Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Goran Tomić za Germanijak: "Želimo Kup, a u prvenstvu će nam subdinu usmjeriti prva tri derbija u gostima"

Vrijeme Čitanja: 6min | ned. 23.01.22. | 10:54

Trenera Rijeke i njegovu momčad nisu vidjeli niti blizu borbe za naslov prvaka prošlo ljeto. Međutim, Rijeka je u tijesnoj borbi za oba trofeja. Goran Tomić otkriva svoja mišljenja o onome što ga čeka ovo proljeće.

U ovo vrijeme, prije godinu dana, Gorana Tomića zatekli smo u Medulinu gdje se pripremao s Lokomotivom za nastavak HNL-a. Zapravo, toga je dana u predvorju hotela čekao Jerka Leku radi primopredaje. Iz Kine je stigla ponuda koja se ne odbija. Nastavak priče znate. Tomić zbog striktnih pravila vezanih uz epidemiju korone nije mogao ishoditi vizu i angažman karijere je propao… Nakon par mjeseci osvanuo je na Rujevici i odveo Rijeku do polufinala Kupa i samog vrha HNL-a.

“Shvatio sam da postoji jedan put u životu i da ne treba žaliti za ničime. Kada se jedna vrata zatvore, otvore se ona druga i tko zna zašto je to dobro. Očito mi nije bilo vrijeme za Kinu i nemam problem s time. Zaista sam sretan u Rijeci, uživam u svom poslu i idemo dalje”, priča nam Tomić posljednjeg dana zimskih priprema koje je Rijeka odradila u Umagu. Ostala je još utakmica sa Slovackim u kojoj je Rijeka remizirala (1-1), slobodan vikend pa završne pripreme koje će se odraditi na Rujevici.

“U Umagu je bilo odlično. Vrijeme nas je poslužilo, imali smo malo vjetra prvih par dana, ali poslije bilo sve dobro. Tereni su bili solidni. Malo su nas mučili neki izostanci zbog viroza, ali plan smo realizirali i nakon slobodnog vikenda kreću pripreme za Dinamo”.

Iako pogled na ljestvicu sugerira da su Rijeka i Tomić u lagodnoj situaciji, u naravi to nije baš tako. Evidentno je Rijeka igrala iznad svojih mogućnosti i dovela se u situaciju da navijači očekuju borbu za oba trofeja. No, to nosi pritisak na koji u Rijeci nisu navikli.

“Kao prvo, mislim da je prerano govoriti o tome jesmo li u utrci za naslov. Ako se ovakva bodovna distanca na vrhu zadrži do pred nekoliko kola prije kraja, onda možemo otvoriti tu temu. Mi smo aktivni, u polufinalu smo Kupa, što nam je cilj i ja kao trener želim da momčad zadrži razinu forme do kraja. A onda ćemo vidjeti”, spušta Tomić loptu na zemlju. Iskusno. Jer svaki “krivi” naslov mogao bi biti kontraproduktivan i izazvati komfornu zonu kod igrača, a to je ono što svaki trener želi izbjeći.

“Posve je jasno da smo mi sami sebi stvorili ovakvu situaciju. Podigli smo ljestvicu očekivanja, ali moj je cilj skinuti igračima fokus s tih priča. Želim da budu koncentrirani isključivo na svoje izvedbe. Gledajte, igrali smo nekoliko utakmica u ovoj sezoni kada su svi očekivali lagane pobjede i to ih je sputavalo. Moji momci rastu iz dana u dan, ali nisu još dovoljno sazreli za igranje pod pritiskom kakav ima Dinamo. Nova je ekipa, u stvaranju… Da nije bilo toga, imali bismo pet bodova više u odnosu na ovo. Dakle, samo polako”.

Međutim, nije tajna da su Rijeku mnogi svrstali u drugi razred borbe za naslov kada je kretala nova sezona. Dinamo je bio u fokusu, Osijek s Bjelicom traži povijesni iskorak, a Hajduk je zahvatila euforija kada je Livaja kimnuo glavom u znak ostanka na Poljudu.

“To je bilo tako i često u tim razgovorima skrećem temu na taj početak kada u niti jednoj najavi Rijeka nije bila blizu ove trojke. Sada, kada smo visoko, mnogi će zaboraviti na to i prihvatiti situaciju pod normalno”.

Možda je opća percepcija bila uvjetovana slabijim prijelaznim rokom. Naime, Rijeka je u pripreme ušla bez špice…

“Bio sam zbrinut zbog toga, ali u Kranjskoj Gori smo dobili Drmića, Obregona i još neke. Tu sam počeo vjerovati jer sam osjetio energiju svojih igrača. U mislima sam znao da imamo kvalitetu da budemo 'dark horse' i konkurentni svima, ali nisam to komunicirao prema javnosti. Radili smo u tišini i bez pompe i to nas je dovelo do tuda gdje smo sada”.

I ovaj prijelazni rok Rijeka nije nešto aktivna. Doveli su tek Savu-Arangela Čestića koji je stigao iz Njemačke u statusu slobodnog igrača. Tu je i stoper iz Nigera na probi.

“Čestić je mlad igrač s velikim potencijalom. Ima dobre reference, na njemu je da se pokaže da će biti pojačanje za nas. Samo se nadam da će prilagodba biti kratka. Što se tiče igrača iz Nigera, on je još uvijek na probi. Vidio sam potencijali, ali to još nije za udarni sastav”.

