Germanijak.hr
Germanijak.hr

Marić za Germanijak: "Vjerujem u naslov, jer smo najkvalitetniji. Ali, imamo i plan B, ako ne budemo prvaci!"

Vrijeme Čitanja: 13min | pet. 22.03.24. | 20:00

U prvom javnom istupu novi sportski direktor Dinama o aktualnoj situaciji, ljetnom prijelaznom roku, dugoročnoj sportskoj viziji kluba, pojačanjima, treneru, Lovrenu...

Marko Marić nije tip, koji će se medijski gurati. Kad smo ga kratko 'fotkali' za potrebe intervjua, dometnuo je šaljivo kako se osjeća kao manekenka. Odgovorili smo da je u ovom trenutku ipak važniji od manekenki, jer funkcija Dinamova sportskog direktora trenutno je, složit će se mnogi, ključna za klupsku sadašnjost i budućnost. Dinamo dosad nije imao sportskog direktora, od prošlog ponedjeljka 'vrući krumpir' u ruke je dobio Marko Marić. Dosadašnji šef Škole, iako je ta funkcija imala drugačije ime, zaradio je puno komplimenata za svoj rad zadnjih 10-ak mjeseci. Promijenio je neke stvari u Školi, zaustavio pad i kaos, u kojem se našla jedna od najuspješnijih Akademija u Europi, postavio neke nove standarde. Naravno, konačni rezultati svih tih mjera bit će očito za godinu, dvije, tri, međutim, Marić je uz to dijete Dinama, dobro poznaje sustav, radio je vani, radio je u Maksimiru i sve je to presudilo da ga Velimir Zajec i nova Dinamova vlast postave na najodgovorniju funkciju. Zasad, s prefiksom v.d.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

"Predugo smo svi u ovom poslu, da ne bismo znali da su u nogometu svi v.d. Treneri su vječno v.d., sportski direktori isto, treba prihvatiti tu realnost. Ne gledam taj prefiks, radim posao najbolje što mogu, uvijek smo svjesni toga da rezultat o svemu odlučuje", kaže Marić i objašnjava kako vidi svoju funkciju u aktualnom Dinamovom trenutku.

"Za ulogu sportskog direktora u Dinamu ključni je faktor povezanost Škole i prve momčadi. Promoviranje mladih igrača u prvu momčad, jer Dinamo je uvijek stvarao najbolje rezultate, kad su okosnica momčadi bili igrači iz vlastite Škole. Nikad nismo imali kupovnu moć da bismo tranferima iz inozemstva radili rezultatsku razliku. Naravno, ovisi o balansu momčadi, koje nam pozicije trenutno nedostaju, da popunimo te rupe i dovedemo igrače, koji imaju iskustvo i vrijednost. Tako da je moja dosadašnja uloga razvoja Škole, vrlo usko povezana s ovim što sad radim. Tako je u Dinamo, u drugim klubovima nije. U klubu, koji je isključivo kupac, uloga sportskog direktora je drugačija. I jedan od najvećih problema je ukidanje druge momčadi, bio je zakočen razvoj Dinamovih igrača, nisu imali platformu za razvoj da dođu do razine da budu konkurentni za prvu momčad. Glavni je prioritet stvoriti novu platformu za razvoj tih igrača, ključan je pronalazak kluba-partnera."

KEVIN THEOPHILE JE IZNIMKA, TAKVE JE TEŠKO DOVESTI

O tome šire u drugom tekstu. No, pred Dinamom su izazovi odmah, nova sezona, ljetni prijelazni rok. Koliko se tu Modri mogu pokriti igračima iz vlastite Škole?

"Dinamo je jedinstven klub na svijetu. Da ima isključivo mladu momčad i da ne ostvaruje rezultate, ne bi ti igrači imali vrijednost na tržištu. Da ima samo iskusnu, zrelu momčad i ima rezultate, prihodi od UEFA-e ne bi bilo dovoljni za egzistiranje na dulje staze. Dakle, mi trebamo taj balans, mladih igrača, koji pridonose vrijednosti kluba i iskusnih igrača, koji donose stabilnost momčadi, a moraš ostvariti i rezultat. To sve moraš spojiti da bi klub bio konkurentan. Igrali smo, recimo, s AEK-om. Otkad je napravio stadion, njegov je prihod 25 milijuna eura od ulaznica godišnje. A mi očekujemo prolaz! Na tržištu se borimo za istu kvalitetu igrača, oni startaju s 25 milijuna prihoda, a mi s nulom. Oni dovode igrače od sedam, osam milijuna eura, mi nemamo taj luksuz. Zato je ključ stvaranje igrača i dovođenje na razinu da možemo igrati s tim klubovima."

