Dusko Jaramaz/PIXSELL
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Murić neće na Otok, Riječani rade na transferu Escovala, a Stanić se vraća nakon svega pet dana u Sigetu

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 24.01.22. | 10:02

Portugalac nije bio na pripremama u Umagu, Tomić je otkrio koji je tome razlog, dok mu je bh. veznjak ponovno stavljen na raspolaganje

Svakog prijelaznog roka Robert Murić čita svoje ime u kontekstu nekoliko različitih klubova. Njegova je igra atraktivna, jasno je da ga brojni klubovi mogu zamisliti u svojim redovima, ali 25-godišnji ofenzivac rodom iz Varaždina uskoro će proslaviti svoj treći 'rođendan' u plavo-bijelom dresu.

Murić je ljetos bio na korak od transfera u Al-Ain. Rijeka je trebala uprihoditi milijun eura, najbolja lijeva noga HNL-a u Arabiji je trebala zarađivati oko 1.4 milijuna eura godišnje, ali do transfera u konačnici nije došlo. Nije Tomić zbog toga nesretan, dapače, Murićev ostanak sigurno ga je razveselio. Šibenčanin teži igri 'na gol više', a Murić je jedan od onih koje je kolektiv izbacio u prvi plan. Njegovo znanje nikad nije bilo upitno, ali kod Simona Rožmana nije došao do izražaja ponajviše zbog sustava kojim je vrbovao slovenski stručnjak.

Ove jeseni Murić je drugi najbolji strijelac i prvi asistent Rijeke, a TM je njegove dobre igre nagradio porastom njegove tržišne vrijednosti koja nikad nije bila veća nego što je to slučaj danas. Uz kapetana Smolčića, kojeg sitnice dijele od potpisa za Eintracht, Murić je najvrjedniji eksponat u svlačionici Rijeke (tri milijuna eura). Nedavno je s klubom dogovorio produljenje suradnje do ljeta 2023. godine pa se tako očekuje da će na ljeto klub pokušati na njemu nešto zaraditi. U Rijeci su svi na prodaju, nitko nema status nedodirljivog, a Mišković bi sigurno dao zeleno svijetlo za njegov odlazak čak i u slučaju da ga netko želi dovesti ove zime, čak usprkos tome što je Rijeka nakon prvog dijela sezone i dalje u borbi za oba trofeja.

Škotski mediji krenuli su povezivati Murića i Rangers, ali to se neće dogoditi. Nije Murić blizu transfera u redove škotskog velikana, iako sama pomisao da bi zaigrao u jednom tako velikom klubu za njega je sigurno primamljiva. Iako je otočki nogomet čista suprotnost od onoga što izdvaja Murića na terenu, njegov dolazak na Ibrox sigurno bi bio od velikog značaja za Giovannija van Bronckhorsta, 46-godišnjeg Nizozemca koji je na klupi aktualnog prvaka Škotske zamijenio Stevena Gerrarda.

U Rangersu su Hrvati ostavili dobar dojam. Naravno, Dado Pršo odskače, zlatni repić hrvatskog nogometa bio je miljenik navijača, ali jednako tako su dobre role odigrali Nikica Jelavić i Niko Kranjčar. U prilog ovom 'transferu' ide i to što su u klubu Nikola Katić i Borna Barišić, ali kako doznajemo, daleko je to sve od realizacije.

Preciznije, Rangers nije poslao službenu ponudu za Roberta Murića. Hoće li, teško je reći… Jedino desno krilo kojeg Gio van Bronckhorst ima na raspolaganju, Ianis Hagi, vjerojatno je 'out' do kraja sezone. 23-godišnji sin najveće legende rumunjskog nogometa ove sezone nije oduševio, ali je njegova kvaliteta neupitna te u klubu na njega gledaju kao startera.

Damir Mišković ne bi imao ništa protiv transfera, ali realizacija istog u ovog trenutku djeluje gotovo nemoguće.

S druge stane, realizacija jednog drugog transfera, onog Joaa Escovala, je puno realnija. Štoviše, Portugalac je jednom nogom na odlasku, već polako sprema stvari, a da u klubu rade sve da ga prodaju vidi se po tome što nije bio u Umagu na pripremama.

„Ostao je u Rijeci i zbog toga što je imao neku ponudu. Procijenili smo da je tako najbolje. Tu smo jako dobro pokriveni. Postoji mogućnost da on ode, no vidjet ćemo kako će se sve razvijati“, rekao je Tomić.

Njegovim odlaskom, baš kao i onim od Smolčića, Rijeka bi mogla ostati na četiri središnja braniča ovog proljeća (Galović, Čestić, Velkovski, Krešić), s tim da će dvojica sigurno napustiti klub na kraju sezone (Velkovski, Krešić), ali to bi Tomiću trebalo biti dosta da sezonu odradi do kraja bez da ima probleme u posljednjoj liniji.

Za kraj valja istaknuti kako je avantura Mate Stanića u Sigetu trajala punih pet dana. Riječki paket koji je otišao put Zagreba bio je pretežak pa se tako isporuka u cijelosti nije mogla izvršiti. Preciznije, Stanić je ove sezone bio registriran za dva kluba, Široki i Rijeku, što je ujedno i maksimum za nekog igraća u jednoj sezoni. Stanić se tako vraća u Rijeku, dok bi u HD mogao neki drugi igrač. Tko zna, možda to bude Adrian Liber, 21-godišnjak koji je lani bio ponajbolji veznjak 2.HNL, ali se u Rijeci ove sezone nije uspio nametnuti u početnoj postavi usprkos talentu i kvaliteti koje posjeduje.

Ne zaletavaju se na Rujevici sa slanjem Libera na posudbu jer i dalje postoji mogućnost da Pavičić ostvari toliko dugo željeni inozemni transfer, a u tom slučaju bi Liber bio njegov prirodni nasljednik. Možda je prerano za desetku, ali svakako nije da se od njega napravi prvotimca.


Tagovi

Robert MurićJoao EscovalMato StanićHNK RijekaRijekanogometni transferiZimski prijelazni rokRangers

Ostale Vijesti