Davor Javorović/ Pixsell
Davor Javorović/ Pixsell

Dinamo nakon dva VAR-jedanaesterca iz 0-2 u 3-2! Osijek je do 70.minute imao sve, ostao bez ičega

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 03.09.23. | 23:00

Dramatičan i derbi na Opus Areni koji će se dugo pamtiti i kojem će se još danima pričati

Kakva utakmica, pamtit će se prvo Dinamovo gostovanje na Opus Areni. Imao je Osijek 2-0 u 70.minuti, Dinamo je bio grogiran, ošamućen, mnogi su već razmišljali kako je kriza sve dublja i kako se ne vidi izlaz. A onda, prvo gol za 2-1 i - luda završnica! U kojoj je Bruno Petković dvaput pogodio s bijele točke, nakon što je VAR oba puta zvao glavnog suca da ponovno razmotri svoju odluku. Igranje rukom Nejašmića i prekršaj Mkrčtjana na Periću Zebec je nakon gledanja snimke proglasio - bijela točka! Petković je bio precizan i prvi i drugi put, za pobjedu u 98.minuti! Dakako, teško je bilo smiriti neutješne i ljute Osječane, nisu se slagali sa Zebecom i Bebekom u VAR sobi, sigurno im nije lako, imali su sve, ostali su bez ičega. Bilo je na kraju i trzavica među igračima dviju momčadi, 'zakačili' su se Lovrić i Zagorac, ipak se na koncu izgrlili. Puno je bilo emocija u toj završnici...

Ako se gleda puka statistika, Dinamo će pamtiti Marka Malenicu, Osijekova vratara, koji je Opus Arenu obgrlio svojim rukama i nogama i skidao sve što je išlo prema njegovim vratima, sve do 70.minute. Promašivao je dvaput Špikić, jednom zicer Emreli, Baturina, pucao je i Petković i sve je to Osijekov vratar odbijao ili hvatao. Međutim, kažemo, statistika nije u nogometu sve, jer, između svih tih prilika Dinamo je odavao dojam nesigurne, propusne, često i bezidejne, spore momčadi, dok je Osijek djelovao razigraniji, brži, okomitiji. Uostalom, Osijek je već u 46. minuti imao 2-0, sasvim zasluženo!

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Počele su nevolje za Dinamo već na samom početku. Boško Šutalo dao je loptu u noge Mierezu, on prihvatio poklon i odapeo s 18 metara, točno u donji kut. Eksplodirala je Opus Arena, El Toro je pokazao zašto ga Dinamo toliko želi, prava je napast, na svim dijelovima terena, a pokazao se već u sedmoj minuti i kao sjajan egzekutor. I dao je taj pogodak dodatna krila Osječanima, strpljivo su čekali Dinamove greške, uzimali 'ničije' lopte i prijetili Nevistiću. Koji je uspio uloviti i obraniti tek udarac Bukvića, ostalo je fijukalo pokraj ili preko njega. Lovrić je bio sam na sedam-osam metara, preko gola, pa još jednom Lovrić, zicer je imao i Caktaš. Curila je Dinamova obrana kad-god je bilo prilike, mogli su Osječani i izraženije voditi već nakon pola sata.

Koliko je očajan i nezadovoljan pokazao je Sergej Jakirović u 30.minuti. Rijetko treneri mijenjaju tako rano, no Dinamov trener nije imao milosti. Zamijenio je Mihajličenka, koji je taj potez ljutito popratio hodajući prema klupi, nije želio dati ruku Jakirovićevu pomoćniku Sandru Perkoviću, ljutito je udario bočicu...Vjerovao je Jakirović od prve minute momčadi, koja je istrčala u drugom dijelu susreta u Pragu i zamalo se vratila u utakmicu, ali, postoji razlog i zašto ipak tamo nije uspjela. Jedan od njih je, svakako, Boško Šutalo, koji nakon dugačke stanke zbog ozljede tek hvata ritam, ali Dinamo to skupo plaća. U Pragu je bio krivac za četvrti gol, ovdje za taj prvi. Nije ni to bio kraj problemima, u 40.minuti ozlijedio se Stefan Ristovski, mora je iz igre, u igru je ušao Moharrami.