Slažemo se, dugoročna strategija je takva, drugačija i ne smije biti. Međutim, kakav je kratkoročni plan, što možemo očekivati od ljetnog prijelaznog roka i kakav Dinamo ćemo gledati iduće sezone? Primjerice, može li Dinamo već sad dogovoriti neke igrače za lipanj, imati čistu sliku kad počnu pripreme?

"Teško je dovesti igrača odmah, jer pravi igrač ima više ponuda, a onda teško možemo pobijediti u toj utrci. Recimo, Pierre-Gabriel. Nemoguće ga je dovesti besplatno ako nisu savršene okolnosti. A u Nantesu su bile, došao je novi igrač, on nije dobivao prilike i otvorila se mogućnost, poklopilo se. Dakle, malo je vjerojatno da ćemo dovesti igrača, kojim smo zaluđeni, za kojega znamo da će biti pojačanje, odmah na početku prijelaznog roka. Osim platežne moći tu je i činjenica da igrač iz pet najboljih liga neće odmah izabrati Dinamo. Kad je dolazio Kevin Theophile, bio je ponajbolji branič francuske lige. Dva dana proveli smo u Zagrebu, došla je njegova žena, da i ona vidi grad, kvalitetu života, sve uvjete. Istina, on je došao odmah u lipnju, ali nakon što je provjerio s bivšim igračima da je sve fenomenalno, da su plaće redovite, to je isto važan faktor. Tada se može dogoditi da se sve poklopi odmah na početku, ali takvih primjera nema puno."

Ima li sportski direktor već imena juniora i kadeta, koji će od ljeta igrati u prvoj momčadi, koji će krenuti na pripreme?

"Ne volim izlaziti s imenima, niti tko nas zanima u prijelaznom roku, niti tko će od mladih igrača ići u prvu momčad. Već u zadnjih nekoliko mjeseci je kroz prvu momčad išlo 15-ak igrača. Želimo izbjeći da to bude samo jedan, onda on poleti, misli da je on 'taj'. Rotiramo četri-pet igrača u svakoj stanci, da ih vidimo u okolnostima prve momčadi, a izbjegli smo iskakanja da netko pomisli da je baš on projekt kluba. Odluka tko će ići na pripreme isto ovisi o tome koja je pozicija u pitanju. Imali ste primjer Noe Mikića, koji je odradio odlične pripreme i da se nije ozlijedio sigurno bi participirao u prvoj momčadi. Bili smo deficitarni na desnom bočnom, tako je Mikić dobio priliku i pokazao se! Sad je Vrbančić dobio priliku, Cvetko je debitirao, to je sve u dogovoru s trenerom i vezano za okolnosti kad za to postoji temelj."

Spomenimo da su kroz prvu momčad ove godine već prošli Vrbančić, Cvetko, Čaić, Pavić, Majić, Kujundžić, Graonić, Gec, Klarin, Rajić, Zebić, Baković, Šunta, Jakirović, Šimić, Miljak, Ćutuk... A gledaju li se već neke pozicije za ljeto?

"Prvi korak je analiza momčadi, koje su pozicije deficitarne, za koje bi igrače bilo bolje da idu u drugu sredinu. Onda ćemo gledati što imamo u Školi, a tek onda ide analiza HNL-a i inozemstva da nađemo igrače. To je jako dinamično okruženje. Recimo, neki koje smo imali na radaru prošlog ljeta, kad tu poziciju nismo trebali, prešli su na razinu više i ne možemo ih financijski dovesti. To se stalno mijenja, ali su ključ poznanstva. Puno mojih bivših suigrača je na pozicijama trenera ili sportskih direktora i to ubrzava proces. Ali, ljudi moraju znati, da bismo doveli igrača izvana, iz pravih liga i klubova on mora biti u nekim problemima. Onda je na nama da vidimo i raspitamo se je li taj problem dugoročan, ili se, jednostavno, ne uklapa u vizije aktualnog trenera ili želi otići. Tu su onda bitne te informacije, koje možemo dobiti od poznanika, trenera i klubova."

