REUTERS/Kai Pfaffenbach
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Mbappe u Jordanovom stilu želi poručiti da je u gradu novi šerif, a Francuska da je i bez pola momčadi najbolja

Vrijeme Čitanja: 9min | ned. 18.12.22. | 08:00

Dosta je bilo debatiranja, diskutiranja i analiziranja, vrijeme je za nogomet! I to najbolji mogući nogomet…

U nedjelju, 18. prosinca 2022. godine, dobit ćemo odgovore na nekoliko pitanja koje svi nogometni ljubitelji žele imati. Prvo i najvažnije je tko je novi (ili stari) prvak svijeta, zatim bi se zauvijek mogle prekinuti priče o tome tko je najbolji nogometaš svih vremena, a za kraj bismo mogli dobiti i odgovor na pitanje tko je od današnjeg dana pa nadalje najveća zvijezda nogometne igre i kome pripada budućnost ovog sporta.

Argentina kao nominalni domaćin dočekuje Francusku u finalu Svjetskog prvenstva. Stadion u Lusailu bit će ispunjen do posljednjeg mjesta, nema sumnje da će prevladavati svijetlo plava boja i da će atmosfera biti južnoamerički 'zapaljiva', ali usprkos svemu jasnog favorita u ovom ogledu – nema.

Da smo mogli birati, vjerojatno nismo mogli izabrati bolje finale. Preciznije, svaki put kad smo vrtjeli idealne scenarije, gotovo uvijek je Argentina bila jedna od reprezentacija, dok je onaj 'drugi' moglo biti njih nekoliko. Prije svega, to je mogao biti Brazil, ali na prvo takvo 'superklasično američko' finale još ćemo neko vrijeme pričekati. Druga reprezentacija o kojoj smo maštali da bi se mogla suprotstaviti Argentincima je Portugal. Glavni razlog tome nije potrebno pretjerano pojašnjavati. Ne bismo imali ništa protiv Engleza, jer povijesno rivalstvo tih dvaju zemalja sigurno bi cijeloj utakmici dalo dodatnu dimenziju, baš kao što smo se u dubini svoji srca nadali da bi se tamo mogla naći Hrvatska kako bismo Argentincima pokazali kako je onaj naš LM10 (barem nama) veći od onog njihovog LM10.

Ipak, dobili smo ono finale na koje je tečaj bio jedan od najmanjih da će se zaista dogoditi. U prijevodu, činjenica da su do samog kraja puta stigli Argentinci i Francuzi ne bi trebala nikoga iznenaditi. Uostalom, voljeli ih ili ne, to su trenutno dvije ponajbolje reprezentacije svijeta. Uz, naravno, one koje smo ranije naveli…

U Argentini, ovo finale igra se samo za jednog čovjeka. Istog onog koji je odavno osigurao svoju besmrtnost, ali kojem u onoj ogromnoj riznici trofeja (što individualnih, što momčadskih) nedostaje samo jedan – naslov prvaka svijeta. Mali zeleni napustio je ovaj svijet prije nešto više od dvije godine, ali njegov se lik i djelo nikada neće zaboraviti. Posljednji put on je bio taj koji je predvodio Argentince do naslova prvaka, dogodilo se to prije 36 godina u Meksiku pred više od 100 tisuća gledatelja na Azteci, a u Argentini ne postoji idealniji scenarij od ovog u kojem im Messi vraća ono što su dosad dva puta imali u svojem vlasništvu.

Da preciziramo, prvi put su Argentinci osvojili Jules Rimet trofej, ali nakon što je isti ukraden 1983. godine te nikada nije ponovno pronađen, drugi put je u njihovim rukama završio Trofej Fifinog svjetskog prvenstva. Inače, Jules Rimet je bio predsjednik francuskog nogometnog saveza (1919. – 1945.) i čovjek koji je prvi predložio odigravanje Svjetskog prvenstva.

