Uefa
Uefa

Nema veze, imamo lopte...

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 29.07.22. | 08:30

Nismo stigli ni do Gospe, a već pucaju noseći zidovi hrvatskog klupskog nogometa. Gase se klubovi, mijenjaju sastavi liga, igrači se vraćaju s plaža igrati novoizmišljene utakmice, samo da bi se spasila slika rebrendiranog hrvatskog nogometa. A onda, na sve to, još i šokantna ispadanja iz Europe

Kao da smo svi bili opijeni tom uzbudljivom sezonom, neizvjesnom borbom za naslov, puni(ji)m tribinama. Znali smo da neizvjesnost često ne podrazumijeva kvalitetu, znali smo da nije isto. Ali, došla je neka pozitiva u taj HNL, napokon, a neizvjesnost će, valjda, donijeti kvalitetu. Temelj je dobar. Pa na sve to još i rekordna tv-prava i novi sponzori, dašak glamoura koji je nedostajao da hrvatski klupski nogomet krene nezaustavljivo naprijed. Uostalom, Druga liga postala je Prva, zar ne? Ništa više neće biti isto, ovo što ćete gledati u budućnosti, to je jedan rebrendirani, blještavi HNL.

I onda. Nismo izdražali ni do Gospe, a hrvatskom klupskom nogometu, toj modernoj novogradnji pucaju noseći zidovi. Odjednom, preko noći, nema više Intera. Zaprešićki klub, prvi osvajač Kupa, mjesto gdje su stasali Luka Modrić i mnogi drugi reprezentativci više ne postoji. Zapravo, što je najgore, i nije preko noći. Bila je to agonija, za koju su svi znali. Ali su, svejedno, dali su licencu uz obećanja da stižu neki fantonmski investitori, da će svi dugovi biti vraćeni. I nema, chiuso. Tko je odgovoran? Nitko, uostalom, ima važnijih stvari. Za početak, tko će popuniti rupu, jer, ne može liga biti krnja, ne bi se uklopilo u priču o glamouroznom hrvatskom nogometu. Ajmo, dečki iz Croatije Zmijavci, umjesto Intera. Kakve sad veze ima što su vam neki igrači otišli nakon ispadanja, kakve veze ima što ste se pripremali za treći rang i možda nećete biti baš spremni za početak sezone? Nema veze, riješili smo. Uf, ali sad je problem s tom Trećom, pardom, Drugom ligom. Ako Zmijavci odu u viši rang, opet je neparan broj. A ne može biti, nije u duhu rebrendiranja. Zovite Trnje i Hrvatski vitez, odigrat će oni dvije utakmice pa tko je bolji neka popuni rupu. Gdje sad zapinje? Pa ono, dečki koji su trebali igrati četvrtu ligu, ne mogu baš sasvim živjeti od nogometa pa su iskoristili sezonu da nešto zarade. Konobari, kuhari, čuvari plaže. Kako da u špici sezone, u kojoj ipak žele i 'prebaciti' Gospu, uzmu slobodne dane? Ha, snađite se, može, recimo, igrati Pranjić, iako je trener, a ne igrač. Treba li naglasiti da se dosad o toj temi nitko iz HNS-a još nije oglasio.

Dok su neki dobivali licence na 'đemdo', drugi ne mogu igrati na svom stadionu, jer nemaju dovoljno parkirnih mjesta. I moraju na periferiju, gdje će ih malotko gledati, jer je klub čije su igralište u tom rangu koristili to isto igralište sad obećao drugome klubu s kojim je, odjednom, u boljim odnosima. Bez obzira na dogovore, čak i ugovore. Tako, netko nekome dopušta, netko nekome ne i sad će dio klubova te Prve NL igrati na tuđim travnjacima. Daleko od svojih navijača. A bit će dobro ako bude i tako, jer, šuška se da bi još nekoliko klubova moglo putem Intera. Ni njihovi problemi nisu od jučer, ali licence su postojane. Što sad? Možda neće odmah 'kihnuti', ajde da bar izdrže do kraja sezone. Turističke. Da ovi konobari i kuhari opet budu na raspolaganju ako treba odigrati neke kvalifikacije. Da se popune rupe. A možda sjednu dotad i ta tv-prava pa se nekako preživi. Do sljedeće blokade računa. No, koga briga i za to, eto, krenula je Europa, a tu ćemo pokazati mišiće.

I onda. Nije stigla ni Gospa, a Rijeke i Osijeka više nema u Europi. Dobro, Rijeka je barem iskoristila pravo odgode utakmice pa može biti mirna. Zamislite kako bi tek prošla u Švedskoj da nije odgodila Jadranski derbi. Osijek nije stigao niti razmišljati o odgodi, njegov su san o nekoj europskoj skupini odgodili Kazahstanci. Nema veze, ionako su bili umorni, sad će Osječani imati više snage u borbi za naslov. Dok će se Kazahstanci boriti za ostanak. Tko im kriv, kad nemaju našu ligu. I tv-prava! U redu, možda taj Osijekov 'krvnik' i ispadne iz lige, ali onda ostane, jer će netko odustati. Ili je taj Kazahstan malo ozbiljnija zemlja? Kako god, sad ona Dinamova muka u Skopju izgleda kao finale Lige prvaka. Nekoga smo pobijedili u Europi! Kako je krenulo mogao bi nam jedan klub u Konferencijskoj ligi biti vrhunski doseg, bude li Europska ili Liga prvaka, to je već bingo. Uzdamo se i u Hajduk, da poboljša dojam, možda će sve za koji tjedan izgledati ljepše, pred Bijelima su dvije utakmice protiv ozbiljnog protivnika, ako njega prođu, sve je moguće. Samo da u isto vrijeme ne bude neki 'termin' na Zvončacu...

No, ako vam i nakon ovoga netko kaže da hrvatski nogomet nije napravio korak naprijed, slobodno mu oponirajte. Naime, taj očito ne zna da od ove sezone HNL ima iste, zajedničke lopte. Brendirane. Dok ima lopti, nema veze, netko će već nekako igrati nogomet. A i uskoro će Katar, a mi smo i dalje, to nikako ne zaboravite, svjetski doprvaci. Iz zemlje nogometa!


Tagovi

HNLHNSNK OsijekHNK RijekaGNK DinamoHajdukHrvatska nogometna ligaInter Zaprešićizdvajamo

Ostale Vijesti