'KATASTROFA' JE TEMELJ ZA UZLET. SJETITE SE DINAMA PRIJE SEDAM GODINA

Bitan je, naravno, i budžet. Hoće li znati s kojim novcem raspolaže i kako ga može potrošiti?

"Apsolutno. Gledanje igrača, a da ne znamo koji je budžet, nema smisla. Kad se vidi u kakvoj je situaciji klub, onda ćemo znati više. Ovisi i to o puno faktora, ovisi i o tome koga ćemo prodati. Možete budžet potrošiti na jednog, dva ili više igrača, zato ga treba znati."

Onda je još dodao:

"Znam da svi, od navijača do javnosti, očekuju eskpresna pojačanja, ali za klub kao što je Dinamo, to je teško. Veliki je stres igrati u Dinamu, puno je primjera igrača, koji su bili najbolji u HNL-u, a u Dinamu im je trebalo puno vremena. Pa, evo, Luka Modrić u Realu... Proglašen je prve sezone kao najgore pojačanje u povijesti kluba, a sad je možda najbolje pojačanje u povijesti Reala. Treba vremena. Razumijem navijače, ali realnost je drugačija, nije isti sport igrati u Dinamu i drugdje. To je razlog zašto igrači, koji su odgojeni u Školi Dinama, lakše igraju na toj razini, jer su stalno pod pritiskom. To je još jedan benefit našeg sustava. Recimo, ni Ivanušec nije odmah postao igrač u Dinamu, a odličan je igrač, trebalo mu je vremena."

Kakav je status trenera Jakirovića? Dobio je punu podršku svih u klubu, ali, je li mu on kao izravni nadređeni stavio imperativ da mora biti prvak? Odnosno, da mora pobijediti na Poljudu?

"Svatko je svjestan svojih zadaća u klubu. Ništa nećete postići ako kažete treneru da mora pobijediti u idućoj utakmici, kao što niti trener ne mora to reći igračima. Svi oni žele pobijediti u svakoj idućoj utakmici. Naravno da je svake godine imperativ i cilj osvojiti prvenstvo i imati rezultat, kao što je nama u spotskom sektoru ključan svaki prijelazni rok. Svi su svjesni svojih zadatak i koliko je bitno da Dinamo bude prvak."

A ako ne bude? Puno je onih, koji bi to smatrali 'katastrofom', koliko god ne volimo koristiti tu riječ u sportskoj terminologiji. Onda nema Lige prvaka, nema prihoda, ugrožena je budućnost kluba?

"Sve stvari se događaju s razlogom. Mislili smo da je neulazak u Ligu prvaka ili Europsku ligu ove sezone 'katastrofa'. A kad sve analiziramo, igranje Konferencijske lige je za ovu momčad u aktualnom stanju možda najbolje. Napravili smo dobre rezultate. Da smo bili u Europskoj ligi, protivnici bi bili jači i u prvenstvu bi rezultati bili još riskantniji. Jer, mi smo takav klub, od koga god izgubiš, dolazi do pražnjenja, a onda ako se zareda drugi loši rezultat, slijedi kaos. Naravno da će biti puno teže ako ne budemo prvi i ne uđemo u Ligu prvaka, ali i to je naša uloga, da imamo i plan B."

A on glasi?