Nije Jules Rimet dočekao da se njegova Francuska okiti naslovom prvaka svijeta. Baš kao i Argentinci, i Francuzi su dosad dva puta bili na tronu. Prvi put one famozne 98. u Francuskoj kad su Vatreni osvojili broncu svega sedam godina nakon osamostaljenja, dok su drugi put prvaci svijeta postali prije četiri godine u Rusiji. U oba navrata kad su Francuzi otišli do kraja, negdje tokom prvenstva bi se sudarili s Hrvatima. Ovog puta to nije bio slučaj…

Prije 24 godine svijet se divio Zinedineu Zidaneu, tada 25-godišnjem veznjaku Juventusa koji je je bio u naponu svoje snage. Iako je Francuska bila jaka, Brazil je djelovao kao da je za nekoliko koplja iznad svih, ali ono što im se dogodilo samo nekoliko sati prije početka utakmice na njima je ostavilo velikog traga. Tada najbolji igrač na svijetu, čovjek u kojeg su bile uperene sve kamere ovog svijeta i netko koga se stavljao u istu rečenicu s Peleom i Maradonom, Ronaldo, doživio je napadaj koji sve do današnjeg dana nije u potpunosti razjašnjen. Pjena mu je išla na usta, nekontrolirano se tresao, da bi onda nekako ipak uspio zaspati. Kad se probudio, nitko mu nije rekao što se dogodilo, cijela reprezentacija dobila je naređenje da se prave kao da ne znaju ništa, a Ronaldo je od prve minute bio na terenu. Iako su neki doktori sugerirali da bi trebao preskočiti utakmicu, kasnije se pojavila priča da je Nike u ugovor ugradio klauzulu da Ronaldo mora igrati sve utakmice budući da je s njim na snazi bio ugovor vrijedan oko 110 milijuna dolara te je on bio zaštitno lice kompanije i nogometa. Francuska je u tom finalu bila dominantna, Zizou je dvaput poentirao, da bi konačnih 3:0 u sudačkoj nadoknadi postavio Petit.

Foto:  Action Images / Darren WalshFoto: Action Images / Darren Walsh

Dvadeset godina kasnije, čovjek koji je kao kapetan predvodio Francusku do prvog naslova prvaka svijeta, Didier Deschamps, ovog je puta to napravio kao izbornik. Te 2018. godine u Rusiji, u finalu su snage odmjerili s Hrvatima koji su se također imali velikih problema. Danijel Subašić je ozlijeđen branio zadnju utakmicu na prvenstvu(a to se moglo i vidjeti po nekim njegovim intervencijama), dok je Šime Vrsaljko je dobio toliko injekcija za blokadu bolova da ih je nemoguće nabrojati (na kraju si je na taj način dugoročno jako kompromitirao zdravlje). I ovog puta su Francuzi uvjerljivo slavili, na kraju je na semaforu bilo 4:2, što je na neki način i dobar rezultat u odnosu na to koliko su Francuzi bili dominantni u drugom poluvremenu.

Lloris je bio sjajan tijekom cijelog turnira, Pavard je bio otkriće, Varane bezgrešan, Kante nezaustavljiv, Pogba genijalan, Griezmann konstantno opasan, a na velikoj sceni se svima predstavio Kylian Mbappe koji je već tada pokazao kako će jednog taj 19-godišnji brzanac postati najbolji igrač svijeta. Luka Modrić dobio je nagradu za najboljeg igrača turnira, ali ne bi bilo nezasluženo da je isti završio u rukama igrača koji danas predvodi Francuze prema obrani naslova. Tada se zadovoljio nagradom za najboljeg mladog igrača SP-a, ali danas… Danas želi sve. I naslov prvaka svijeta i titulu najboljeg igrača!

Samo 23 godine ima Kylian Mbappe, a dosad je već zabio preko 250 golova u karijeri. Kažu, razmažen je, nerijetko sebičan, pomalo podcjenjivački nastrojen prema svima drugima, ali je jednostavno toliko dobar da mu se sve u životu prašta. Nogomet je odavno prestao biti samo sport, a Mbappe u takvom svijetu pliva sjajno. Nedavno se pojavila priča u eminentnim francuskim tiskovinama kako je s PSG-om potpisao trogodišnji ugovor puno vrjedniji od onoga što se javnosti prikazuje te da će za tri godine provedene u klubu iz rodnog mu grada inkasirati 630 milijuna eura. Da, dobro ste pročitali, 630 milijuna eura…

Bogatim šeicima novac ne predstavlja novac, a od marketinške zarade ipak nekako uspiju isplatiti Mbappea bez da se to previše osjeti na njihovim računima. Nije Mbappe samo ono što pokazuje na terenu, on pomalo postaje simbolom i zaštitnim licem nogometa. Ono što smo proteklih 15 godina imali u Messiju i Ronaldu, sad bismo mogli dobiti u Haalandu i Mbappeu. Iako, polako, koliko god ti momci dobri bili, još moraju puno toga napraviti da bi došli na tu razinu.

