Spala knjiga na tri slova: Mbappe, Messi i 'uljez' Giroud za najboljeg strijelca Mundijala

Vrijeme Čitanja: 2min | ned. 11.12.22. | 12:00

Mbappe prednjači s pet pogodaka, Giroud i Messi imaju po jedan manje, a nitko od igrača koji su ostali u Kataru nije postigao više od dva gola.

Nakon 60 utakmica odigranih na Svjetskom prvenstvu u Kataru, pitanje najboljeg strijelca turnira riješit će se između tri imena - Kyliana Mbappea, Lionela Messija i Oliviera Girouda koji će naslijediti Harryja Kanea kao nova Zlatna kopačka SP-a. Da je Harry Kane realizirao drugi jedanaesterac protiv Francuske, a onda i eliminirao Tricolore u produžecima, imao bi vrlo dobre šanse da obrani titulu najboljeg strijelca, ovako bi eventualno trojac mogli 'poremetiti' tek Julian Alvarez iz Argentine, Youssef En Nesyri iz Maroka i, dakako, Andrej Kramarić koji su zabili po dva pogotka na turniru.

Ljestvicu strijelaca i nakon četvrtfinala predvodi Mbappe s pet pogodaka, dok Leo Messi i Olivier Giroud imaju po četiri. No, dok su Mbappe i Messi bili smješteni u najuže favorite za osvajanje Zlatne kopačke (Mbappe prvi, a Messi treći), Girouda nije bilo ' ni na mapi'. Ne zato jer je riječ o lošem napadaču, dapače, već zbog činjenice da je mjesto u vrhu napada bilo rezervirano za Zlatnu loptu, Karima Benzemu. No, Beznema je otpao zbog ozljede, kao i ove sezone golgeterski raspoloženi Christopher Nkunku, te je tako Giroud ponovno postao udarna napadačka igla Tricolora, odmah do Mbappea.

Giroud je u Kataru preskočio Thierryja Henryja na ljestvici najboljih strijelaca u povijesti Francuske. Protiv Engleske ga nije bilo na terenu, sve do 70. minute kada se izmaknuo obrani Tri lava i trzajem glavom zabio za pobjedu. Dok je na prošlom Mundijalu u Rusiji vodio Francusku do zlata bez udarca u okvir gola (!?), u Kataru ih je već zabio četiri i mogao bi biti prvi topnik turnira, a, recimo, pojedini francuski novinari prije Prvenstva preispitivali su odluku Deschampesa da uopće pozove Girouda jer je 'njegovo vrijeme prošlo'.

Ipak, čak i s četiri gola na kontu, njegova titula prvog topnika turnira predstavljala bi iznenađenje. Razlog su dvije gol-mašine, dva klupska suigrača i vjerojatno dva najbolja igrača na turniru. Mbappe je na turniru zabio dva gola Danskoj i Poljskoj, potom i Australiji, no jučer se dosta mučio s obranom Tri lava. A sada mu slijedi izravni duel s klupskim kolegom, koji čuva desnu stranu marokove obrane, Achrafom Hakimijem.

Messi pak mora na najbolju obranu turnira, a mnogi će reći i najboljeg golmana. Dejan Lovren je još u Rusiji dokazao da može zaustaviti velikog Argentinca, a Josip Juranović, Joško Gvardiol i Borna Sosa, kao i Dominik Livaković, tek trebaju potvrditi. No, kada bolje razmislimo, ne bismo se žalili da nam Messi zabije, a onda u utakmici za treće mjesto protiv Maroka izbori titulu Zlatne kopačke natjecanja...

(r.i.)



Tagovi

Francuska nogometna reprezentacijaArgentinska nogometna reprezentacijaLionel MessiKylian MbappéOlivier Giroud

Ostale Vijesti