Pixsell
Pixsell

Kako je sve počelo: Navijači su na Maksimiru očekivali ‘debakl’, a Oršić je u debiju nagovijestio svoju 'besmrtnost'

Vrijeme Čitanja: 5min | sub. 07.01.23. | 16:46

Mislav Oršić je ljetne pripreme za sezonu 2018./19. proveo na margini prvog sastava. Nenad Bjelica mu je dao priliku od prve minute u prvoj službenoj utakmici protiv Hapoela Be’er Sheve. Utakmici koju su Dinamovi navijači, zbog loših rezultata posljednje dvije sezone, ali i – naizgled – neuvjerljivo odrađenog prijelaznog roka, dočekali s velikom bojazni. A onda se ukazao Mislav Oršić i nagovijestio kakva ga karijera u zagrebačkom klubu čeka…

“Jako sam sretan što sam dobio priliku igrati u Dinamu, to je oduvijek bila moja dječačka želja. Iznimno sam ponosan na to što me klub odlučio dovesti i zahvaljujem na ukazanom povjerenju”, rekao je Mislav Oršić po dolasku u Dinamo 25. svibnja 2018., dva dana nakon što je Dinamo svladao Hajduk u finalu Kupa u Vinkovcima golom Marija Gavranovića i tako stigao do duple krune.

Mislav Oršić napustio je klub kao jedan od najvećih igrača koji su ikada nosili plavi dres. O njegovim uspjesima, golovima, pobjedama, karakteru i omiljenosti posljednjih su dana, tjedana, mjeseci i godina, napisane kartice i kartice tekstova, stoga smo se odlučili prisjetiti njegovih samih početaka u Dinamovom dresu, odnosno njegovog službenog debija s kojim je nagovijestio svoju ulogu koju će u narednim godinama imati u najtrofejnijem hrvatskim klubu.

U prvoj pripremnoj utakmici protiv Rabotničkog (4:0), Oršića nije bilo u sastavu Nenada Bjelice, da bi nekoliko dana kasnije debitirao u 2:0 pobjedi nad kazahstanskom Kabalom u Murskoj Soboti. Oršić je bio dio ‘rezervne’ garniture Dinamovog kadra budući da je na njegovoj poziciji utakmicu započeo tada mladi Luka Menalo

Protiv Austrije Klagenfurt (6:1) ponovno ga nije bilo u kadru (na poziciji lijevog krila startao je Antonio Marin, umjesto kojega je ušao Luka Menalo), a prvi start zabilježio je u 4:0 pobjedi nad Triglavom (nije zabio). S klupe je ušao i u 1:0 pobjedi nad Cracovijom (opet nije zabio), a u generalki pred početak sezone, krenuo je od prve minute na Maksimiru protiv Sesveta. Dinamo je odigrao najlošiju utakmicu na pripremama, Sesvete su protiv Plavih zapucale dva zicera i mogli su slomiti prvaka u njihovom domu. Na kraju je ostalo 0:0.

Iako je Dinamo pripreme zaključio s pet pobjeda i remijem, navijački puk nije bio zadovoljan viđenim, a još manje s odrađenim prijelaznim rokom u kojem je najzvučnije odjeknuo dolazak mladog talenta Lovre Majera. Kevin Theophile Catherine bio je etablirani igrač iz liga petica, Marin Leovac poznato HNL ime, a uz Emira Dilavera najveća nepoznanica bio je upravo Mislav Oršić, nekoć talentirani igrač Intera koji se nakon neuspješnih epizoda u Speziji i Rijeci 'izgubio' na Dalekom istoku…

S obzirom na to da su tog ljeta klub napustila zvučna imena poput El Arabija Hilala Soudanija, Borne Sose i Ante Ćorića, skepsa Dinamovog navijačkog puka oko igračkog kadra bila je razumljiva i očekivana.

A onda je stigla prva službena utakmica u sezoni…

OD PRVE MINUTE NAGOVJESTIO JE SVOJU ULOGU U KLUPSKOJ POVIJESTI

U drugom kolu kvalifikacija za Ligu prvaka Dinamo je izvukao najtežeg mogućeg protivnika, prvaka Izraela Hapoel iz Be’er Sheve koji je sezonu ranije, za razliku od Dinama, igrao u grupnoj fazi Europa lige.

