Expa
Expa

Kek za Germanijak: "Oršić? Ako sam pogriješio, neka sam. Njegov je nogometni put jedinstven u svijetu"

Vrijeme Čitanja: 6min | ned. 08.01.23. | 09:35

Slovenski izbornik u razgovoru za Germanijak o hrvatskom nogometu, HNL-u, Mislavu Oršiću i svemu pomalo

Matjaž Kek odmara se u Sloveniji i prati sve što se događa u nogometu. I, za sve oni koji ga prizivaju na klupi nekog od HNL klubova, a često ga se znalo spominjati u tom kontekstu, moramo reći da još nije došlo vrijeme za takav potez. Jer, Kek i dalje gušta u ulozi slovenskog izbornika.

"Za sve je izbornike ova 2023. vrlo izazovna godina. Kvalifikacije za Euro odigrat će se u jednoj godini, a naš cilj je konačno, nakon mnogo godina, plasirati se na veliko natjecanje. Slovenije dugo nije bilo u tom društvu, a mislim da imamo potencijal za takav iskorak. Prošle smo godine ostali u teškoj B skupini Lige nacija, stvorili smo dobru momčad, za koju vjerujem da u kvalifikacijama može pokazati svoju pravu kvalitetu. U svakom slučaju, fokusiran sam na Sloveniji, drago mi je što imam i dalje podršku i igrača, Savez, javnosti i trenutno sam okupiran samo reprezentacijom i tom željom da se plasiramo na Europsko prvenstvo. A znamo i sami i da je ponekad dovoljan jedan ili nekoliko loših rezultata da se sve okrene i da raspoloženje splasne.", priča Matjaž Kek, koji je još jednom ponovio koliko se divi hrvatskoj reprezentaciji.

"Ovo što vi radite iz godine u godinu, to je fantastično. Još jednom moram pohvaliti Hrvatsku za broncu za Svjetskom prvenstvu, drugo mjesto u Rusiji pa treće u Kataru, stvarno svaka čast. Možda ni sami niste svjesni što ste napravili, kakvi su to rezultati. Ja sam i uoči SP-a rekao da bi Hrvatska mogla opet do nekog velikog rezultata, jer znam koliko je to jaka reprezentacija i homogena momčad. Rezultat za svako divljenje."

Pohvalit ćemo i mi njega, on je sa Slovenijiom uspio pobijediti tu jaku Hrvatsku, jednom i remizirati (1:1) u onoj prijateljskoj utakmici u Kataru. No, ono što bismo htjeli naglasiti jest da su na Mundijalu veliku ulogu odigrali igrači iz HNL-.a, a njih Kek jako dobro poznaje.

"I tu se još jednom pokazalo ono što stalno govorim, da je HNL jedna odlična liga, čija kvaliteta raste iz godine u godinu. Pogotovo nakon što se počelo ulagati u hibridne travnjake, bio je to jako bitan trenutak u razvoju HNL-a. I zato bih sad htio naglasiti da se mora nastaviti s ulaganjem u infrastrukturu, to je jedini put za daljnji razvoj nogometa. Tereni, kampovi, stadioni, ja duboko vjerujem da će u Hrvatskoj sad biti sluha za to, da obećanja neće ostati neispunjena, da će Hrvatska na krilima tih rezultata učiniti pomak u toj priči, kao što je svojedobno izgradila velike dvorane da će sad izgraditi stradione. Kažem, bez modernizacije i izgradnje infrastrukture teško nogomet može biti bolji nego što jest."

Stgili smo i do Mislava Oršića, vruće priče hrvatskog nogometa, igrača koji je u zadnje četiri i pol godine napravio veliki 'boom', a neki dan potpisao za Southampton.

"Velika je stvar kad u tim godinama dođeš u najbolju ligu svijeta, iako, Oršić nije star, za strane pojmove on je igrač u najboljim godinama. Oršić je stvarno zadnjih godina napravio velike stvari u Dinamu, sad i u reprezentaciji, i mislim može pokazati klasu i u Premiershipu. Neće mu biti lako, to sigurno, jer igra u klubu koji se bori za ostanak, a Oršić dosad nije bio u takvoj situaciji, u karijeri se uglavnom borio za naslov, igrao Ligu prvaka. No, odigrao je već toliko velikih i teških utakmica da ne sumnjam da će pronaći svoj put i u toj najjačoj ligi,"

Inače, Kek je vodio Oršića mjesec dana u Rijeci 2014. Nije ga imao u plau, poslao ga je u Celje, nije s njim računao. Kako sad Kek vidi tu epizode svoje i Oršićeve karijere?

