Luka Stanzl, Marko Prpić, Igor Šoban/Pixsell, Paul Terry/Newsroom
Luka Stanzl, Marko Prpić, Igor Šoban/Pixsell, Paul Terry/Newsroom

Kako bez Oršića? Dinamo ima igrače za tu poziciju, ali tko će nadoknaditi 'njegove' golove?

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 07.01.23. | 08:00

Dinamo ima nekoliko kvalitetnih rješenja za krilnu poziciju, postoji i ta ideja s povratkom Brekala, koja nije sasvim izvjesna. Međutim, Dinamo je ujedno izgubio i svoj najboljeg strijelca, tu će ga biti teže pokriti

Mislav Oršić potpisao je za Southampton, ta priča je završila i glavni je zadatak Ante Čačića smisliti najbolje rješenje za njegova nasljednika. Poznavajući Čačića, nije od onih koji paničare, sigurno mirno spava i možda već ima neku ideju u glavi. Dakle, koga sve ima na raspolaganju i što može napraviti Dinamov trener? Ako gledamo usko, samo poziciju lijevog krila na kojoj je Oršić najčešće ordinirao, onda Čačić ima na papiru pregršt rješenja. Pa, krenimo redom.

Luka Ivanušec, iako je vezni igrač i tijekom jeseni je najbolje partije pružao na sredini, može igrati na krilu. Češće je bio na desnoj strani, ali mogao bi se snaći i na lijevom krilu. Nije klasično krilo, nije Oršić, ali Ivanušec bi mogao s krila ulaziti u sredinu, kontra nogom donositi loptu pred, ili u suparnički gol. Od Ivanušeca se, ako tijekom siječnja ne napusti Dinamo, očekuje da bude u nastavku sezonu jako oružje Ante Čačića, da se vrati u formu u kojoj je bio prije ozljede prije godinu dana.

No, ako Čačić ipak odluči staviti Ivanušeca u sredinu, jer mu i tamo treba igrač njegovih performansi na Oršićevoj bi poziciji mogao zaigrati Dario Špikić. On je tijekom jeseni bio prvotimac, uglavnom u prvih 11, ali na drugoj, desnoj strani. Upravo zbog Oršića. Snalazio se Špikić dobro na toj poziciji, pružio nekoliko odličnih partija pa ga neki već spominju i kao mogućeg reprezentativca. Jer, znamo da je Zlatko Dalić tanak upravo na poziciji desnog krila.

E sad, hoće li Čačić i Dinamo forsirati Špikića na desnoj strani baš zato da bi ga približili izborniku i 'ugurali' u reprezentaciju, ili će ga Dinamov trener prebaciti na Oršićevu, a zapravo i njegovu prirodnu poziciju. Špikić je još kao klinac u Dinamu bio predodređen za nasljednika Pjace i Brekala, međutim, otišao je prerano da bi dočekao šansu, a sad kad nema Oršića, možda vrati 'vlast' na lijevom krilu. Špikić je, svakako, jak kandidat.

Slična je priča i Luke Menala, s time da on nikako ne uspijeva uhvatiti kontinuitet u Dinamu. Početkom sezone odigrao je nekoliko odličnih utakmica, zabio i važne golove, a onda se ozlijedio, dugo bio izvan terena i jesen je proletjela. Menalo je zahvalan, momčadski igrač i također može zaigrati na obje strane, na desnom i llijevom krilu i vjerojatno će dobiti priliku. Ali, sudeći po dosadašnjem statusu, teško da će biti prva i glavna opcija.

Sljedeće moguće rješenje je Petar Bočkaj. Čačić ga ne vidi na bočnoj poziciji, ali prema naprijed je već pokazao da može biti opasan i iznimno koristan. Tako je pri kraju prvog dijela sezone Bočkaj sve češće igrao na desnom krilu, no, može i na lijevu stranu, premda, jedini od spomenutih je ljevak pa bi s te strane rjeđe ulazio u šesnaesterac, a više centrirao, proigravao. No, ideja s njim na desnoj, a Špikićem na lijevoj strani zvuči kao vrlo realna opcija, nešto što se možda u ovom trenutku nameće i kao najbolje rješenje.

Josip Brekalo, kako je prvi izvijestio Germanijak, spominje se zadnjih dana kao mogući povratnik u Maksimir. Naravno, Brekalo bi bio izravna zamjena za Oršića, igraju na istoj poziciji, konkurenti su i u reprezentaciji. Međutim, Brekalo je još uvijek daleko od Dinama, ta se opcija ne čini izvjesnom, barem zasad. Možda, ako tijekom prijelaznog roka Brekalo ne potpiše za neki novi klub, a najbliže je Monzi, povratak u Maksimir ipak postane realan rasplet.

Gabriel Rukavina, pak, mlada je Dinamova nada i jedan od onih mladića koji najviše kucaju na vrata prve momčadi. Zapravo, s prvom momčadi i jest na pripremama, bio je već i ljetos u Sloveniji, kad je u nekoliko navrata pokazao veliki potencijal. Odlaskom Oršića Rukavina junior mogao bi dočekati poneku utakmicu na lijevom krilu, dobiti šansu pa da pokaže koliko je spreman za seniorski nogomet najviše razine. Ali, daleko od toga da je sigurna oklada za veliku minutažu, tek se treba nametnuti.

Gledajući, znači, samo poziciju lijevog krila, Čačić ima rješenja, ima i kvanitetu i kvalitetu. No, ne zaboravimo, Oršić nije bio samo 'obično' krilo, Oršić je bio efikasan strijelac. I, nije zabijao samo one velike golove koji se pamte, Oršić je bio najbolji Dinamov strijelac.

Gledajući četiri i pol sezone u Maksimiru, krenuo je s 13 golova u prvoj, sezoni adaptacije, 2018./19. Iduće tri sezone, dosegnuo je do i preko 20. U sezoni 2019./20. zabio je 21 gol, potom u sezoni 2020./21 čak 24, lani se zaustavio na 20. A u zadnjoj polusezoni, jesenas, opet 13, vjerojatno bi tijekom proljeća opet došao i do 20.

E, tu će Dinamo imati hendikep, sad Čačić mora pronaći način kako nadoknaditi toliki broj pogodaka. Možda je onda bolje da u Maksimiru porade na dovođenju još jednog napadača pa da Modri zaigraju s dvije špice i krilima koja će se više bazirati na ubačajima i traženju centarfora pred golom. Kao moguća opcija već se neko vrijeme nameće Dion Drena Beljo iz Osijeka, koji je sjajan strijelac, sad bi Dinamo mogao krenuti u konkretniju akciju. I pokušati Oršićev odlazak zamijeniti promjenom načina igre!

U svakom slučaju, pred Čačićem veliki izazov, Dinamu je ostao bez najboljeg igrača i bez najboljeg strijelca, takve poput Oršića nije lako nadomjestiti.



Tagovi

GNK DinamoMislav OršićJosip BrekaloDario ŠpikićLuka IvanušecPetar BočkajGabriel Rukavina

Ostale Vijesti