Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Nastavak HNL-a – Osijek: Gradnja stadiona utjecala na ambicije, Kup i borba za Europu je cilj Osijeka i Rene Pomsa

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 19.01.23. | 08:00

Osijek u nastavak sezone ulazi bez najboljeg strijelca a do kraja prijelaznog roka možda ostane i bez reprezentativca što sugerira da ambicije u gradu na Dravi i nisu velike odnosno da su sukladne kapitalnom projektu koji niče na Pampasu

Turbulentna jesen Osijeka završila je zapravo sasvim korketno. Rene Poms uspio je u svojoj namjeri da se izbori za mandat trajnog rješenja na klupi prvoligaša iz Gradskog vrta a to je učinio dobrim rezultatima. Međutim, evidentno je kako se ambicija Osijeka svela na borbu za Europu te pokušaj da se ode što dalje u Kup natjecanju. Sugerira to prijelazni rok u kojem su ostali bez najboljih igrača koji su otišli u Grčku i Njemačku dok se naveliko priča i o odlasku Ivice Ivušića, reprezentativca koji je trenutno najzanimljiviji primjerak iz Osijekova izloga. U rubrici dolasci bilježimo tek ime Špoljarića koji se vratio s posdube da zaoštri konkurenciju u napadačkoj liniji Osijeka.


Osijek je trenutno na pet bodova minusa u odnosu na Hajduk te čak 11 od Dinama što jasno znači da je borba za naslov u sferi nemogućeg. Međutim, do Europe se može s trećim mjestom odnosno kroz Kup natjecanje i evidentno je da će to biti smjer u kojem će djelovati Osijek ovo proljeće. Naglasak će biti na promociji mladih igrača koji su nakon priprema ostali u kadru prve momčadi a najveća stvar za Osijek trebala bi uslijediti kasnije tijekom sezone kada će se preseliti na novi stadion. Vjerojatno je upravo izgradnja stadiona kriva što se nije išlo u igračke investicije, dakako uz smanjenje velikog rostera koji Osijek ima.

ŠTO SE PROMIJENILO OD SVRŠETKA JESENI?

Trener je ostao isti. Očekivalo se kako će Rene Poms dobiti novi ugovor ali od toga se na koncu odustalo. Iako su praktički bili dogovorni svi uvjeti, palo se na detaljima. Čini se kako obje strane nemaju ništa protiv te pat pozicije. Poms bi mogao na ljeto biti tražena roba na tržištu ako nastavi jesenskim putem. A ako obje strane budu zadovoljne, na ljeto će ponovno za pregovarački stol. Što se kadra tiče, Osijek je za sada napustio Beljo. Nema više Kleinheislera koji je otišao u Atenu a njihovim putem mogao bi i Ivica Ivušić, odnosno Mihael Žaper. To su tri, četiri nositelja igre Osijeka i bit će potrebna velika doza umješnosti od strane Pomsa da se nadoknadi kvaliteta koju su nosili ti igrači. Svi ostali su na broju, neki s boljim statusom a neki s nešto slabijim ali svi će dobiti priliku da se dokažu. Posebno se to odnosi na mlade igrače koji su bili dio priprema koje je Osijek odradio u Umagu. Izvjesno je kako Osijek mijenja svoju doktrinu i da će se sve više orijentirati na svoju školu što je u konačnici dio strategije uštede. Naravno, i proces koji će potrajati… Tu je bitno koliko će imati strpljenja vlasnici kluba ali i navijači koji su podigli letvicu očekivanja.

KAKO SU PROŠLE PRIPREME?

Osijek se pripremao u Gradskom vrtu te u Umagu koji je i prošle zime bio baza priprema. Osim međusobnom utakmicom odmah na početku priprema, Osijek je igrao sa slovenskim Koperom (4:4) i mađarskim Honvedom (1:2) a pobjede su upisane u sudarima sa srpskim Javorom (2:2) i MOL-om iz Mađarske (1:0).

NA KOGA OBRATITI POZORNOST?

Puno je pojedinaca koji mogu iskočiti ovo proljeće. Nekako nam se gladan golova čini Ramon Mierez koji odlaskom Belje postao prva špica. Svakako treba pratiti Caktaša, Žapera te Kristijana Lovrića koji se vraća nakon ozljede. Rene Poms rekao je da će sigurno dati minutažu mladim igračima, ovisno o situaciji pa bi ovo proljeće mogli svjedočiti mladosti Osijeka.


CILJEVI NA PROLJEĆE?

Cilj Osijeka je treće mjesto koje nudi izlazak u Europu te trofej Kupa. Sve iznad toga bilo bi veliko iznenađenje kao i sve ispod toga svrstalo bi se pod razočarenje.

POSTAVA ZA 18. KOLO



Tagovi

NK OsijekHNLNastavak HNL-a

Ostale Vijesti