Matija Habljak/Pixsell
Matija Habljak/Pixsell

Ništa novo ispod piramida: Ivušić jedini dobitnik, Hrvatska bez Perišića premalo zabija!

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 24.03.24. | 08:30

Izbornik Zlatko Dalić nije dobio puno novih odgovora u utakmici protiv Tunisa, Hrvatska je pokazala, manje-više, sve što smo znali i ranije

Ivica Ivušić bio je najveći, mogli bismo reći i jedini hrvatski junak u pobjedi nad Tunisom i plasmanu u finale turnira u Kairu. Skinuo je bivši vratar Osijeka tri jedanaesterca u raspucavanju, poništio promašaje Vlašića i Juranovića i donio 'Vatrenima' utakmicu s domaćinom za revijalni trofej. To je ono što će se pamtiti iz tog dvoboja, sve ostalo je, zabravo, bilo za zaborav. Obična revijalna utakmica, koja je većim dijelom bila baš to - revijalna. Što je mogao iz tih 90 i nešto minuta saznati Zlatko Dalić, a da nije znao već ranije? Vjerojatno, ne puno. Sve vrline i mane, koje znamo o Hrvatskoj bile su vidljive u tom srazu.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

TEŠKO PROTIV BUNKERA

Hrvatska je još jednom teško probijala čvrsti zid protivnika, Tunisov zgusnuti obrambeni bedem stvarao je velike probleme našoj lucidnosti i talentu. Vidjeli smo to već bezbroj puta, posebno očitovalo u prvom poluvremenu. No, kad to gledamo u kontekstu Eura, možda i ne trebamo biti odveć zabrinuti. Španjolska i Italija, naši glavni suparnici na tom turniru neće se tako žustro braniti, u tim će utakmicama ipak biti više prostora. Ali, još jedan problem, koji je postojao i ranije bio je očit i u ovom susretu.

HRVATSKA BEZ PERIŠIĆA RIJETKO ZABIJA

Statitsika neka ne govori puno, ali nekad može reći cijelu istinu. Čini nam se da je ovaj put u pitanju ova druga krajnost. Dakle, Hrvatska i dalje teško zabija, muči se pri napadačkom učinku. Nije ni to novost, ali je trend, koji je dodatno izražen od ozljede Ivana Perišića. Zadnju utakmicu za Hrvatsku odigrao je Ivan protiv Latvije u Rijeci i, bez obzira što nije zabio, pobijedili smo 5-0. Sve nakon toga, teška neefikasnost, a više od jednog gola zabili smo tek toj istoj Latviji u Rigi (0-2). Nije zato čudno da ga Dalić preklinje da ne žuri s povratkom na teren i da bude što spremniji do Eura. Problemi u napadu i s napadačima i krilima i dalje upadaju u oči.

UBAČAJI I PREKIDI I DALJE PROBLEM

Tko god činio zadnju liniju obrane, uvijek nam se dogodi neka nerazumljiva reakcija, neki propust, koji protivniku omogući veliku šansu. Posebno je to očito kod prekida ili ubačaja sa strane, Tunis nam je također stvarao problem u tom dijelu igre. Zabili su Tunižani gol, koji je poništen zbog minimalnog zaleđa, stvorili još dvije velike prilike upravo kroz ubačaje sa strane. Stalno isto, nikako da Hrvatska obrana riješi taj problem, tako primamo najveći broj golova.

MODRIĆ JE MOTIVIRAN I KLJUČAN

Vidjeli smo u Kairu još jednom i koliko Luka Modrić znači za hrvatsku reprezentaciju. I koliko je motiviran, čak i u ovakvim utakmicama. Možda i motiviraniji nego što je bio dosad, iako je to teško. Dočekan je ovacijama malobrojne publike, a na travnjaku je uživao respekt tuniških igrača pa i sudaca. Zapovijedao je igrom Hrvatske, tražio rješenja, određivao ritam igre, nedostajalo je jedino pravo rješenje, koje bi nam donijelo vodstvo. No, ne može baš sve pasti na njegova leđa. Ali, što se reprezentacije tiče, nemamo ništa protiv da u Realu nastavi igrati u istom opsegu, da dođe na Euru jednako svjež i raspoložen.

IVUŠIĆ JE IZVADIO VIZU ZA NJEMAČKU

Premda je Dalić uoči odlaska u Egipat naglasio da se na ovom turniru neće vaditi ili gubiti vize za Euro, jasno je da svaka odlična utakmica može imati utjecaj na status pojedinih igrača. Recimo, sjajnim obranama čak tri udarca s bijele točke, vjerujemo, Ivica Ivušić je izvadio svoju vizu za Njemačku. Ako negdje imamo nekoliko kvalitetnih rješenja, to su vratarske pozicije, uostalom, Dalić je u Egipat vodio čak četvoricu. Međutim, Ivušić je, definitivno, bacio rukavicu ostalima i trenutno figurira kao 'broj dva' iza nedodirljivog Livakovića. Bit će doista iznenađenje, ako on otpadne s konačnog popisa za Euro.

MARCO JE KORISTAN DŽOKER

Iako u Rijeci zadnjih mjeseci ne igra u istoj formi kao početkom sezone i bio je iznenađenje na Dalićevu popisu, Marco Pašalić i u Egiptu se predstavio kao dobra alternativa. Ušao je vrlo energično, pritom jednom i pogriješio, ali zamalo i zabio pred sam kraj utakmice, njegov je pokušaj s 20-ak metara bio bolji od mnogih drugih pokušaja. Nije nevažno što je bio i vrlo miran i precizan u raspucavanju, u zadnjoj seriji jedanaesteraca. Marco je vrlo koristan džoker, njegova želja i motiv u reprezentativnom dresu, koje ističe u svakoj izjavi, očiti su u svakom izlasku na teren. Sad više ne bi bila senzacija, kad bi išao na Euro.



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaZlatko Dalićtuniska nogometna reprezentacijaegipatska nogometna reprezentacijaVatreni

Ostale Vijesti