Goran Stanzl/PIXSELL
Goran Stanzl/PIXSELL

Livaković, Gvardiol i Modrić najbolje igrali za Vatrene u 2022. godini prema ocjenama Germanijaka

Vrijeme Čitanja: 7min | uto. 27.12.22. | 08:15

Izbornik Zlatko Dalić je za izboreni Final Four Lige nacija te brončanu medalju sa Svjetskog prenstva u Kataru vrednovan s prosječnom ocjenom 6,5

Uspješna je bila 2022. godina za hrvatsku nogometnu reprezentaciju, možda bi bilo bahato reći “iznad očekivanja” budući da izabranici Zlatka Dalića nisu postali svjetski prvaci, ali treće mjesto na Mundijalu u Kataru te izboreni Final Four Lige nacija dosezi su kojima su se nadali samo najveći optimisti. I o kojima smo već gotovo sve napisali, a međunarodnu potvrdu dobili su i nakon najnovijeg ažuriranja Transfermarkta, nakon čega 26 svježih Brončanih vrijedi točno 400 milijuna eura!

Za kraj kalendarske godine, pak, odlučili smo izvaditi brojke 13 naših natjecateljskih utakmica (6 u Ligi nacija, 7 na SP-u u Kataru) te izračunati koje prosječne ocjene su dobili na Germanijaku.

U obzir za konačni redoslijed uzeli smo samo one s preko 50 posto nastupa, odnosno sedam ocijenjenih utakmica, neki koji su ulazili s klupe bivali su neocijeneni, ali izračunali smo i njima prosjek, čisto za usporedbu i evidenciju.

1.DOMINIK LIVAKOVIĆ – 7,36 (11)

A što reći za Livija: protiv Japana ‘devetka’, protiv Brazila ‘desetka’, četiri obranjena jedanaesterca u raspucavanjima (tri Japancima, jedan Brazilcu Rodrygu), a u Ligi nacija najbolji protiv Austrije u Beču (8). Odnedavna vrijedi 14 milijuna eura, najviše od hrvatskih vratara u poviejsti!

2. JOŠKO GVARDIOL – 7,11 (9)

Pobojali smo se za njega kad se dva tjedna prije početka Mundijala ozlijedio, slomio nos i morao nositi masku, mnogi iskusni treneri na čelu s nezaboravnim Čirom Blaževićem savjetovali su Dalića da “ni slučajno” ne stavlja Gvardiola u igru. No, medicina i medicinska pomagala su napredovala u zadnjih desetak godina i takve ozljede ne da nisu prepreka za nastup, nego se s maskom može biti najbolji obrambeni igrač Mundijala! Protiv Belgije je za neutralizoranje Lukakua dobio 9. Odnedavna je najskuplji branič svijeta, 75 milijuna eura po Transfermarktu, jednako kao i lani najbolji igrač Premier lige, stoper Manchester Cityja Ruben Dias.

3. LUKA MODRIĆ – 6,80 (13)

Što nova reći o Luki, našem vođi, mozgu, srcu momčadi… Odigrao je sve utakmice, s klupe je ušao samo protiv Austrije u Osijeku i zaradio prolaznu ‘šesticu’. Na SP-u je najbolje partije pružao dvaput protiv Maroka te protiv Belgije i Brazila. Bez njega ne bi ni drugi bili tako dobri, žrtvovao se kao ‘šestica’ i u Beču i u Dohi.

4. LOVRO MAJER – 6,75 (8)

Prema kraju Lige nacija I prema kraju SP-a sve bolji, pamtimo mu pogodak za pobjedu nad Danskom u Maksimiru, kad je ocijenjen sa 7,5, kad je “Luka dirigirao, a Borna i Lovro zabili”. U Kataru započinjao s klupe, zabio Kanadi za 4:1 (hvala Oršiću na asistenciji), a protiv Maroka u borbi za broncu jedini put startao.

5. DEJAN LOVREN – 6,71 (7)

U Beću u utakmici odluke za proboj na Final Four Lige nacija pokazao da još nije za staro željezo, a na Svjetskom prvenstvu odigrao na razini kakva se očekuje od braniča koji je u Isusovim godinama. Podbacio samo protiv Argentine, nije bio jedini.

6 .IVAN PERIŠIĆ – 6,56 (9)

Sve o njegovom karakteru rekla je utakmica za 3. mjesto na SP-u kad je pristao igrati lijevog beka. Pazite, ne lijevog bočnog u 3-5-2 ili 3-4-3 nego baš beka u 4-3-3. I odigrao perfektno, s Oršićem neutralizirao Ziyeyha te izigravao Hakimija. U Ligi nacija zbog ozljede propustio lipanjske akcije, ali na velika se vrata vratio u rujnu. Japancima zabio izjednačujući pogodak “iz ničega”, Lovrenove lopte “iz očaja”.

7. MARCELO BROZOVIĆ – 6,36 (11)

U Beču se ozlijedio nakon 18 minuta igre, pa je ostao neocijenjen, vratio se tek u pripremnoj utakmici u Rijadu uoči SP-a, no u Kataru je odigrao tri puta po 90 minuta, jednom 120 minuta, jednom 114 mnuta, a protiv Argentine u polufinalu 50 minuta, sve bez javne opomene. Za treće mjesto nije više bio spreman, ali s obzirom na sve, odradio je veliki, takozvani prljavi posao daleko od suparničkih vratiju za koji se ne daju ‘osmice’, stoga mu je prosjek slabiji nego zaslužuje.

