Reuters
Reuters

Iako pitanja ima nekoliko, ne zna se ni prvak, posljednje kolo Premier lige je prilično izvjesno....

Vrijeme Čitanja: 2min | ned. 19.05.24. | 08:02

Posljednje kolo Premier lige počinje u 17 sati.

Engleska liga je jedina Liga petice u kojoj prije zadnjeg kola nije poznat prvak. Barem ne matematički. Naime, Manchester City samo pobjeda nad West Hamom na domaćem terenu dijeli od 10. naslova prvaka u povijesti i četvrtog u nizu, što nije pošlo za nogom niti jednoj momčadi od osnutka Premier lige. Manchester City slavio je u posljednjih osam premierligaških utakmica u nizu, a West Ham je sigurni deveti, ne može niti gore i dolje i bilo bi pravo svjetsko čudo kada bi momčad Pepa Guardiole ispustila pobjedu u ovakvoj utakmici.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

No, nada umire posljednja, tješe se navijači Arsenala koji je odigrao fantastičnu sezonu, ali će im se, vjerojatno, kobnim pokazati domaći poraz od Aston Ville prije nešto više od mjesec dana, kao i dva vezana poraza na kraju godine - od Fulhama i West Hama u kojega polažu pomalo i neosnovane nade da bi Čekićari gradskim rivalima mogli donijeti prvi naslov nakon 20 godina.

Preostale pozicije prije posljednjeg kola su relativno sigurne. Liverpool i Aston Villa sigurno će iduće sezone igrati Ligu prvaka, a u borbi za peto mjesto, i Europsku ligu, Tottenham ima veliku prednost nad Chelseajem, čak tri boda te je Spursima u posljednjem kolu dovoljan i bod protiv sigurnog posljednjeg Sheffield Uniteda, koji je zabilježio šest poraza u nizu, odnosno 13 utakmica bez pobjede.

Borba za šesto mjesto (Konferencijsku ligu) također ne bi trebala biti neizvjesna. Chelsea ima tri boda više od Newcastlea i Manchester Uniteda, Bluesi se nalaze u dobroj formi (četiri pobjede u nizu) te im je za osiguravanje te pozicije dovoljan i bod protiv Bournemoutha koji je sigurni 11 s dva poraza u nizu. No, to šesto mjesto moglo bi donijeti i plasman u Europsku ligu, pod uvjetom da Manchester City u finalu FA kupa 25. svibnja svlada Manchester United na Wembleyju. U tom slučaju u Konferencijsku ligu bi išao sedmi klub, Newcastle ili Manchester United. Oba kluba imaju isti broj bodova (57), ali Newcastle ima drastično bolju gol razliku. Svrake gostuju kod 16. Brentforda, a Crveni Vragovi kod 10. Brightona koji ne mogu promijeniti svoje pozicije.

Niti borba za ostanak nije neizvjesna. Sheffield United i Burnley su sigurno ispali, a Nottingham Forest ima tri boda više od Lutona i drastično bolju gol-razliku (+12). Dakle Luton za spas mora čekati poraz Nottingham Foresta kod pretposljednjeg Burnleyja i pobijediti 14. Fulham na domaćem terenu i pritom nadoknaditi zaostatak od 12 golova što je u domeni znanstvene fantastike. (N.R.)



Tagovi

Premier ligaManchester CityManchester UnitedArsenalTottenhamChelseaLuton Town

Ostale Vijesti