Davor Javorovic/PIXSELL
Davor Javorovic/PIXSELL

Oko sokolovo: "Zebec je bio dekoncentriran, a kod pozicije Ercega kamera je blago udesno i iskrivljuje sliku"

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 04.09.23. | 22:01

Iza nas je 7. kolo, a o suđenju se jako puno pričalo.

U HRT-ovoj emisiji Stadion, sudački ekspert Marijo Strahonja analizirao je suđenje proteklog vikenda, kada je odigrano pet utakmica sedmog kola.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+) 

Naravno, najviše se pričalo o derbiju između Osijeka i Dinama, kojeg je sudio povratnik Mario Zebec.

To nije bila njegova večer, bio je dekoncetriran, nije samostalno reagirao već je morao imati pomoć VAR sobe. Dobar je sudac, bio je i međunarodni. Generalno je sudački tim bio vrlo dobar.”

Što se tiče prvog jedanaesterca za Dinamo, Strahonja ga je ovako vidio:

Jasno je da se radi o igranju rukom na granici kaznenog prostora, to je sastavni dio 16-erca i kažnjiva ruka. Imao je fokus na kazneni prostor, takve su i upute jer iza sebe ima VAR sobu koja radi analizu. Sudac Bebek je iskoristio alate u VAR sobu, utvrdio da je u kaznenom prostoru i pozvao je suca da procjeni je li to ruka kažnjiva za 11-erac.”

U sudačkoj nadoknadi Zebec je ponovno pokazao na bijelu točku.

Sam kraj naporne utakmice, došlo je do pada koncentracije kod obrambenog igrača Osijeka. VAR soba je prepoznala da se radi o propuštenom incidentu od strane suca. Dao je situaciju na uvid glavnom sucu i mislim da je odluka Zebeca da sudi kazneni udarac ispravna.”

Dvoboja Hajduka i Istre 1961 sudio je Igor Pajač. U prvom poluvremenu Slavko Blagojević je igrao rukom nakon što je Marko Livaja uputio loptu.

Ruka je previše otvorena od tijela, ovo je kažnjiva ruka. Ovo je čista dekoncentracija suca. Kao da suci u jednom trenutku počnu razmišljati o ambijentu. Isključivo mora biti fokus na utakmicu i ovo je greška koja je plod dekoncentracije.”

U sudačkoj nadoknadi Šarlija je nehotice nokautirao Ercega.

Izgledalo je brutalno i gledajući opasnost za igrača bilo bi opravdano da se dodijeli crveni karton. Igrač je krenuo glavom gurnuti loptu u for, moramo mu dati prednost i s te strane ima elemenata za crveni karton.”

Kod pogotka Istre 1961, bilo je dvojbeno je li bilo prekršaja i zaleđa igrača gostujuće momčadi.

U začetku akcije prekršaja nad igračem Hajduka nije bilo, igrač Istre igrao je prvo loptom. Što se tiče pozicije Ercega, ova kamera je blago udesno i ona iskrivljuje sliku. Dao bih kredibilitet pomoćnom sucu koji je bio dobro pozicioniran na centralnoj liniji, koja je dio obrambene polovice i tu se daje prednost napadaču. VAR suci nisu imali ovu snimku jer to nije bila službena kamera kojom se snimala utakmica.”

Ante Čulina sudio je dvoboj Rijeke i Varaždina. Zaradio je jednu pohvalu, dok je kod druge situacije mogao i bolje reagirati.

Samostalno je dosudio kazneni udarac za Varaždin, jasno je da je prekršaj Mitrovića nad Brodićem bio kažnjiv.”

Pellumbi je zaradio izravan crveni karton zbog prekršaja nad Obregonom.

Isključenje je granično, bilo bi bolje da je dodijelio žuti karton. Sudac je bio fokusiran isključivo na napadača, ali on nije imao potpunu kontrolu lopte i to nije bila izgledna, već obećavajuća situacija.”

Mateo Erceg sudio je dvoboj Gorice i Rudeša, gdje nije bilo spornih trenutaka, već je samo pohvalio situaciju u kojoj igranje rukom nije okarakterizirao kao jedanaesterac.

Ako se lopta odbije od igrača u ruku, to nije kazneni udarac i sudac je samostalno to dobro procijenio.”

Dario Bel sudio je dvoboj Slaven Belupa i Lokomotive, ali Strahonja je njegovo suđenje ocijenio kao vrlo dobro i nijednu situaciju nije izdvojio. (I.M.)



Tagovi

Hrvatska nogometna ligaHNLMarijo StrahonjasuđenjeSuciVAR suci

Ostale Vijesti