REUTERS/Kai Pfaffenbach, Fabrizio Bensch, Dylan Martinez
REUTERS/Kai Pfaffenbach, Fabrizio Bensch, Dylan Martinez

Transfermarkt povisio vrijednost trojici Vatrenih: Gvardiol postao najskuplji Hrvat svih vremena, Livaja vrijedi kao Stanišić, a Petković kao Budimir

Vrijeme Čitanja: 2min | pet. 23.12.22. | 15:59

Ažurirane su vrijednosti nekih hrvatskih nogometnih reprezentativaca na specijaliziranoj njemačkoj stranici za transfere, a ukupno 53 igrača koji su bili na Svjetskom prvenstvu u Kataru, što je dovelo do promjene na prvome mjestu

Joško Gvardiol postao je najskuplji Hrvat, a još dvojici hrvatskih nogometaša koji su nastupili na Svjetskom prvenstvu u Rusiji cijena je porasla, ako se držimo Transfermarkta, specijalizirane njemačke stranice koja prati transfere, glasine i vrijednosti igrača i koja nije Sveto pismo, ali je najrelevantniji izvor po tom pitanju kojeg koriste svi svjetski mediji.

Braniču RB Leipziga Jošku Gvardiolu, kojem ugovor ističe 30. lipnja 2027., cijena je porasla sa 60 na 75 milijuna eura, što je najviše u povijesti za nekog hrvatskog igrača. K tome, izjednačivši se s Rubenom Diasom, Maska sa Srednjaka je postala najskuplji srednji branič svijeta!

Dominiku Livakoviću je cijena porasla u postotku najviše, sa 8,5 milijuna na 14 milijuna eura, ali to mu nije najveća vrijednost po TM-u, jer je 28. svibnja 2021. vrijedio 15 milijuna.

Treći Vatreni kojem je porasla cijena je Josip Juranović, branič Celtica u Katar je otišao 'težak' 6,5 milijuna eura, a sad mu je vrijdnost 9 milijuna eura!

Zanimljivo, svim ostalim igračima s popisa Zlatka Dalića cijena je ostala ista: iza Gvardiola su po vrijednosti Mateo Kovačić (40 milijuna), Marcelo Brozović (35 milijuna), Mario Pašalić (25 milijuna), Lovro Majer (22 milijuna), Borna Sosa, Nikola Vlašić i Luka Sučić (po 20 milijuna), Josip Šutalo (18 milijuna), a iza Livakovića (14 milijuna) dolazi naš 37-godišnji kapetan Luka Modrić (10 milijuna), a istu cijenu imaju Ivan Perišić i Mislav Oršić, dočim su Andrej Kramarić i Kristijan Jakić sada u rangu Juranovića (9 milijuna).

Slijede Marko Livaja i Josip Stanišić (8 milijuna), Borna Barišić (6,5 milijuna), Ante Budimir i Bruno Petković (po 6 milijuna), Martin Erlić (5,5 milijuna), Ivica Ivušić (5 milijuna), Dejan Lovren i Ivo Grbić (po 3,5 milijuna) te Domagoj Vida (2 milijuna eura).

Inače, 53 su nogometaša povećala sviju vrijednost po TM-u nakon SP-a. Osim trojice Hrvata vrednije je postalo čak sedam Argentinaca, primjerice, po Fifi najbolji mladi igrač Enzo Martinez skočio je sa 35 na 55 milijuna eura.

Julián Álvarez je postao vjerojatno najskupčji zamjenski napadač na svijetu, popeo se s 32 milijuna na 50 milijuna eura i tako je u tržišnoj vrijednosti na razini svog idola Lionela Messija - najvrjednijeg nogometaša iznad 34 godine, čija je cijena nakon osvajanja jedinog naslova koji mu je nedostajao ostala ista.

Međutim, svjetska vijest po TM-u je da je Kylian Mbappe vratio prvo mjesto, na kojem je od 3. studenoga do 23. prosinca bio Erling Haaland. Francuz je povećao cijenu sa 160 na 180 milijuna eura, 10 više od Norvežanina. (nl)


Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaVatreniJoško GvardiolDominik LivakovićJosip JuranovićKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.

Ostale Vijesti