Zbog razočaravajuće prethodne dvije sezone, u kojima je Dinamo nakon 11 godina izgubio naslov (2016./17), a onda i nakon 11 godina propustio kvalificirati se u grupnu fazu europskih natjecanja, a onda i odradio katastrfogalno proljeće (2017./18.), te zbog, mislilo se, neuvjerljivo odrađenog prijelaznog roka, navijači Plavih dočekali su službeni početak sezone puni skepse, sumnje i straha.

Nenad Bjelica na teren poslao sastav u 4-1-4-1 formaciji (Zagorac – Stojanović, Theophile, Dilaver, Leovac – Ademi – Hajrović, Gojak, Olmo, Oršić – Budimir). U sastavu su bila četiri pojačanja, među njima i Oršić.

A Oršić se Dinamovoj publici pokazao već u prvoj minuti. U svojem karakterističnom stilu probio je lijevu stranu, poslao povratnu loptu za Olma kojem Anestis brani udarac.

Plavi su poveli u 22. nakon što je Mario Budimir dugačko dodavanje Danijela Zagorca glavom spustio do najboljeg Dinamovog euro-strijelca te sezone Izeta Hajrovića koji poentira za 1:0. Šest minuta kasnije, Oršić je zabio svoj prvijenac u Dinamovom dresu. Dinamov 99 uzeo je loptu, krenuo u okomiti prodor, dodao do Amera Gojaka kojem udarac brani Anesits, no Oršić je požrtvovno uklizao, ‘pokupio’ loptu i ušao s njome u mrežu. Tog pomalo i zaboravljenog 24. srpnja 2018. zabio je svoj prvi od ukupno 91 pogotka u Dinamovom dresu.

Prvi pogodak Oršića u Dinamovom dresu pogledajte OVDJE.

Oršić tu nije stao, u 51. minuti izveo je slobodni udarac koji je prethodio Ademijevom prvom golu na utakmici, a onda i asistirao Dinamovom kapetanu za veliku prednost plavih od 4:0.

Oršić je bio maestralan. Brz, okomit, energičan, agresivan, napadao je s boka, iz sredine, bio je totalno osvježenje i prilično iznenađenje za Dinamov navijački puk koji je na utakmicu došao u strahu od debakla na početku sezone.

Nenad Bjelica u 74. minuti utakmice izvadio ga je iz igre i ubacio Maria Šituma. Nekih 10-ak tisuća gledatelja na Maksimiru, od kojih su Bad Blue Boysi bili smješteni na južnoj tribini, nagradilo je Oršiću dugačkim pljeskom za debi u plavom dresu, niti ne sluteći da je to bio početak jedne od najljepših priča u povijesti kluba.

U 83. minuti dvoboja Armin Hodžić zabio je na dodavanje Izeta Hajrovića i tako nanijeli Hapoelu najteži euro-poraz u posljednje 23 godine. Učinak Mislava Oršića na toj je utakmici nekako ostao u sjeni dvostrukog strijelca Arijana Ademija i Izeta Hajrovića koji je zabio prvi, namjesto zadnji i sudjelovao kod trećeg gola.

No, Oršić je na tom dvoboju impresionirao ne samo svojim učinkom od gola, asistencije i predasistencije već cjelokupnog dojma kojim je dokazao o kakvom se kvalitetnom, brzom i okomitom igraču radi.

Iz današnje perspeve, možemo reći da je Oršićav debi u Dinamovom dresu bio na razini jednog od najvećih igrača u povijesti kluba.

Tada nitko od 10-ak tisuća ljudi na Maksimiru, uključujući i samog Oršića, nije slutio da će ovaj zagrebački dečko s Kustošije nekoliko godina kasnije dosegnuti 'besmrtnost'.

Nakon impresivnog remija, uslijedila je još impresivnija karijera u Dinamovom dresu, a koju je zaključio na impresivan način – u 7:2 pobjedi na Rujevici 23. studenog prošle godine, zabio je dva i upisao jednu asistenciju. U svega 60 provedenih minuta na terenu…



Tagovi

Dinamo ZagrebMislav OršićHapoel Be'er ShevaNenad BjelicaGNK DinamoSouthampton

Ostale Vijesti