SP-a po Opti nalaze se tek dva braniča, a Juranović je jedan od njih.

Deveto mjesto je po Opti pripalo Pedriju (Barcelona), zatim slijedi Aurelien Tchouameni (Real Madrid), nakon kojeg slijedi Bruno Fernandes (Manchester United) koji, baš poput veznjaka Barcelone, okončao svoj boravak u Kataru.

Dominik Livaković (Dinamo Zagreb) jedan je od dvojice vratara na ovom popisu. Opta ističe da je riječ 'vjerojatno o najvećoj zvijezdi četvrtfinala'. Inače, Livaković je imao 11 obrana protiv Brazila, što u prijevodu znači da je postao prvi golman s 10 ili više obrana na SP-u još od Tima Howarda koji je 2014. godine briljirao protiv Belgije sa 15 obrana.

Hrvatska je dosad dvaput prošla u daljnju fazu natjecanja nakon boljeg izvođenja udaraca s bijele točke. Livaković je protiv Japana obranio tri jedanaesterca, dok je u utakmici protiv Brazila pročitao pokušaj Rodryga. Marquinhos (PSG), inače treći najbolji igrač na ovom prvenstvu, je pogodio vratnicu, a njegov promašaj ujedno je bio koban.

Na petom mjestu je Richarlison (Tottenham), iako se s time ne bi složili Joško Gvardiol i Dejan Lovren koji su bili dominantni u ogledu s brazilskim napadačem koji je u vrhu napada dobio prednost ispred Gabriela Jesusa, Gabriela Barbose, Roberta Firmina, Evanilsona i Pedra.

Drvenu medalju dobio je igrač kojeg će se, nepravedno, mnogi sjećati zbog toga što je posjeo Ronalda na klupu, a ne zato što je u svojem prvom startu na SP-u, i to odmah u nokaut fazi, zabio hat-trick. Naravno, riječ je o špicu Porta, Goncalu Ramosu, koji je bio uistinu impresivan protiv Švicarske te je samo na temelju te utakmice našao svoje mjesto na četvrtom mjestu prema Opti.

Treći je ranije spomenuti Marquinhos, dok je drugi najbolji igrač prvenstva prema Opti – iznenađujuće - Wojciech Szczesny (Juventus). Istina, Poljaci nisu mogli dalje od osmine finala, Francuzi su bili prejaki, ali Szczesny je tijekom cijelog prvenstva bio fenomenalan. Dakle, jedini bolji od Livakovića na ovom SP-u je prekaljeni Poljak, ali sigurni smo da Dalić, baš kao nekada Ćiro kad je uspoređivao Šukera i Batistutu, ne bi mijenjao Livija za tri Szczesnyja.

Na vrhu je Kylian Mbappe, trenutno prvi strijelac SP-a koji je najslabiju utakmicu na prvenstvu odigrao baš protiv Engleza. No, ni jedna njegova slabija predstava nije mogla skinuti ga s trona na kojem zasluženo caruje. Mbappe je sudjelovao u sedam pogodaka, s tim da ih je zabio pet, te već sad na neki način u svojem stanu može napraviti mjesta za novi prestižni trofej u kolekciji. Podsjetimo, na prošlom SP-u Mbappe je bio najbolji mladi igrač, titula najboljeg pripala je Luki Modriću.



Tagovi

Svjetsko prvenstvo u nogometuSvjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.KatarKatar 2022Dominik LivakovićJosip Juranović

Ostale Vijesti