Spektakl u najavi: Dinamo ima veće šanse izvući Barcu, Borussiju i Atalantu nego ostale!

Vrijeme Čitanja: 2min | pet. 10.12.21. | 08:25

Božica je već apsolvirana, Sevilla je prije pet godina bila prejaka pa hajmo reći da je vrijeme da Barcelona zaigra u Hrvatskoj!

Posljednjim zviždukom u Bergamu, kompletirana je grupna faza nogometne Lige prvaka. Villarreal je šokirao Božicu, Žuta podmornica je slavila rezultatom 3:2, što je gurnulo Pašalića i društvo na treće mjesto u skupini F. Time su se pridružili ostalim trećeplasiranim ekipama koje u ponedjeljak čeka težak ždrijeb, a to je doigravanje za ulazak u nokaut fazu Europske lige.

UEFA-in format nalaže kako će u ždrijeb s jedne strane, kao nositelji ići svi drugoplsairani iz Europske lige, među njima i Dinamo. Stuatus nositelja im garantira da će uzvratnu utakmicu igrati na svom stadionu. S druge su upravo svi trećeplasirani iz Lige prvaka uz status nenositelja.

Potencijalni Dinamovi suparnici su: RB Leipzig, Porto, Borussia Dortmund, Šerif, Zenit Barcelona, Sevilla i Atalanta.

Dinamovi suputnici iz Europske lige su pak sljedeći: Rangers, Real Sociedad, Napoli, Olympiakos, Lazio, Braga, Betis.

Iako bi se na prvu činilo kako su šanse podjednake kada je u pitanju vjerojatnost izvlačenja nekog od gore navedenih timova, matematičari sa Twittera su izračunali kako baš i nije tako. Naime, zbog nemogućnosti sastanka dvaju ekipa iz istog nogometnog saveza (čitaj države) neke ekipe će imati suženi izbor protivnika. Nakon milijun odrađenih kompjuterskih simulacija, rezultati tvrde kako su najizgledniji Dinamovi protivnici Barcelona, Atalanta i Sevilla, s time da Blaugrana drži najveći postatotak (15.48%). Ostale kombinacije redom plešu na desetak posto, uz izuzetak Porta koji stoji na 12.21%

Razlog je jednostavan. Primjerice, pošto je Braga s jedne, a Porto s druge strane ždrijeba, Porto ima sedam a ne osam mogućih kombinacija. Barca pak ne može sa Sociedadom i Betisom pa je njima na raspolaganju samo šest suparnika, među njima i Dinamo.

Ždrijeb je na rasporedu u ponedjeljak u 14 sati u Nyonu (Švicarska)


Tagovi

Dinamo ZagrebEuropska ligaždrijeb

Ostale Vijesti