Goran Kovacic/PIXSELL
Goran Kovacic/PIXSELL

Bijelo-plavi ili Plavo-bijeli?

Vrijeme Čitanja: 6min | ned. 19.05.24. | 08:00

Svojevrsno rivalstvo između ova dva kluba postojalo je samo dok je na klupi Osijeka bio Nenad Bjelica. Prije, a i nakon njegova mandata, odnosi su opet ‘prijateljski’, s tim da nijedan od dva ‘prijatelja’ neće ni sekunde razmišljati hoće li ili ne postaviti nogu drugome kako bi ostvario svoje ciljeve…

Želja većine ljubitelja HNL-a, da svaka utakmica domaćeg prvenstva bude velika, atraktivna i medijski iznimno kvalitetno popraćena (čak i malo preuveličana), dovela nas je do inflacije uporabe riječi derbi. Doduše, lokalnih derbija zaista ima, ali oni pravi derbiji mogu se nabrojati na prste jedne ruke. A na toj ruci nema mjesta za okršaj Osijeka i Rijeke.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Iako su Bijelo-plavi i Plavo-bijeli u nešto više od 30 godina HNL-a odigrali neke zaista sjajne utakmice, iako je u mnogo navrata bilo prilično vatreno, iako je čak i međusobni skor u prvenstvu ‘tu negdje’ (101 utakmica, 37 pobjeda Rijeke, 28 remija, 35 pobjeda Osijeka), ogled ovih dvaju momčadi ipak nije derbi. Uostalom, jedni od drugih udaljeni su oko 500 kilometara, trofejne vitrine prilično im se razlikuju, a dvije najveće sličnosti su im te da imaju dva najljepša stadiona u Hrvata te da imaju iste zaštitne boje. Samo, drugačijim redoslijedom...

Sam tekst bi se prilično oduljio kad bi se u najavi utakmice pisalo o svim igračima koji su ostavili traga u Osijeku i u Rijeci, ali zato sve može početi i završiti sa simbolom i današnjim kapetanom Bijelo-plavih, ali isto tako i velikim miljenikom svih navijača Rijeke, Vedranom Jugovićem. O njegovim igračkim i ljudskim vrlinama nema potrebe trošiti riječi te je baš zato Vedran Jugović jedan od igrača kojeg tribine neće tek tako zaboraviti. Bilo je i bit će boljih tehničara, uspješnijih driblera, veznjaka sa snažnijim udarcem i kvalitetnijim prekidom, ali zato nije bilo puno onih, ako uopće ijedan, koji su u svakoj minuti svake utakmice poput njega ginuli za dresove Osijeka i Rijeke.

Ove nedjelje, u 35. kolu HNL-a, bi trebao zaigrati, ali vrlo vjerojatno će na teren tek u nastavku susreta. Nedavno je produljio ugovor do kraja sljedeće sezone, pristao je biti mentor klincima kao što su Bukvić, Matković i oni koji će tek nadoći, ali svakako je i dalje spreman uskočiti pa ‘vaditi kestene iz vatre’ kad je to potrebno. Kad se lomi rezultat, kada treba garda na terenu, kada treba pokazati zube, skočiti, udariti, uklizati, istrčati... E onda će Vedran Jugović ući u igru.

Osim Kapetana (nije slučajno napisano velikim slovom), jedini igrač iz trenutnog kadra Osijeka koji je (kratko) nosio dres Rijeke je Roko Jurišić. S druge strane, Alen Grgić, Mirko Marić i Stjepan Radeljić trojica su bivših igrača Osijeka koji danas brane boje Rijeke, s tim da je potonji zaobilaznim putem stigao na Rujevicu kao slobodan igrač nakon što mu je Nenad Bjelica dao odriješene ruke u potrazi novog kluba. Donedavni trener Union Berlina na ponajboljeg stopera HNL-a ove sezone te novopečenog reprezentativca BiH za vrijeme svojeg mandata u Osijeku nije računao, da bi on sada postao igrač Rijeke za kojeg dolazi najviše upita uoči nadolazećeg ljetnog prijelaznog roka. I, budite uvjereni, to nije slučajno...

Budući da Galešić mora odraditi kartone, Dilaver je na tabletama protiv bolova, a Mitrović rovit od ogleda s Dinamom, jedini ‘zicer’ u posljednjoj liniji Rijeke je upravo stasiti 26-godišnjak rodom iz okolice Travnika. Doduše, zaigrat će i Grgić, jer Veiga je ‘out’ minimalno dva mjeseca, s tim da tek treba vidjeti kako će Sopić točno pokušati iznenaditi Zekića. Hoće li sustav biti uobičajen, a udarnih 11 ispremiješano ili će pak mijenjati i formaciju i postavu u odnosu na posljednju utakmicu, tek treba vidjeti, ali sigurno je da će dobar dio igrača dobiti poštedu i da će na Opus Areni istrčati neka potpuno drugačija Rijeka u odnosu na onu koja je u srijedu istrčala na Maksimir.

Sopiću za ovaj ogled nedostaju Galešić, Veiga, Selahi i Pjaca, odmor bi mogao dobiti Pašalić, možda čak i Smolčić. U udarnih 11 tako se očekuje Petrovič, u vrhu napada Obregon, na desnom krilu Grgić. Priliku od prve minute opet bi trebao dobiti i najbolji Rijekin topnik u prvenstvu, Niko Janković, s tim da će ostatak momčadi determinirati formacija s kojom će se Sopić suprotstaviti Osijekovih 3-4-1-2.

