Foto: Olmissum/Futsal Dinamo
Foto: Olmissum/Futsal Dinamo

Kolo s dva derbija: Prvak Dinamo gostuje u Vrgorcu, a viceprvak Olmissum kod vodećeg Squarea

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 03.11.23. | 09:06

Prošli tjedan igrale su se utakmice Glavne runde Lige prvaka i šesnaestina finala Hrvatskog malonogometnog kupa.

Prošli tjedan nije se igralo prvenstveno kolo budući da su prvak Futsal Dinamo i viceprvak Olmissum igrali Glavnu rundu Lige prvaka, a brojni hrvatski klubovi igrali su utakmice šesnaestine finala Hrvatskog kupa. Hrvatski uspjeh u Ligi prvaka bio je polovičan, Dinamo je ispao unatoč dvije pobjede zbog 7-9 poraza od Lubawe, a Olmissum je prošao u Elitnu rundu unatoč dva poraza zbog pobjede nad Ajatom u prvom kolu. Olmissum će u Elitnoj rundi Lige prvaka na Palma de Mallorci igrati protiv prvaka Europe Palme, HIT Kijeva koji je pobijedio Omišane u Glavnoj rundi i poljske Lubawe koja je izbacila Futsal Dinamo.

Što se pak Kupa tiče, prolaz u osminu finala izborili su Square (pobjeda nad Crnicom), Hajduk (senzacionalna pobjeda nad prvoligašem Vrgorcem), Brod 035 (pobjeda nad prvoligašem Osijekom), Heroji 2007 (pobjeda nad Petrinjčicom), Jezera (pobjeda nad Vinkovcima), Šibenik 1983 (pobjeda nad Fotex Junajtedom, Futsal Pula (pobjeda nad Uspinjačom Gimkom), Rijeka (pobjeda nad Universitasom), Torcida (pobjeda nad Slatinom), Aurelija (pobjeda nad Murterom), Futsal Zagorje (pobjeda nad Otočcem), Novi Marof (pobjeda nad Bjelovarom), Novo Vrijeme (pobjeda nad Novom Gradiškom) i Kijevo Knin (pobjeda nad Lošinjem). Futsal Dinamo svoju utakmicu šesnaestine finala igra u utorak 7. studenog protiv drugoligaša Splita u Domu sportova II, a dan kasnije Olmissum gostuje kod drugoligaša Gorice u Velikoj Gorici.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

No, prije zaostalih Kup dvoboja Plave očekuje neugodno gostovanje u Vrgorcu. Momčad iz grada Tina Ujevića na glasu je kao jedna od najjačih domaćinskih ekipa lige, stoga je prilično iznenađujući domaći 4-9 poraz od Hajduka prošlog petka u Kupu. Vrgorac je u dva domaća prvenstvena dvoboja upisao četiri boda, a sada im u goste stiže prvak Futsal Dinamo koji im ne 'leži' u Zagrebu, ali je zato Vrgorac uvijek posebno motiviran kada im Dinamo dolazi u goste. Do prošlog prosinca Dinamo za pobjedu u Vrgorcu nije znao više od pet godina, a tog 16. prosinca Plavi su u Vrgorac došli kao pretposljednja momčad prvenstva te su u slučaju (tada očekivanog) poraza 2022. mogli završiti na dnu ljestvice. No, Dinamo je tu utakmicu pobijedio 3-0, a mnogi su taj veliki trijumf okarakterizirali kao prekretnicu u šampionskom pohodu Purgera. U redovnom dijelu proljetnog dijela sezone Dinamo nije upisao poraz, a prvi idući stigao je u drugoj utakmici četvrtfinala prvenstva u Vrgorcu. Dinamo je u prvoj utakmici slavio sa 6-3, a Vrgorac je u uzvratu uzvratio s uvjerljivih 6-2. Dinamo je u majstorici slavio s 3-0, a sve ostalo je povijest.

Drugi derbi kola igra se u nedjelju u 19 sati. Vodeći Square, ujedno i jedina momčad bez poraza nakon prva četiri kola dočekuje Olmissum, koji nije najbolje ušao u sezonu. U prvih pet utakmica upisao je četiri poraza (dva u Superkupu i dva u prvenstvu), ali se momčad Frane Despotovića diže u formi. U prošlom kolu svladali su Novo vrijeme, a onda su, rekli smo, preko Ajata izborili plasman u Elitnu rundu natjecanja. Iako je Square godinama jedna od najjačih momčadi lige, Gospari se strašno muče protiv Olmissuma koji ih je prošle sezone pobijedio u sve četiri utakmice. U redovnom dijelu prvenstva s 3-0 i 2-1, a u polufinalu s dva puta po 4-1. Kroz cijelu povijesti, Square je u samo dva navrata pobijedio Olmissum, posljednji put početkom Ožujka 2022., a Omišani imaju 10 pobjeda, od čega pet u nizu uz impresivnu gol-razliku 18-5. Square u ovoj utakmici neće moći računati na suspendiranog i iskusnog Gordana Duvančića.

Makarsko Novo Vrijeme nada se kiksu Squarea i Dinama čime bi, uz očekivanu pobjedu protiv Crnice, skočili na vrh prvenstvene ljestvice. Prvu pobjedu sezone traži Uspinjača Gimka koja na domaćem parketu ugošćuje četvrtu Futsal Pulu, a uvertiru u današnji derbi između Vrgorca i Futsal Dinama odigrat će se u Osijeku između istoimenog domaćina i Torcide. Od obje momčadi očekuje se da će se boriti za ostanak. Nakon prva četiri kola Torcida je ostavila vrlo dobar dojam, ali ima samo bod više od pretposljednjeg Osijeka koji je poznat kao izrazita domaćinska ekipa.

Utakmica između Vrgorca i Dinama prenosi se u izravnom televizijskom prijenosu na Max Sportu, a sve ostale utakmice prenosit će se na YouTube kanali HMNL-a. (nr)




Tagovi

Futsalfutsal1.HMNLFutsal DinamoMNK Futsal DinamoMNK OlmissumOlmissumMNK VrgoracMNK SquareNovo Vrijeme Apfel

Ostale Vijesti