"A gledajte, s ove distance se može zaključiti da sam pogriješio, da smo mi u Rijeci pogriješili. Pa, dobro ako sam pogriješio, neka sam, baš mi je drago da je Oršić izrastao u takvog igrača i prije svega u takvog čovjeka, da je napravio sve što je napravio. No, tih godina u Rijeci ganjali smo rezultat, imao sam dosta kvalitetnih igrača, Oršić je bio još mlad, a vraćao se nogometu nakon neugodne ozljede, nisam ga uopće niti mogao doživjeti kao igrača. Tako da se sve, zapravo, poklopilo. Ali, kažem, u nogometu se događaju takve greške, pogotovo kad su mladi igrači u pitanju i ako mi se to piše kao pogreška, nemam s tim problema, sretan sam što je Oršić napravio takvu karijeru."

Iako, budimo iskreni, malotko je tada mogao znati i vjerovati da će Oršić napraviti takav iskorak, ništa nije ukazivalo da će u idućim godinama postati jedan od najboljih hrvatskih igrača.

"To je točno, sve što napravio Oršić u svojoj karijeri, recimo, od tog trenutka kad mu ja u Rijeci nisam dao šansu od odlaska u Premiership jest fantastično. Doista, ne mogu se sjetiti igrača s takvom karijerom, Oršićev je nogometni put jedinstven u svijetu. Otići tako mlad u Koreju, igrati tamo nekoliko godina, a onda se vratiti u Dinamo i napraviti sve to što je on napravio, doći do reprezentacije i Engleske, stvarno specifična priča. Međutim, tu treba skinuti kapu i Dinamu, njegovim trenerima koji su od Oršića napravili takvog igrača. Nije bilo lako dovesti igrača iz Koreje, još i platiti za njega određenu svotu i vjerovati da može biti takvo pojačanje. Još jednom sve pohvale Oršiću na sjajnom napretku u karijeri i svima onima koji su mu pomogli da napravi sve to."

Dinamo bez Oršića? Koliko će Modri sad biti slabiji i može li ih Hajduk ugroziti ove sezone?

"Oršićev učinak govori dovoljno sam za sebe, on je najbolji Dinamov strijelac zadnjih godina i sigurno će te njegove brojke nedostajati Dinamu. Međutim, iskustvo nas uči i da je Dinamo dovoljno jak i kvalitetan da uvijek pronađe neko rješenje, igrača koji zamijeni onog koji odlazi. Koliko je već odličnih igrača odlazilo iz Dinama zadnjih godina, uvijek se pričalo kako će bez ovog ili onog, međutim, Dinamo je stalno bio jednako kvalitetan. Mislim da će i sad, s vremenom, pronaći igrača koji će popuniti te Oršićeve brojke i Dinamo će i dalje biti snažan i moćan. A što se tiče Hajduka, sigurno da je dolazak mladog a kvalitetnog trenera Ivana Leke dobar potez, a Hajduk stvarno ima tu nevjerojatnu energiju, te navijače koji ga nose, to je Hajdukov veliki adut, jako oružje, ne treba ga podcijeniti. Iako, znamo, takva podrška ponekad može biti dvosjekli mač, može sputati momčad. U svakom slučaju očekujem još jedno dobro proljeće HNL-a, dosta neizvjesnih utakmica, očekujem i da se Dinamu i Hajduku priključe opet još neki klubovi, da HNL i dalje nastavi rasti."

Jedan od tih klubova čije se buđenje očekuje jest i Rijeka. Nakon loše jeseni, svi se nadaju da će se na proljeće opet na Rujevici igrati dobar nogomet.

"Svaki klub ima faze uzleta i pada, Rijeka je prošle jeseni zapala u krizu, nije to ništa čudno. Međutim, došao je sad mladi trener Jakirović, koji je već pokazao da zna kako podići momčad, stiglo je i nekoliko novih igrača, svježa krv koja je Rijeci bila potrebna. Očekujem bolju Rijeku, svakako, vjerujem da može dohvatiti četvrto mjesto i još jednom izboriti Europu."

Tu je i Osijek, koji gradi stadion, Pampas bi trebao biti najveći dobitak HNL-a u proljetnoj polusezoni.

"Drago mi je da Osijek gradi Pampas, da će Hrvatska dobiti novi stadion, no, ono što Osijeku treba jest - rezultat. Sad je klub došao u fazu da mu treba iskorak, neki trofej, recimo, jer od toga se na kraju živi. Lijepo je imati novi stadion, ali bez rezultata sam stadion nema svrhu. Tako je bilo i nama u Rijeci, zapravo, nama se onaj Stuttgart dogodio u pravi tren. To je bio rezultat koji je podgrijao čitavu riječku priču, koji je i investitorima dao potvrdu da radimo dobar posao i da se isplati i dalje ulagati u Rijeku. Izgradila se Rujevica, no, pričalo bi se o Rujevici godinu, dvije, da nismo postali prvaci malotko bi više razmišljao o novom stadionu. Tako da i od Osijeka očekujem novi rezultatski iskorak, to je ono što je potrebno da i taj klub postane još jedna pozitivna hrvatskog nogometa."



Tagovi

Matjaž KekMislav OršićSlovenska nogometna reprezentacijaHNK RijekaGNK DinamoHajdukNK Osijek

Ostale Vijesti