Da ne bi bilo da igra samo Rijeka, okrenimo se i Osijeku. Ramon Mierez ove je sezone prvi, drugi i treći igrač Bijelo-plavih. Argentinac igra sjajno, svojim pogocima nosi momčad, ali u posljednje vrijeme hit-igrač momčadi postao je njegom mlađahni kolega iz vrha napada, Anton Matković. Joško Gvardiol istaknuo je upravo njegovo ime kad su ga pitali od kojeg mladog igrača očekuje velike stvari u budućnosti (doduše, dijele istog agenta), a mladom Osječaninu to je očito bio veliki motiv da još više prione napornom radu. Proteklih se mjeseci spominjao interes Sassuola, Evertona i Red Bull Salzburga, a kad bi se razvoj ovog iznimno talentiranog mladića nastavio kao dosad, ne bi bilo nikakvo iznenađenje da se prethodno spomenutoj zainteresiranoj trojci pridruže još neki klubovi iz Liga petice. Čak i neke malo ‘veće ribe’...

Argentinac svakako ima prste u pekmezu zašto je Matkovićev napredak vidljiv i oku laika, a iako ga je dosad sigurno mogao naučiti mnogim stvarima, ove nedjelje mogao bi mu pokazati i kako se zabija Riječanima. Naime, samo Šibeniku i Lokomotivi (8) je El Toro zabio više pogodaka nego Rijeci (7), ali isto tako u posljednjih sedam utakmica protiv Riječana nije poentirao nijednom. Posljednji put matirao je svoje današnje protivnike u 5. kolu sezone 21./22. kad je njegov pogodak iz 17. minute bio dovoljan da Bijelo-plavi na Gradskom vrtu upišu minimalnu pobjedu.

Budući da je zbog kartona kod Osijeka za ovaj ogled otpao Brazilac Guedes, koji se posljednje vrijeme malo digao u formi, na poziciji desnog wing-backa očekuje se Šime Gržan. Iskusnom Zadraninu na kraju sezone ističe ugovor, a iako je ove sezone skupio 36 nastupa za Bijelo-plave te je on jedan od onih igrača koje treneri posebno vole budući da je praktički jednako kvalitetan na svim pozicijama uz desnu aut-liniju, njemu bi ovaj ogled ujedno trebao biti oproštaj od Opus Arene. A isto vrijedi i za Petra Brleka i Slavka Bralića, s tim da spomenuti dvojac ne konkurira za ogled zbog ozljeda.

Nadalje, domaćinu za ovaj ogled nedostaje Duarte (crveni karton protiv Dinama), Malenica je i dalje van stroja, a isto vrijedi i za Dambrajeva te Mikolčića. Možda Sopić ima većih problema uoči samog okršaja u Osijeku, ali nije baš ni da kod domaćina teče 'med i mlijeko'...

Rijeci ishod ovog ogleda ne znači apsolutno ništa, dok je Osijeku iznimno bitno da dođu do tri boda te da kolo zaključe onako kako su ga i započeli – ispred Lokomotive i na četvrtom mjestu. No, to nije sve! Budući da je Lokomotiva ove subote prosula 3-0 vodstvo u Rudešu koji je u sudačkoj nadoknadi stigao do remija (3-3), Osijeku pobjeda protiv Rijeke, budući da imaju bolji međusobni ogled protiv Lokomotive, garantira Europu! Možda odlaskom Bjelice iz Osijeka animoziteta više nema, ali nema nikakve sumnje da i jedni i drugi ove nedjelje žele doći do pobjede. S tim da je za domaćina ulog puno, puno veći...

Nakon ovog ogleda, Osječane očekuje još gostovanje u Varaždinu, dok će Rijeka sezonu zaključiti ogledom protiv Slaven Belupa, prema valja spomenuti da ih prije toga, u srijedu, očekuje druga utakmica u borbi za Rabuzinovo Sunce kad im u goste dolazi Dinamo.

Oglas

Kup: Rijeka - Dinamo (UŽIVO)


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

Ogled u Osijeku sudit će Splićanin Duje Strukan, pomoćni suci su Bojan Zobenica (Velika Gorica) i Alen Jakšić (Split), dok je četvrti sudac Ante Jurić (Split). U VAR sobi bit će Fran Jović (Zagreb), a njemu će asistirati Vedran Đurak (Sv.I.Zelina). Spomenimo kako je Strukanu ovo prva utakmica u kojoj će dijeliti pravdu na Opus Areni te da je baš on dijelio pravdu na posljednjem međusobnom okršaju ovih dvaju momčadi na Rujevici kad je Rijeka s uvjerljivih 3-0, na krilima trostrukog strijelca Veldina Hodže, svladala Bijelo-plave. Strukanu će ovo biti 20. HNL utakmica ove sezone u ulozi glavnog suca, s tim da je sudio i jednu utakmicu Hrvatskog nogometno kupa (Rudeš – Rijeka 0-1). Utakmica počinje u 19.30 sati, a prijenos je na Max Sportu 1.

Očekivani sastavi:

Osijek (3-4-1-2): Kolić - Prekodravac, Mkrtčan, Jurišić - Gržan, Nejašmić, Cokaj, Bukvić - Pušić - Mierez, Matković

Rijeka (4-4-2): Labrović - Bogojević, Dilaver, Radeljić, Goda - Grgić, Banda, Petrovič, Janković - Obregon, Ivanović



Tagovi

OsijekNK OsijekHNK RijekaRijekaHrvatska nogometna ligaHNL

Ostale Vijesti