REUTERS/Andrew Couldridge
REUTERS/Andrew Couldridge

Kraljevi dvaju kontinenata: Argentina prejaka za Azzurre, sjajna utakmica na Wembleyju (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 01.06.22. | 22:16

Argentina u velebnoj atmosferi Wembleyja nadigrala Italiju i posve se zasluženo okrunila titulom kraljeva dvaju kontinenata.

Fina, fina, finalissima.

Ono što je nekoć bio kup Artemija Franchija, danas nosi ime finalissima. Riječ o utakmici između osvajača Cope Americe i Europskog prvenstva, a kako su se lani na tron svojih kontinenata popeli Talijani, odnosno Argentinci, ova revitalizacija suradnje između UEFA-e i CONMBEBOL-a nije mogla doći u bolji tren.

Na velikom Wembleyju, u gotovo pa najjačim postavama, nogometaši Italije i Argentine pružili su gledateljima sjajnu utakmicu prepunu prilika, u kojoj nismo ni na tren osvjestili činjenicu da ovaj susret nema pravog rezultatskog značaja. Messi, Di Maria i Lautaro su predvodili Gaučose, dok su boju Azzurra branili Belotti, Barella, Jorginho, Chellini i Bonucci.

U takvom, natjecateljskom raspoloženju, trendovi su nastavljeni. Argentina u pravilu ne gubi od Italije, pa tako nije niti danas. Konačni rezultat 0:3. Kako je izgledalo na terenu, Talijani mogu biti i zadovoljni kako su prošli.

Ako je lokacija bila europska, suđenje je svakako bilo južnoameričko. Čileanski arbitar Piero Maza pustio je grublju igru, no to smo i očekivali s obzirom na to kakav smo nogomet gledali na prošlogodišnjoj Copi. Ipak, to nije dominiralo narativom, prednjačio je nogomet, i to je najbolja moguća vijest za sve ljubitelje nogometa.

Igralo se uz visoki pritisak Italije koja je pokušala u korijenu sasjeći distribuciju lopte prema DePaulu a potom onda i Messiju. To im je, nakon početnog naleta Argentinaca, u prvih dvadesetak minuta polazilo za rukom, no uskoro je postalo jasno, pogotovo nakon što je Bonucci požutio, da je argentinska kombinatorika jednostavno prejaka i da je takav pristup riskantan. Messi je u 28. minuti probio lijevu stranu igrališta, na sebe navukao dvojicu čuvara, odvukao pažnju u sami kut i potom pronašao usamljenog Martineza na petercu.

Argentina je odgovorila na Mancinijev plan brzom tranzicijom, riskantnim loptama i konačno, velikim brojem igrača u posljednjoj trećini igrališta. Akcija je na školski način prikazala kako stvoriti, a potom i iskoristiti višak.

Italija se tek malo trgnula nakon primljenog gola, ali slabo smo loptu vidjeli pred vratima Emiliana Martineza. Bernardeschi i Raspardori bili su gotovo pa nevidljivi na bočnim pozicijama, Tagliafico i Romero su odradili lavovski posao na tome polju, a bolja igra Argentine nagrađena je još jednim pogotkom koji je stigao tik pred odlazak na odmor. U neku ruku, gol je repriza prvog iz finala prošlogodišnje Cope.

Umjesto DePaula, svog čuvara se ovog puta otarasio Martinez, jer je Bonucci sa žutim kartonom bio primoran nešto mekše ući u kontakt s napadačem Intera. On je to iskoristio, pronašao dubinskom loptom u for DiMariju, a on loba golmana na identičan način kako je lobao Edersona prošle godine u finalu Cope. Kakav igrač!

S tim rezultatom se otišlo na odmor. U nastavku utakmice, još uzbuđenja, poglavito pred golom Donnarumme. Di Maria je danas bio sjajno raspoložen, dva je puta sredinom drugog dijela pucao svom klupskom kolegi, no Donnarumma – brani. Prava šteta, imao je Angel jedan zanimljivi lob, a potom i snažan udarac uz efe. Stasiti Talijan je bio spreman na oba izazova.

I tu je otprilike počeo blagi raspad sistema Azzurra. Argentina je od 60.minute nadalje primila apsolutno sve konce igre u svoje noge, a kada imate u svojim redovima kvalitetu jednog Messija i raspoloženje Di Marije, postaje jasno da Italija s rezultatskim minusom nema šanse. Primjerice, između 60. i 70. minute Argentina je "složila" barem pet velikih prilika, uglavnom s Messijem u glavnoj ulozi. Da nije bilo koncentriranog Donnarumme, Italija je danas mogla puno teže nastradati.

U sudačkoj nadoknadi, još jedan pogodak i potpuno poniženje Azzurra. Argentinci su bili uporni, barem Messi, što je na kraju iskoristio Dybala. Desetka je povukla loptu na 30 metara od gola, pronašla usamljenog napadača Juventusa na odlasku, i tako posravila konačni rezultat.

Italiju čeka rekonstrukcija, ovo nije igra s kojom se promovira prvak Europe.


Tagovi

ArgentinaItalijaFinalissima

Ostale Vijesti