"Prvo, uvjeren sam da ćemo biti prvaci, jer imamo najkvalitetniju momčad! I da neće biti potrebe za tim planom B. Ali, ako ne budemo prvaci, onda još veći naglasak moramo baciti na naše mlade igrače i stvaranje momčadi, da možemo iduće godine napraviti rezultat. Možemo jednu godinu preživjeti na taj način, ali na duge staze bez rezultata i Europe ne možemo egzistirati. Moramo biti spremni na obje opcije. A nekad, kad misliš da je nešto katastrofa, to može biti prilika da na duže staze nešto napraviš. Sjetite se sezone 2016. i 2017. Rijeka je bila prvak, Dinamo je ispao iz Europe, mijenjali su se treneri, u glavama svih nas je to bila - katastrofa. Ali, baš je to bio preduvjet za momčad, koja je idućih godina postizala sjajne rezultate. Tada je stasalo i puno mladih igrača, koje si i prodao i mogao dovesti igrače, koji su napravili rezultat. Najgora sezona je bila preduvjet da imaš rezultate idućih pet, šest godina. Isto kao i 2005., od Lige za ostanak do momčadi, koja je napravila velike stvari. Ne može pet ili šest mladih igrača nositi momčad, ali taj kaos i katastrofa iznjedrili su igrače, koji su donijeli uspjehe. Počeli su igrati Sosa, Benković, Moro, Olmo..., čiji su transferi omogućili stvaranje momčadi, koja je u Europi postala respektabilna. Nemojte misliti da je to alibi, naravno da želimo uvijek biti prvi i to nam je cilj. Ali, realnost je da se može dogoditi i usprotno. Ako smo prvi financijske mogućnosti su veće, ako nismo, moramo biti prilagodljivi i na taj scenarij. I bit ćemo. Kažem, vjerujem da za taj plan B neće biti potrebe. Ali, mi ćemo ga imati, jer smo odgovorni."

BIVŠI SU DOBRODOŠLI! FRANCUSKA JE 'BEST BUY', ALI, GLEDAMO I POLJSKU, AUSTRIJU, PORTUGAL...

Je li Dinamo odlučio što će biti s igračima na posudbama? Vidović, Kaneko, Ogiwara... Hoće li ih otkupiti?

"Naravno, ne bi bilo profesionalno, da u ovom trenutku odgovorim da nekoga nećemo otkupiti. I ti ugovori su dinamični, situacija se mijenja, postoji opcija da otkupiš ugovor ili, ako još nisi siguran, da se produlji posudba. I to drugi klub mora prihvatiti, ovisit će o njihovim igrama, ozljedama, procjenama jesu li potrebni za iduću sezonu. Ali, kad već pričamo o tome, mislim da je i to je fenomenalan model za dovođenje igrača, te posudbe s otkupom i veliko smanjenje rizika posla."

Kako gleda na mogući povratak bivši Dinamovih zvijezda? Spominje se Lovren, već ranije Oršić, Modrić je, ipak, izvan konkurencije.

"Jesam za to! Da se vrati igrač, koji je prošao ovaj sustav, ako je on još uvijek kvalitativno na pravoj razini. On mora biti karakterno na razini da pomogne momčadi, u razvoju mladih igrača. Dakako, mora se stvoriti idealna situacija, da bude i financijski prihvatljivo, da smo deficitarni na tim pozicijama i da nema boljeg pojačanja u tom trenutku. Recimo, Kevin Theophile je jako pomogao u razvoju Gvardiola i Šutala, nakon nekoliko treninga je rekao da će Joško biti najbolji na svijetu, pomogao mu je svojim primjerom. Ključ je njihov karakter, ne dovodi ga samo za stabilizaciju i rezultat, već da razvija i odgaja mlade igrače."

U prvom i jedinom intervjuu do ovoga, kao šef Škole, ali i desna ruka Darija Šimića, istaknuo je da je Francuska idealno tržište za Dinamo, da se tamo mogu naći najbolji igrači za novac, koji Dinamo može platiti. I stigli su Bernauer i Pierre-Gabriel, bili su u igri još neki igrači. Dakle, doći će ih još?