No, Tomiću je Ionako najbitnije da do kraja prijelaznog roka ne bude odlazaka. Dobre igre Rijeke izazvale su zanimanje i često se svraća u riječki izlog. Pričalo se o odlasku Smolčića u Bundesligu, Pavičića, Murića u Dinamo, a neki nogometnu forumi su nudili vijesti da je i Tomić figurirao kao potencijalni nasljednik Damira Krznara u Maksimiru… Hajdemo krenuti od Smolčića.

“Tretiram ga kao svakog drugog. On je još uvijek igrač Rijeke sve dok ne potpiše za neki drugi klub. S nama je, trenira… Čitali smo za priče oko Murića i Dinama, ali ja bi tu povukao paralelu s Bayernom koji je financijski moćan pa kupi sve što želi u Bundesligi. Ista stvar. Svjestan sam ja vremena u kojima jesmo i da klub živi od prodaje. Pomirio sam se s time, ali dok su u Rijeci ja računam na njih”.

O Tomićevom eventualnom odlasku u Maksimir ove zime nismo trošili riječi. Nije bilo niti potrebe jer sve je bilo na razini glasina. Ako je i bilo nečega, to je sada lanjski snijeg. No, Domagoj Pavičić je druga priča. Ušao je u zadnjih šest mjeseci ugovora, želi u inozemstvo što je i logično s obzirom na to da ima 27 godina. I jasno da je ovo posljednji vlak za Rijeku da zaradi za svog najboljeg igrača. Međutim, eventualan odlazak Pavičića pokopao bi ambicije Rijeke.

“Kada sam dolazio u Rijeku, znao sam da je dobar. No, kada sam ga dobio u treningu onda sam osjetio da je sjajan. Po meni, jedan od najboljih veznih igrača lige kada je spreman, motiviran i unutra 100 posto. On može igrati u svakom klubu. Ogromna kvaliteta i za mene jako bitan jer kada je Pavičić na razini onda gledate Rijeku koja igra onako kako ja želim. Jasno da bi njegov odlazak bio veliki udarac za nas”.

Od ostalih igrača, spomenuli smo Libera

“Na početku je dosta igrao, kasnije je dobio neugodno ozljedu. Ima potencijal ali mora shvatiti da je stiglo vrijeme za iskorak. Ima talent, ogromnu volju i sve je na njemu”.

Za Drmića je najbitnije da nema problem sa zdravljem.

“Prošao je pripreme, i na njega ne treba trošiti riječi. Fantastičan napadač koji čini razliku”.

Što se vratara tiče, Labrović je broj jedan.

“On će krenuti u sezonu iako svi mogu biti na njegovom mjestu. I Prskalo i Zlomislić. No, Labrović je doveden kao opcija broj jedan, imao je tu ozljedu od koje se oporavio i on će biti na vratima u Maksimiru sljedeći vikend”.

Rijeka otvara sezonu protiv Dinama čiji će igrači biti silno motivirani da naplate neka dugovanja iz jesenskog dijela sezone.

“Teška utakmica, ali naš raspored u prvih pet, šest kola nije ništa manje zahtjevan. Idemo na Maksimir, Gradski vrt i na Poljud, a tu je i polufinale Kupa. Mislim da će to odrediti proljetnu polusezonu Rijeke”.

Tko preživi - pričat će, rekli bi. Goran Tomić je prije svega fokusiran na svoju momčad, međutim riječ je o ozbiljnom treneru koji pomno prati što radi konkurencija.

“Naravno da ih pratimo i skautiramo. Dinamo je najkvalitetniji u ligi. Igrali su jesen na više frontova i to je bio razlog što nisu u uobičajenoj poziciji da u nastavak kreću s bodovnom zalihom. Naravno, imali su konkurenciju i Osijeku i Hajduku koji su digli ulaganja i otežali borbu za naslov. A i mi smo tu”

Tomić izuzetno cijeni kolegu na klupi Osijeka.

“Podigli su se jako dolaskom Bjelice. Osijek je izuzetno neugodna ekipa za igrati. Imaju disciplinu, fizički su moćni i do samog kraja će biti u borbi za vrh”.

Osijek dolazi u polufinalu Kupa…

“Sigurno je da želimo taj Kup. Ako smo izbacili Dinamo na Maksimiru onda valjda možemo svakoga pobijediti bilo gdje, pa i Osijek… Opet ponavljam, da su jaki i kvalitetni, ali imamo ambiciju otići do kraja”.

Ostao nam je još i Hajduk.

“Hajduk je… Hajduk! I time sam sve rekao. Livaja me oduševio kao igrač. Nije bio u fokusu neko vrijeme, ali kada se vratio pokazao je kakav je igrač. Nema puno ekipe koja tako ovisi o jednom igraču kao Hajduk o Livaji. No, puno su uložili u momčad. Krovinović, Melnjak… Sve su to iskusni igrači čiji dolasci pokazuju ambiciju Hajduka da želi trofeje. Mislim da nas čeka nikada zanimljivija borba u HNL-u ovo proljeće. Vjerujem s Rijekom kao važnim faktorom u toj borbi”, završio je Goran Tomić.


Tagovi

Goran TomićHNK Rijeka

Ostale Vijesti