PIXSELL
PIXSELL

Marko Đira EKSKLUZIVNO za Germanijak: "Preživio sam infarkt i rečenicu doktora: "Više nećete igrati nogomet"

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 04.02.23. | 08:00

Mali broj osoba znalo je za "križni put" koji je prošao Marko Đira kojem su u jednom trenutku rekli da mu odumire bubrežno tkivo. Spasio ga je doktor Tocilj iz Splita

“Ne znam kako ćete vi više igrati nogomet”, rečenica je s kojom se suočio Marko Đira prije pola godine. Mladić (23) u najboljim godinama, pun životnog elana i talent koji je debelim flomasterom bio podcrtan u Maksimiru - našao se u borbi za život.

“Ležim u bolnici, nije mi do ničega. Bolove sam osjetio u abdomenu, šest dana nisam spavao. I dolazi mi osoblje, čitaju nalaze i kažu mi tu rečenicu. Svijet mi se srušio isti tren”, donosi Marko Đira ekskluzivnu ispovijest za Germanijak.

Nije klonuo. Takav je oduvijek bio. Pun samopouzdanja i životne radosti. Na tren je stao, razmislio i okrenuo broj Zorana Tocilja, sjajnog doktora iz Splita o kojem priča biranim riječima.

“Rekli su mi da sam imao crijevni i bubrežni infarkt. Da mi otkazuju bubrezi. Htjeli su mi raditi biopsiju, ali on mi je rekao da je to zadnja opcija. Rekao mi je da na svoju odgovornost izađem iz bolnice i dođem kod njega u Split. Bio sam tamo, brinuo se o meni, izliječio me i evo me ponovno na terenu”, priča nam Marko Đira.

“Prošao sam križni put, ne znam što bih ti rekao”.

O njegovoj situaciji je malo tko znao. Uža obitelj, nekoliko osoba od povjerenja i liječnici.

“Odlučio sam da je to moja borba i da nema potrebe da od toga radim cirkus. Suočio sam se s time, krenuo sam u borbu uz potporu najbližih i tek kada je završilo sam zapravo rekao ljudima kroz što sam sve prolazio”, objasnio nam je Đira.

Prije bolesti, vratio se iz slovenskog Kopra. Kao igrač pod ugovorom, Dinamo mu je ponudio da trenira s juniorskom momčadi.

“Zapravo, bio sam s B momčadi dok se oni nisu rasformirali. Onda sam se priključio juniorima s kojima sam trenirao šest mjeseci, vraćao se fizički i mentalno. To mi je dobro došlo”.

Nakon nove godine pojavila se opcija sa Šibenikom. Đira nije imao ništa protiv da se vrati u svoj kraj, ali ugovor s Dinamom bio je prevelika prepreka.

“Jasno je bilo da Šibenik ne može platiti odštetu, a kada su mi u Maksimiru rekli da opcija posudbe zapravo i nije opcija, odlučio sam se na raskid ugovora”.

Dosta hrabro s obzirom na to da je Đira imao još dvije i pol godine ugovora koji nudi sigurnost u nekom egzistencijalnom smislu.

“Ma to me uopće ne zanima. Da sjedim u Maksimiru, nižem krugove i dobijem plaću na račun. U najboljim sam godinama, želim raditi ono što najbolje znam i u čemu uživam - igrati nogomet”, naglašava naš sugovornik.

Dakle, Šibenik je bio zainteresiran, ali i tu je bilo stanovitih problema. Mario Cvitanović trebao je spremne igrače za ono što je čekalo klub sa Šubićevca ovog proljeća. One koji imaju kontinuitet. I on načelno nije bio za dolazak Đire.

“Potom se promijenio trener i odmah smo se dogovorili. Šibenik je u situaciji da ne može računati na pojačanja jer će malo tko napustiti svoje sredine i otići u borbu za ostanak. Imao sam još neke opcije, ali kada se ponovno pojavila mogućnost da dođem na Šubićevac, nisam previše razmišljao. To je moja sredina, ne trebam puno vremena za prilagodbu, znam ekipu i okruženje. Siguran sam da je to najbolja opcija u ovom trenutku”.

Kaže nam da se njegova priča s Dinamom nije završila kako se nadao kada je kao dijete stigao u Maksimir, ali da nije rekao svoju zadnju što se tiče Dinama. Uostalom, prilično emotivno se oprostio od svog kluba.

“Ovo nije zbogom već samo doviđenja. Ne znam koji će biti put, ali sam uvjeren da će biti kružna etapa. Kao dijete sam došao u Dinamo. Igrao sam u kadetima, juniorima, prvoj momčadi. Igrali smo juniorsku Ligu prvaka, a Bjelica mi je dao priliku u onoj seniorskoj. Sve me to učinilo čovjekom kakav sam danas. Pun sam samopouzdanja, ovo je neki novi početak”, reći će Marko Đira koji je odmah po dolasku u Šibenik dojmio svojom fizičkom spremom.

“Baš mi je jutros trener rekao je iznenađen i da odmah mogu u vatru”, smije se naš sugovornik. Uzeo je kratko vrijeme i zaključio:

“Svašta sam prošao i nemam riječi s kojima bih se zahvalio doktoru Tocilju i obitelji koja je bila uz mene. Nakon svega ovoga vjerujem da nakon kiše dolazi sunce. Čeka nas borba, ali kada je bilo drugačije? Bit će sve OK”, zaključio je Marko Đira s dozom optimizma.



Tagovi

Marko ĐiraGNK DinamoNK ŠibenikHNL

Ostale Vijesti