Iako, kad se bolje promisli, možda Mbappe i ne mora baš puno toga napraviti. Ako Francuska osvoji naslov prvaka svijeta, do kojeg su opet došli ponajviše zbog njega, zar ne bi to značilo da je zaslužio svoje mjesto za stolom s velikanima? Ronaldo, a u tom slučaju ni Messi, neće imati nijedan naslov prvaka, dok će Mbappe, s 23, imati dva.

Prije nekoliko dana trener Clippersa Tyrone Lue je kratko izustio 'Mbappe' na jednoj konferenciji za medije, što je jako nasmijalo američke novinare kojima je nogomet bio i bit će (usprkos tome što će za četiri godine zajedno s Meksikom i Kanadom biti domaćini SP-a) sporedan sport kojem se ne pridaje neka velika pažnja. O nogometu ne znaju puno, a usprkos povremenom bljesku reprezentacije trebat će im još neko vrijeme da zaista nešto nauče. Ali, taj 'Mbappe' nas je podsjetio na jednu košarkaški događaj iz 90-ih godina prošlog stoljeća.

Larry Bird i Magic Johnson dugi niz godina bili su na vrhu hranidbenog lanca u NBA ligi, ali kad se Dream Team pripremao za Olimpijske igre u Barceloni, u momčadi se pojavio jedan novi 'mladić' koji je bio spreman od onih najboljih preuzeti ulogu zaštitnog lica sporta. Jordanove riječi 'novi šerif je u gradu' odjeknule su u ušima dvojice košarkaša na koje će se zauvijek gledati kao ponajbolje svih vremena, ali Jordan je u Barceloni htio dokazati prvo njima, a potom i cijelom svijetu, da je on taj koji će ubuduće nositi ligu na svojim leđima i da je došlo njihovo vrijeme da prepuste tron nekome tko je mlađi i bolji. Jordan je bio prepun samopouzdanja, a nakon svega onoga što je pokazivao na parketu kad se Dream Team pripremao za Olimpijadu, Larryju i Magicu nije preostalo ništa drugo nego da zajednički zaključe kako je MJ u pravu…

Mbappe neće doslovno tako pristupiti Cristianu i Messiju, ali u slučaju pobjede Francuza u ovom finalu, mogao bi poslati identičnu poruku Portugalcu i naročito Argentincu.

Deschamps je istaknuo kako on smatra da bi i neki Francuzi voljeli da Messi osvoji naslov, ali i da kod Francuza nema stresa te da su poduzete određene mjere opreza.

Varane, Konate i Coman imaju nekih problema, a izbornik će tek na dan utakmice odlučiti kojih će 11 krenuti u obranu naslova prvaka svijeta. Italija i Brazil su jedine dvije reprezentacije koje su uspjele obraniti naslov prvaka svijeta, a Francuska nije nikada bila bliže da to ponovi. Brazilci su, doduše, mogli i triput uzastopno biti najbolji, ali ih je 98. pobijedila Francuska u finalu, zatim su 2002. pokazali svoju moć u Južnoj Koreji i Japanu, dok je 2006. godine 'najjači Brazil ikada' (Dida, Lucio, Cafu, Carlos, Ronaldinho, Kaka, Adriano, Ronaldo) ipak zapela u četvrtfinalu.

L'Equipe javlja će prethodno navedeni trojac ipak biti spreman, baš kao da su problemi Tchouamneija i Hernandeza ipak blaže naravi te da bi svi trebali biti na dispoziciji. Deschamps bi, iako to još nije sigurno, trebao imati sve riješeno te bi Argentince trebao napasti s najjačim snagama. Benzeme neće biti, iako se pojavila priča da bi se mogao priključiti Les Bleusima za finale, ali njegov bi potencijalni dolazak bio bi preveliki rizik kojim bi se lako mogla narušiti određena hijerarhija u svlačionici. Shvaća to Karim, shvaća to Didier, shvaćaju to i u Savezu. On će, sigurno, dobiti svoju medalju, i sigurno neće nitko za njega reći ništa negativno kad se bude pričalo o francuskoj reprezentaciji u Kataru. Hvali more, drš' se kraja ili hvali Karima, ali dalje od reprezentacije…

U svakom slučaju, današnja utakmica bit će spektakularna. Messi ili Mbappe, Argentina ili Francuska, Južna Amerika ili Europa, prošlost i sadašnjost ili sadašnjost i budućnost… Dosta je bilo debatiranja, diskutiranja i analiziranja, vrijeme je za nogomet! I to najbolji mogući nogomet…

Očekivani sastav:




Tagovi

FrancuskaFrancuska nogometna reprezentacijaKatarKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.

Ostale Vijesti