Za razliku od Jakirovića, Stjepan Tomas nije imao svojim igračima puno toga zamjeriti, osim već poslovičnih problema u obrani, na svim dijelovima terena Osijek je bio kvalitetniji. Osim što je Bukvić probijao Mihajličenka, koji je zbog toga 'stradao', Nejašmić je gospodario sredinom terena, Mierez 'giljao' na svaku loptu, još bio i opasan. A kad je Bukvić u prvoj minuti nastavka prošao po desnoj strani kraj Ljubičića i pogodio bliži Nevistićev kut, činilo se da Dinamo tone nepovratno. Asistent je bio sjajni Mierez.

No, očito su i domaćini pomislili da je Dinamo gotov, nestali su ti osječki napadi, nestalo je i agresije i čvrstine u igri, Dinamo je pomalo preuzimao konce. Prvo je Malenica skidao i čuvao vodstvo, a onda je ipak Dinamo smanjio. Odlični Moharrami centrirao je na glavu Emrelija on smanjio na 2-1. Krenuo je Dinamo po drugi gol i zabio ga! Baturina je želio ubaciti, Nejašmića je lopta pogodila u ruku, nakon reakcije iz VAR sobe, sudac Zebec dosudio je kazneni udarac. Bruno Petković, u svom stilu, pomalo neozbiljno, izveo je 'panenku', Malenica zamalo i to stigao, ali lopta je ipak odsjela u mreži. Nije ni tu bio kraj, voda je bila u ušima igrača Osijeka, u jednoj gužvi još jedna neopreznost igrača Osijeka, Mkrčtarjan je faulirao Perića. Dugo je trajala provjera iz VAR sobe, na kraju je i Zebec gledao snimku i presudio novi kazneni udarac za Modre! Već duboku u nadoknadi... Naravno, bunili su se Osječani, naravno, da će polemike trajati još neko vrijeme, ali, Petkovića to nije omelo. Opet je bio hladnokrvan izvođač za pobjedi u derbiju o kojem će se još dugo pričati. Dinamo je bio u glibu, a onda uskrsnuo i iskoristio Hajdukov kiks protiv Istre i smanjio zaostatak na minus pet. U Maksimiru se lakše diše, Osječani će dugo žaliti za velikom pobjedom, koju su do 70. minute čvrsto držali u rukama.

Osijek - Dinamo 2-3

Osijek. Stadion: Opus Arena. Gledatelja: 12222. Sudac: Mario Zebec (Cestica). Pomoćnici: Luka Pajić (Rijeka) i Sanja Rođak-Karšić (Podravske Sesvete). VAR: Ivan Bebek (Rijeka). AVAR: Hrvoje Radić (Split).

OSIJEK: Malenica - Gržan, Mkrčtarjan, Bralić, Guedes (od 71. Drambajev) - Nejašmić, Brlek (od 78. Duarte) - Bukvić (od 78. Pušić), Caktarš, Lovrić (od 71. Jugović) - Mierez. Trener: Stjepan Tomas.

DINAMO: Nevistić - Ristovski (od 42.Moharrami), Šutalo, Perić, Mihajhličenko (od 30. Emreli) - Bulat (od 72. Drmić), Mišić - Špikić (od 46. Menalo), Ljubičić, Baturina - Petković. Trener: Sergej Jakirović.

Strijelci: 1-0 - Mierez (7.), 2-0 - Bukvić (46., Mierez), 2-1 - Emreli (70., Moharrami), 2-2 - Petković (87.-11m), 2-3 - Petković (90.+8 -11m)

Žuti kartoni: Bukvić, Lovrić, Caktaš, Guedes (Osijek); Perić (Dinamo)




Tagovi

NK OsijekGNK DinamoHNL

Ostale Vijesti