Marko Đira/Pixsell
Marko Đira/Pixsell

Igrao je s Dinamom Ligu prvaka, a sad je ostao jedini koji nije pronašao novi klub

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 09.09.22. | 16:00

Dinamo je ovog ljeta prorijedio svlačionicu, riješio se brojnih igrača koji su igrali za drugu momčad, neki su na posudbama, neki su trajno otišli. Samo je Marko Đira još uvijek u Maksimiru i ne zna se gdje će igrati

Čak 140 različitih transfernih poslova, taj smo podatak čuli neki dan u Maksimiru, odradio je Dinamo u proteklom prijelaznom roku. Novi ugovori, odlasci, dolasci, posudbe, sve što spada u taj dio posla, ukupno 140! Jer, bilo je pred Dinamom prošlog ljeta puno posla. Prije svega, na snagu su stupili novi FIFA-ini propisi koji ograničavaju broj igrača na posudbama, a onda i HNS-ova odluka o drugim momčadima, koje više ne smiju igrati u drugom rangu natjecanja.

Dinamo je imao ideju o filijali u zaprešićkom Interu, no, kad je ta ideja propala, u Maksimiru su se našli pred zahtjevnim poslom. Kako do kraja prijelaznog roka zbrinuti sve te igrače koji su pod ugovorima, koji su bili dio momčadi, koji su ovog ljeta izgubili pravo igranja juniorskog nogometa? Da je to zahtjevan projekt u Maksimiru su brzo shvatili pa su ipak odlučili zadržati drugu momčad, pod trenerskom palicom Damira Krznara, koja bi trenirala i igrala prijateljske utakmice i turnire, da igrači ostanu u formi i dočekaju novu priliku u Dinamu ili negdje drugdje.

No, malo-pomalo, na Krznarovim treninzima momčad se osipala, klub je iz dana u dan rješavao sudbinu tih igrača. Na razne načine. Posudbe u Hrvatskoj, BiH, Sloveniji..., raskidi ugovora, potpis za novi klub s pravom prvokupa. Da se malo i našalimo, možda ni u Maksimiru ne znaju za baš svakog igrača u kojem je danas statusu! Bilo je to intenzivno razdoblje, taj dio prijelaznog roka događao se u sjeni onog 'pravog', oko prve momčadi, koji se činio pomalo tihim i mirnim. Na kraju su u Maksimiru uspjeli riješiti statuse svih igrača, svi su nekamo otišli, osim jednog.

A taj je jedan je - Marko Đira. Taj dečko koji je prije tri godine ima pred sobom zvjezdanu budućnost, igrao je kod Bjelice čak i Ligu prvaka, ušao pred kraj one utakmice sa Šahtarom (3:3) u Maksimiru. Tada je imao tek 20 godina, dobio je priliku i ne može se reći da je zakazao ni u jednoj utakmici, očekivalo se da će u godinama koje dolaze igrati značajniju ulogu u Dinamu. No, prvo je otišao na posudbu u Lokomotivu, bio je tamo godinu i pol dana, ali ga je u napretku ozbiljno zaustavila ozljeda. Pet mjeseci je pauzirao zbog problema s mišićem, a kad se vratio teško je zbrajao minute i utakmice u kontinuitetu. Početkom ove godine je, stoga, otišao u slovenski Koper, tamo se počeo vraćati u ritam i bilo je razgovora da će u Sloveniji i ostati, a bilo je i drugih ponuda, Marko Đira nije igrač bez renomea.

Međutim, sve se odigralo drukčije, splet je to bio raznih okolnosti, prijelazni rok je, uglavnom, završio, a on je ostao u Maksimiru nejasnog statusa. Jedini koji nije uspio pronaći novu destinaciju. U nekim zemljama, ne toliko nogometno primamljivim, još traje prijelazni rok, možda se tu još nešto može promijeniti, ali u ovom trenutku Marko Đira je jedini Dinamov igrač bez kluba u kojem će igrati. Ugovor s Dinamom ima do 2025., moguće je da će novu šansu ipak morati čekati do zime. I trenirati u Maksimiru!

HNL, 9. kolo

Petak, 9. rujna

Šibenik – Hajduk, 20.00

Subota, 10. rujna

Rijeka – Osijek, 18.30

Gorica – Dinamo, 21.05

Nedjelja, 11. rujna

Slaven Belupo – Istra 1961, 18.55

Lokomotiva – Varaždin, 21.05



*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

GNK DinamoMarko ĐiraHNL

Ostale Vijesti