Goran Stanzl/Pixsell
Goran Stanzl/Pixsell

Može li Dinamo do naslova bez ijedne pobjede u Derbiju? Dogodilo se, ali davno!

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 21.03.24. | 09:12

Modri su triput bili prvaci, a da nisu svladali najvećeg rivala, no bilo je to prije aktualnog sustava natjecanja, prije Lige 10.

Može li Dinamo postati prvak, ako ne pobijedi 30.ožujka u Derbiju na Poljudu? Matematički, naravno, može. Ne samo to, u ovoj čudnoj sezoni, Dinamo može postati prvak bez ijedne gostujuće pobjede protiv glavnih konkurenata, Hajduka i Rijeke. Može se sve tako rasplesti, pod uvjetom da do kraja prvenstva i Rijeka i Hajduk kiksaju. Međutim, nogometna logika kaže da će Modri vrlo teško biti prvaci, ako ne uzmu tri boda ili na Poljudu ili na Rujevici, a možda će im čak trebati i obje pobjede.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

U prethodna tri Derbija ove sezone, Dinamo nije uspio pobijediti Hajduk. U onom prvom, srpanjskom. Modri su imali 1-0 i kazneni udarac, koji je Petković loše puknuo, Lučić obranio, a Hajduk preko Livaje i Pukštasa stigao do pobjede u utakmici u kojoj je već bio poražen. Prvi poljudski obračun ove sezone pripao je Hajduku (1-0), u utakmici bez puno prilika, uz jednu odličnu reakciju Sahitija. Onaj maksimirski u prosincu bio je antireklama nogometa, 0-0, odnosno ništa-ništa, za mir Jakiroviću i Karoglanu uoči zimske stanke. I sad ih čekaju dva dvoboja, prvi u prvenstvu, drugi četiri dana kasnije u Kupu, jasno, ovaj HNL Derbi trenutno je puno važniji. I jedan i drugi trener mogli bi izgubiti podršku kluspkog vodstva, ako izgube utakmicu, no, još važnije, tko izgubi zaostat će u borbi za naslov, možda i nenadoknadivo. A ni remi ne 'igra' ni Hajduku ni Dinamu, zato vjerujemo da ćemo na Poljudu gledati ipak otvoreniji, napadačkiji nogomet.

Da se vratimo na početak, teško je zamisliti da će Dinamo osvojiti naslov bez pobjede nad Hajdukom u Derbiju. Iako, dogodilo se to Modrima već nekoliko puta. Svoj prvi naslov, u sezoni 92./93. osvojili su unatoč remiju (1-1) u Maksimiru i porazu (2-1) na Poljudu. Uspio je Dinamo biti prvak i u sezoni 2008./09., uz remi i dva poraza u Derbijima, a ni sezonu poslije nisu Modri uspjeli srušiti Bijele, upisali su remi i poraz i svejedno osvojili trofej. No, otad je prošlo 14 godina, u međuvremenu je stasala i Liga 10 pa svake sezone gledamo četiri HNL Derbija. I od te 2010. nikad se više nije dogodilo da Dinamo baš nijednom u sezoni ne slavi u Derbiju. Bez obzira bio Hajduk daleko od Modrih ili, kao zadnjih sezone, opet sve bliže, Dinamu se nije moglo 'omaknuti' da baš nijednom ne uzme tri boda protiv najvećeg rivala. U situaciji kad se tri kluba bore za naslov, sve je moguće, ali ipak je teže očekivati da će Modri stići prvi kroz cilj, ako ni ovaj put, na Poljudu, ne pobijede Hajduk. Ne samo bodovno, ta bi pobjeda puno značila u psihološkom smislu, kao što bi poraz, također psihološki, uzdrmao gubitnika.

Zato je Modrima ta utakmica posebno bitna i nema skrivanja, igranja na bod, Jakirović na Poljudu mora tražiti pobjedu. Jer, bez obzira što kaže matematika, do naslova bez ijedne pobjede nad Hajdukom bit će teško, jako teško.



Tagovi

GNK DinamoHajdukDerbiHNLSergej Jakirović

Ostale Vijesti