Zvonimir Boban: "Katar je veći uspjeh od Rusije i Francuske"

Vrijeme Čitanja: 2min | pon. 12.12.22. | 08:25

Legendarni hrvatski nogometaš, kapetan brončane generacije iz 1998., a danas šef nogometa pri UEFA-i prokomentirao je novi uspjeh Vatrenih....

Zvonimir Boban je prije 24 godine prevodio prvu hrvatsku 'zlatnu generaciju' do prve medalje na svjetskim prvenstvima, bronce u Francuskoj. Dvadeset godina kasnije Luka Modrić premašio je taj uspjeh u Rusiji, a sada Modrić može hrvatsku izabranu vrstu odvesti još korak dalje... no, iako Hrvatska u Katru 2022. još nije osvojila medalju, za Bobana je jedna stvar neupitna...

"Ovo je najveći uspjeh hrvatskog nogometa u njegovoj relativno kratkoj i tako bogatoj povijesti! Najveći i najznačajniji!", tvrdi i nastavlja: "Mi smo 1998. debitirali i upoznali svijet s novim igračem na globalnoj pozornici. Trebalo je proći još 20 godina da tom svijetu iznova, i još raskošnije, pokažemo koliki je talent hrvatskog nogometaša. Katar je najlijepša i najvažnija potvrda 1998. i 2018. Već sada ovaj doseg definira vrijednost hrvatskog nogometa za sva vremena", rekao je u razgovoru za Sportske novosti, a onda dodatno pojasnio svoju tvrdnju:

"Za Francusku su mogli reći početnička sreća. Za Rusiju su mogli navoditi da se poklopi nešto nakon više desetljeća. No potvrda u Kataru bjelodano znači da je Hrvatska kontinuitet sile na globalnom planu, a ne meteor koji tu i tamo bljesne. Za dobiti ovakav Brazil koji je objektivno individualno jači od nas, a Hrvatska je individualno manje moćna nego u Rusiji, bio je potreban istinski pothvat. To su Vatreni učinili svojom borbom, karakterom neslomljivih boraca koji imaju svoj svezi cilj i spremni su za njega sve učiniti. Prije nekoliko mjeseci ovi momci svladali su i Francusku u Parizu. Ovaj uspjeh nije slučajnost, ovo je kontinuitet".

Bobana je očarao hrvatski karakter.

"Često se govori o karakteru koji nekada zvuči kao fraza u najavama. Ali ova Hrvatska je tome dala smisao u praksi. Kada primiš gol od Brazila u 105. minuti malo je onih koji će odmah reagirati, lakše psihološki potoneš nego što amortiziraš taj teški udarac i reagiraš. No, Vatreni nisu posrnuli, samo su pojačali ritam. To je ta poruka, snaga reakcije i karakter. Katar je potvrda Rusije i Dalića. Prije četiri godine uletio je u zadnji tren pred mundijalsku priču i ona mu se jednostavno dogodila. No, ovo je njegova priča, snaga djela koja ga definira".

Slijedi Argentina?

"Argentina je moćna, tvrdi su i čvršći, drukčiji u odnosu na Brazil. Mi, međutim, nemamo što izgubiti jer smo puno toga ostvarili. Pobjed nad Brazilom je svevremenska potvrda hrvatske nogometne moći, to je naša snaga, uvjerenje da možemo igrati protiv svakoga", tvrdi Boban.

Cijeli intervju pronađite u tiskanom izdanju SN-a.



Tagovi

Zvonimir BobanHrvatska nogometna reprezentacijaVatreniKatarKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.

Ostale Vijesti