"Da riješimo i tu enigmu. Nije Francuska dobro tržište zato što sam ja tamo igrao i što znam puno ljudi. Kad pričate sa svim sportskim direktorima, reći će vam da je Francuska 'best buy' po omjeru cijene i kvalitete. Tamo svaki klub ima odlične Škole, imaju veliki broj igrača po svijetu. Imaju ogroman priljev igrača iz Afrike, razvijaju brzo igrače i onda se momčadi rješavaju igrača od 23, 24 godine i tu se otvaraju prilike da možete dobiti igrača poput Pierre-Gabriela sa 170 nastupa u ligama Petice za cijenu, za koju ne možete dobiti ni iz jedne druge lige. Puno je igrača iz Francuske na visokoj razini, a Dinamo financijski može konkurirati. Tržišta koja su nam prihvatljiva su još Poljska, Austrija, Portugal, ali teško da možemo igrača dovesti iz Engleske. Pratimo sve okolnosti, da se otvori situacija da dovedemo tog igrača. Isto tako, dva su tipa igrača, neki kao Kevin, 28, 29 godina, iskusni, a drugi kao Bernauer, mlađi, kojega treba uvjeriti da će preko Dinama lakše doći do izražaja, nego u Francuskoj. Dinamo ima takvu reputaciju da se igrači dalje prodaju i to ih privlači u naš klub."

BERNAUER JE SPECIFIČAN, TITRAOUI BI BIO DOBRA INVESTICIJA. ALI, AKO POSTOJI RIZIK...

Spomenuo je Bernauera, kojega je baš on jako hvalio. Kako je zadovoljan s francuskim stoperom?

"Zadovoljan sam. On je specifičan, on može funkcionirati samo u paru sa stoperom kakav je Kevin Theophile. Energičan, dinamičan, atletičan. Koji će njemu dati slobodu da pokaže svoju kvalitetu 'pasa', igre, jer on je u tom segmentu među najboljima, on je bio doveden iz tog razloga. Na početku nije igrao puno, kad je krenuo igrati, osobno sam zadovoljan, to pokazuje činjenica da igra standardno, postotak primljenih golova otkad su on i Kevin stoper jest manji. Ali je ključ da kraj njega igra stoper, koji je fizički jak. Svjesni smo da je on specifičan igrač, kojemu je najjača stvar nogometna inteligencija, a njegovo dodavanje važno je pogotovo u utakmicama HNL-u. Također, on nije došao kao gotov igrač, jer u tim godinama je gotovo proizvod za tu cijenu nemoguće dovesti i on još može napredovati."

Je li tijekom proteklih mjeseci, kad je dovođenje pojačanja u pitanju, bilo 'blokiranja' od strane Uprave? Nije, naime, tajna da je on htio dovesti Alžirca Titraouija, koji je pao na liječničkom pregledu? A i člna Uprave Darko Podnar istaknuo je za Germanijak da taj prijelazni rok nije baš odrađen najbolje i da je Uprava zaustavila neke poslove Darija Šimića i Marka Marića?

"Nikad nisam i neću komentirati medijska šuškanja. Uprava mi je dosad uvijek davala podršku i imao sam potpunu autonomiju u radu Škole, sve ideje su bile odobrene. Jasno, sve smo morali prezentirati i objasniti, zašto radimo ovako ili onako. Pojačanja? Ako igrač ne zadovoljava mišljenje liječničke službe, ako postoji rizik, to je tako, to je proces koji će se nastaviti. Što se tiče igrača iz Alžira, mislim da bi bio odlična investicija, vrijednost mu je narasla, na meti je brojnih klubova. Ali, ako postoji rizik s liječničke strane, onda neće doći."

Misli li proširivati svoj tim, mijenjati neke ljude ili ostaju svi u sportskom sektoru. Tu su Marko Vukelić, Dario Dabac, Ivan Švedi...?

"Ljudi u Hrvatskoj nisu svjesni, koliko je kvalitetnih ljudi u Dinamu. Spomenuli ste Švedija. On obavlja posao, koje u Cityju obavlja pet ljudi, njegovo je iskustvo veliko. Nema puno kvalitetnih ljudi, koji mogu doći i zamijeniti naše. Podcjenjujemo hrvatske nogometne djelatnike i trenere, a kad vidiš vani druge ljude, koji su jako na cijeni, onda smo po mnogome ispred njih. Ti će ljudi ostati jer su kvalitetni, ali naravno da se uvijek moraš pojačavati, dovoditi kvalitetne ljude i ako se ukaže prilika za nekim kvalitetnim kadrom, mi ćemo reagirati."






Tagovi

GNK DinamoMarko MarćHNLVelimir Zajecintervjuintervju tjednaHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti