Matija Hablja/Ivana Ivanovic/PIXSELL
Matija Hablja/Ivana Ivanovic/PIXSELL

Polovičan uspjeh Hrvata u Ligi prvaka: Misli li UEFA promijeniti format jedinog klupskog međunarodnog natjecanja u futsalu?

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 30.10.23. | 08:30

Dok je Olmissum treći put u svojoj povijesti izborio plasman među 16 najboljih momčadi Europe, Futsal Dinamo nije prošao Glavnu rundu iako je uvjerljivo 'pobijedio' u pet od šest poluvremena…

Tjedan europskog futsala u Hrvatskoj završen je s polovičnim učinkom. Olmissum je u prvom kolu skupine Glavne runde Lige prvaka odigrane u Omišu svladao kazahstanski Ajat 3-2 i, unatoč porazima od HIT Kijeva 1-4 i Sportinga 2-6, prošao dalje kao trećeplasirana momčad skupine Puta A. Futsal Dinamo je, pak, svladao Örebro s 8-1 i Titograd s 3-0, a izgubio u jednoj od najluđih futsal-utakmica novijeg doba od Lubawe s 7-9 te nije prošao dalje iz svoje skupine Puta B.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Ovo je klasični primjer one standardne sportske floskuletine „to je sport“. Iako je Dinamo pobijedio u pet od šest poluvremena, i to uz gol-razliku 15-2, izgubio je zbog jednog izgubljenog poluvremena od prvaka Poljske. Zapravo, kada bi se maknulo prvih pet minuta tog dvoboja, nakon kojih su Poljaci vodili 5-0, Futsal Dinamo je u preostalih 115 minuta ostvario gol-razliku 18-5. I opet nije prošao dalje...

'Blackout' od 84 sekunde doslovno je spriječio Dinamo da nakon prvenstvenog napravi i europski iskorak, a time je ponovno povukao pitanje sustava europskih natjecanja u futsalu u kojem, osim u polovici jedne od četiri faze natjecanja - u Glavnoj rundi 'Puta A' - momčadi nemaju pravo na 'loš dan', čak ni na 'loše poluvrijeme'.

Kao što je poznato, u futsalu postoji samo jedno europsko natjecanje, a samo četiri najbolje lige Europe, među koje spada i naša HMNL, imaju pravo na dva predstavnika u njemu. Sve ostale države daju samo jednog predstavnika. Preneseno, slast europskog futsala mogu iskusiti isključivo prvaci preostalih 50 država koje se natječu pod okriljem UEFA-e (ruski predstavnici nemaju pravo nastupa).

A taj europski futsal igra se u obliku četiri različite turnirske faze. S Preliminarnom rundom natjecanja, koja se igra krajem kolovoza, započinju klubovi s najslabijim koeficijentima. UEFA se na taj način već krajem kolovoza, nakon trodnevnog turnira, 'rješava' 23 kluba koja nisu osvojila svoje skupine ili netko od njih nije bio najbolja drugoplasirana momčad, poput poljske Lubawe koja je na kraju preko Dinama prošla u Elitnu rundu natjecanja.

Glavna runda je potom podijeljena na dva 'puta'. U 'Putu A' nalazi se 12 najbolje rangiranih momčadi Europe (među njima je bio i Olmissum), i momčadi rangirane od 17. do 20. mjesta. Nositelji 'Puta B' su momčadi rangirane od 13. do 16. mjesta (među njima je bio Futsal Dinamo) te momčadi koje su Glavnu rundu izborile kroz Preliminarnu fazu.

Vjerujemo da ova 'matematika' već sada zvuči kompleksno onima koji već godinama ne pokušavaju 'dešifrirati' UEFA-in sustav europskog natjecanja u futsalu...

Tako se, recimo, dogodilo da je Dinamo s dvije pobjede i gol-razlikom 18-10 ostao bez Elitne runde natjecanja, a Olmissum je u nju prošao s jednom pobjedom i gol-razlikom 6-12. Time ne mislimo umanjiti novi veliki uspjeh Omišana, dapače, Olmissum nije bez razloga tu gdje je (u Putu A), a kazahstanski Ajat, kojeg su Omišani pobijedili u prvom kolu svoje skupine, je bolja momčad od svih Dinamovih suparnika u njegovoj skupini Puta B.

Misli li UEFA mijenjati format Elitne runde?

I dok se prve dvije runde Lige prvaka u futsalu (Preliminarna i Glavna runda), donekle razumljivo, zbog amaterskog ili poluamaterskog statusa brojnih klubova u toj fazi natjecanja, igraju po turnirskom sistemu, pomalo je nejasno zašto se Elitna runda natjecanja, sastavljena od 16 najboljih momčadi Europe, igra prema turnirskom formatu.

Preneseno, 16 najboljih klubova Europe raspodijeljeno je u četiri skupine s četiri momčadi. Skupina se igra u gradu domaćinu kroz četiri dana, a samo pobjednik prolazi dalje. Iako već godinama postoje naznake da bi se format natjecanja trebao mijenjati, nejasno je zašto se i dalje barem ta Elitna runda ne igra po principu nogometne Lige prvaka, odnosno ligaškom sistemu u kojem će svaka momčad odigrati po šest utakmica, tri na domaćem i tri na gostujućem terenu.

Jer, 16 najboljih klubova Europe su praktički 100 posto profesionalni klubovi i njima nije niti bi trebao biti problem sredinom tjedna otputovati na dva do tri dana u drugu državu i odigrati utakmicu Lige prvaka. Kao što to rade profesionalni nogometni, košarkaški ili rukometni klubovi...

Na taj način dodatno bi se popularizirao ovaj sport u europskim sredinama, budući da bi svaki od 16 klubova Elitne runde imao priliku ugostiti tri europske utakmice, a ovako će tu priliku dobiti samo četiri kluba.

S tim principom natjecanja povećao bi se interes za futsal u gradovima klubova sudionika. Jer, Elitna runda igra se krajem studenog i početkom prosinca kroz četiri dana u četiri različita grada, a na Final Four prolazi samo pobjednik. Takav sistem je naporan za navijače kluba domaćina takve skupine. Posjetiti tri utakmice u četiri dana je izazovno za većinu ljudi, a posebno za 'simpatizere' klubova, odnosno ljude koji se ne smatraju tvrdokornim navijačima klubova domaćina.

S tim principom bi se dodatno podignula konkurentnost natjecanja, posebno ako bi se završni turnir iz Final Foura preoblikovao u Final Eight, kao što je bio slučaj u korona-sezoni 2019./20. U ovakvom formatu, momčadi u Preliminarnoj, Glavnoj (put B) i Elitnoj rundi nemaju pravo na loši dan ili, u Dinamovom slučaju se pokazalo, loše 84 sekunde.

Osim Olmissuma plasman u Elitnu rundu još su izborili Barcelona, Palma Futsal (Španjolska), Sporting, Benfica (Portugal), Anderlecht (Belgija), HIT Kijev (Ukrajina), Loznica Grad (Srbija), Kairat (Kazahstan), Haladas (Mađarska), Etoile Lavalloise (Francuska), Dobovec (Slovenija), Lubawa (Poljska), Riga (Latvija), Prishtina (Kosovo) i Feldi Eboli (Italija).

Osvojiti skupinu u ovakvoj konkurenciji je za klubove s budžetima hrvatskih klubova, gotovo i nemoguće. No, UEFA-u, u ovom trenutku to nije pretjerano briga. A o osnivanju drugog europskog natjecanja, nekakve futsalske Europske lige ili futsalskog Kupa pobjednika kupova, barem po regionalnom sistemu, kao što u košarci recimo postoji Alpe-Adria Cup, Baltic Cup, Nordic Championship i slični kupovi, je preoptimistično za očekivati u ovom trenutku.

No, profesionalni futsal je najbrže rastući dvoranski sport na svijetu i krajnje je vrijeme da se UEFA odluči ne samo na vizualno rebrendiranje najjačeg klupskog natjecanja, kao što je to učinila s 2018. s novim logom i vizualnim identitetom, već i da porazmisli o novom, privlačnijem i pristupačnijem sustavu Lige prvaka....

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

FutsalfutsalFutsal Liga prvakaMNK OlmissumOlmissumFutsal DinamoMNK Futsal DinamoFutsal Sporting

Ostale Vijesti