Davor Javorovic/PIXSELL
Davor Javorovic/PIXSELL

Operacija Slaven: Dinamo nije pobijedio na Maksimiru preko mjesec dana

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 10.12.21. | 09:56

Plavima su ostale tri utakmice 1.HNL prije zimske stanke

U avionu se vjerojatno proslavilo, a jutro se, posve zasluženo – prespavalo. Dinamo je, svega četiri dana od loše predstave na Maksimiru protiv Hajduka, u devedeset minuta nogometa u Londonu protiv West Hama sve preokrenuo naglavačke. Plavi su slavili s minimalnih 1:0 uz sjajan gol Mislava Oršića, odigrali taktički zrelo, koncentrirano, sve uz puno želje i zalaganja, što je usudimo se reći dijametralno suprotna predstava od one protiv Hajduka.

No, europski uspjesi ne znače ništa u HNL-u. Dinamo na ovom “frontu” trenutno ne stoji dobro. Trenutno su četvrti s dvije utakmice manje od Osijeka i Rijeke, i bez obzira na broj pobjeda do zimske stanke, Plavi neće biti jesenski prvaci.

Jasno je da je Dinamo daleko od nekih velikih problema jer prvenstvo dugo traje, a broj bodova koji bi mogli dijeliti “veliku četvorku” sredinom prosinca ne daju pretjeranog razloga za brigu. Ipak, Dinamo je naviknuo biti jesenski prvak s nekoliko bodova prednosti ispred konkurencije, pa se od Plavih očekuju pobjede do odmora. Pred Dinamom su tri utakmice, Slaven Belupo kod kuće, i potom gostovanje kod Istre 1961 i Hrvatskog dragovoljca.

Radi se o redom trenutno najslabijim ekipama lige koje zauzimaju posljednja tri mjesta na tablici. Takav raspored Dinamu nudi idealnu priliku za povratak u formu, a s njom i u žižu borbe za naslov prvaka države. Pošto je Kup izgubljen, Kopić i društvo će sigurno sve karte baciti na HNL, bez obzira na europske obveze koje ih čekaju u veljači i ožujku.

Prvi na redu je Slaven, ista ona ekipa koja je šokantno slavila u Maksimiru u sklopu prvog kola 1.HNL. Tada je Koprivničane vodio Dean Klafurić. U međuvremenu je dobio otkaz, na klupu je sjeo Zoran Zekić, a Dinamo će upravo protiv njega i njegove ekipe pokušati prekinuti crni maksimirski niz koji je krenuo nakon posljednjeg sučevog zvižduka protiv bečkog Rapida.

Vjerovali ili ne, od te 3:1 pobjede nad Austrijancima početkom studenog, Plavi ne znaju za pobjedu na Maksimiru! Prvo su remizirali s Osijekom (1:1), potom istim rezultatom remizirali s Genkom, i potom izgubili od Rijeke u Kupu, samo da bi crna serija dobila na težini posljednjim porazom od ljutih splitskih rivala koji su utišali tribine uz zasluženih 2:0.

Utakmica protiv Slavena postaje utoliko važnija jer ne samo da je Dinamu potreban trobod, već i zaokret trenda u Zagrebu jer nije ugodno biti četiri utakmice bez pobjede pred svojim navijačima.

Zekiću će ovo biti prva utakmica protiv Dinama otkako je preuzeo klupu Slavena, no daleko da je od “juniora” kada je u pitanju treniranje u HNL-u. Kao trener Osijeka se redovito susretao s Plavima, ima dvije vrijedne pobjede, zanimljivo, obje su došle na Maksimiru.

Bilo je to 2016., i 2018. godine, Zekić je oba puta slavio s minimalnih 1:0, strijelci su bili Knežević, odnosno Boban. 2016. Godina nam je možda daleka prošlost, ali susret otprije tri godine pamte neki trenutni Dinamovi prvotimci poput Livakovića i Ademija.

Što se posljednje dvije utakmice tiče, prvo valja vidjeti što će biti u današnjem derbiju začelja gdje se sastaju Istra 1961 i Dragovoljac. Dobiju li Puljani, odlaze na +11 od svojih izravnih konkurenata, što znači da bi mogli zaigrati ofenzivnije protiv Dinama. Dragovoljac ima 12 primljenih i 0 postignutih pogodaka protiv Dinama ove sezone, teško da će ugroziti Dinamo na Kranjćevićevoj, kako god završio današnji “derbi začelja”.

 



Tagovi

Dinamo ZagrebZoran ZekićSlaven BelupoOsijek

Ostale Vijesti