8. MATEO KOVAČIĆ – 6,31 (13)

Oscilirao tijekom utakmica, kad igra s Modrićem sve prepušta starijem ‘bratu’, no kao njegov legitimni nasljednik pokazao se kad je bilo najpotrebnije, na SP-u protiv Belgije, Brazila i Maroka za treće mjesto. Zatvara naš čarobni trokut u sredini.

9. BORNA SOSA – 6,31 (8)

Dalić mu najviše vjeruje od svih kandidata za lijevog beka ili bočnog jer ima najviše smisla za igru, a protiv Brazila je odigrao i savršenu obrambenu utakmicu, učinio nevidljivim razvikanog Raphinhu. Nije bio dobar protiv Argentine, kao ni većina mu suigrača, a iza Kovačića smo ga poredali zbog manjeg broja utakmica.

10. NIKOLA VLAŠIĆ – 6,28 (9)

Na Svjetskom prvenstvu startao na desnom krilu, na kojem se izmjenjivao kao starter s Kramarićem i Pašalićem, u Ligi nacija i s Majerom, a neprolaznu ocjenu zaradio je samo kao ‘desetka’ u Gradsokm vrtu s Austrijom (0:3). Sve ostalo od 6 do 7,5 (Beč, aistencija Modriću za 0:1).

11. ANDREJ KRAMARIĆ – 6,23 (11)

Golgetere se ocijenjuje po golovima, a Krama je u Ligi nacija zabio izjednačujući pogodak Francuskoj u Splitu iz kaznenog udarca kojeg je sam izborio, a na SP-u dvaput pogodio protiv Kanade, kad je bio igrač utakmice. Na SP-u nije raspucavao s bijele točke jer je ranije bivao zamijenjen, a zadnji put je 90 minuta u natjecateljskoj utakmici odigrao u Parizu u rujnu 2020. u porazu 2:4. U reprezentaciji ima drugačiju ulogu nego u klubu, bio je lažna špica ili lažno desno krilo, što je najbolje funkcioniralo protiv Kanade. Protiv Belgije izborio kazneni udarac, ali VAR ga je poništio zbog prethodnog zaleđa Lovrena.

12. MARIO PAŠALIĆ – 6,09 (11)

U reprezentaciji ga Dalić najčešće stavlja na desno krilo, kao dodatnog vezista, a na SP-u je najbolje u toj ulozi odigrao protiv najjačeg suparnika, Brazila u četvrtfinalu. U Ligi nacija je zabio gol za pobjedu u Kopenhagenu, kad je jedini put odigrao svih 90 minuta. Protiv Japana hladnokrvno zabio 11-erac kao naš četvrti izvođač, za pobjedu 3:1 vrijednu četrvftinala Mundijala.

13. JOSIP JURANOVIĆ – 6,04 (11)

Rastao kako se Liga nacija bližila kraju, a na Svjetskom prvenstvu “utakmicu života” odigrao je protiv Brazila, kad je neutralizurao Viniciusa Juniora, neumorno trčao u oba smjera i skrenuo pozornost na sebe većih klubova od Celtica (a takvih nema puno!). Asistirao Livaji za 1:1 protiv Kanade, potom kao da se ‘oslobodio’. I dojurio do 9 milijuna eura vrijednosti na TM-u. Bravo za dečka iz zagrebačke Dubrave, bravo Jura!

Kad bismo ih poredali u postavu, njih 11 s najviše nastupa po pozicijama na kojima su najčešće startali, ona bi izgledala ovako (4-3-3):

 

Od onih s manje od sedam ocijenjenih nastupa istaknimo Mislava Oršića (5) i Josipa Šutala (4), koji imaju prosjek 7,00, zatim Marka Livaju6,4 (5) i Brunu Petkovića - 6,33 (6). Dvije je utakmice u Ligi nacija branio Ivica Ivušić i zaradio prosjek – 6,75. Borna Barišić (4) je na 5,75, Ante Budimir (5) na 5,80, Martin Erlić (3) na 6,83, a Josip Stanišić (4) na 6,25. Brekalo je ocijenjen dvaput (oba puta po 6), a Pongračić (5), Ćaleta-Car (5), Vrsaljko (6), Vida (5,5), Jakić (6) i Ivanušec (6) ocijenjeni su samo po jednom.

 IZBORNIK ZLATKO DALIĆ - 6,5

Nije bilo lako izborniku, ali ni nama ocjenjivati izbornika. Protiv Austrije u Osijek kad je bio izviždan čista ‘petica’, protiv Argentine kad ga je nadmudrio Lionel Scaloni 5,5, jer do kaznenog udarca suparnik nije mogao ništa (ali ni njegovi izabranici). Najbolje ocjene zaradio je za Kopenhagen i Beč u Ligi nacija (7,5), te Kanadu, Brazil (po 7) i Maroko za broncu (8) na Svjetskom prvenstvu. Naš najuspješniji izbornik svih vremena, strogost kritičara veliki mu je motiv i drži ga budnim, kako i treba biti. Najzaslužniji za pobjednički mentalitet Vatrenih!

Evo i svih ocjena naših natjecateljskih utakmica u kojima smo ostvarili šest pobjeda, pet remija (dva pretvorena u pobjede nakon 11-eraca) te samo dva poraza (Austrija, Argentina), 16 postignutih i 13 primljenih pogodaka.



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaVatreniKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.Liga nacijaZlatko Dalić

Ostale Vijesti