Marko Jurinec/Pixsell
Marko Jurinec/Pixsell

Iz Maroka za Germanijak: "Ovdje se feštalo i nakon poraza, podsjeća me na Hrvatsku 1998."

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 15.12.22. | 18:09

Siguran sam da ovo nije instant uspjeh već početak pravog marokanskog uzleta, kaže Dražen Besek generalni direktor Maghreb de Fesa

Iznenadio je mnoge kad se prije gotovo tri mjeseca javio iz Maroka, gdje je prihvatio ponudu tamošnjeg kluba Maghreb de Fes, ali Dražen Besek kao da je imao neki osjećaj. Maroko je koji mjesec kasnije ponajveća priča katarskog Mundijala, polufinalist i protivnik Hrvatske u borbi za treće mjesto. Naravno, nogomet je u Fesu i drugim gradovima glavna tema, reprezentativci heroji, koji su napravili nešto što nitko nije očekivao.

"Kad sam tek došao ovdje, oni su svi pričali da imaju dobru reprezentaciju, da bi mogli napraviti nešto u Kataru. Ali, nisu mogli znati koliko daleko mogu ići i koliko su stvarno jaki. Jer, tek kad dođeš na SP i počneš igrati protiv najjačih reprezentacija svijeta, tek tada vidiš koliko vrijediš. Kako su redali uspjehe, tako su im rasle i ambicije i sad, eto, imaju priliku baš protiv Hrvatske osvojiti i povijesnu medalju. Premda, već je ovo strašan uspjeh.", javio se Besek iz Maroka, opisujući atmosferu u gradovima.

Nije, kaže, raspoloženje splasnulo niti nakon poraza (0:2) od Francuza, naprotiv.

"Nadali su se da mogu pobijediti, ali iako su imali prilike i mogli i više izvući, nisu očajni. Dapače, i nakon poraza se po gradovima feštalo i slavilo, oni su ludi za nogometom, za sportom općenito, ali nogometom posebno. I uživaju u ovome što im se događa na Mundijalu."

Jasno, spremaju se za subotu i dvoboj s Hrvatskom za svjetsku broncu. No, Besek nije želio ulaziti u šire prognoze i najave tog susreta.

"Gledajte, vidjeli smo već kako je izgledala utakmica Hrvatske i Maroka na startu turnira, neću reći ništa novo ako najavim još jednu tešku utakmicu. Međutim, nije lako ništa predvidjeti, jer još ne znamo u kojim će sastavima istrčati niti Hrvatska niti Maroko. I jedni i drugi imaju problema, izbornici će, koliko vidim, morati mijenjati momčad i dva dana prije je uistinu teško kazati tko je tu u prednosti. Ali, da nas čeka još jedna neizvjesna utakmica, da su Marokanci neugodni, brzi, pokretljivi, to smo svi vidjeli."

I, nije nebitno, puni su motiva i samopouzdanja.

"Ovi su ih rezultati u Kataru dignuli za još nekoliko razina, puno su vjere u sebe, imaju stvarno odličnu atmosferu u reprezentaciji. Sretni su s ulaskom u polufinale, ali žele uzeti i broncu, sigurno neće u tu utakmicu ući opušteno, kao da su svoje već napravili."

Spominje li itko više u Maroka Vahida Halilhodžića? Dojam je kao da su svi zaboravili da je i on stvarao ovu reprezentaciju.

"Spominju ga, možda ne javno, ali u svim nogometnim razgovorima govore kako je su njegove zasluge jako velike. No, aktualni izbornik Walid Regragui je sad iznimno popularan, svi ga obožavaju, pripisuju njemu najveće zasluge za ulazak u polufinale. Jer, on je uspio napraviti nešto što im je nedostajalo."

A to je onaj 'faktor X', u ovom slučaju momčadski duh.

"U Maroku igra dosta igrača, koji su rođeni u iznozemstvu i koliko sam čuo bilo je dosta podjela između tih dečki iz dijaspore i ovih domaćih. Zapravo, uvijek je vladao osjećaj da ti igrači rođeni u Europi nisu reprezentaciju toliko doživljavali svojom, kao ostali, kao da je nedostajao taj naboj. No, u Kataru se sve promijenilo, izbornik je uspio to posložiti, stvoriti kemiju u momčadi i sad je to posve druga priča. Puno se toga promijenilo na ovom turniru i imat će efekta i za buduća natjecanja."

Znači, ovaj uspjeh donijet će Maroku i zalog za budućnost?

"U tom sam apsolutno siguran! Jer, Maroko je velika zemlja, ulaganja u nogomet su i prije bila velika, sad će biti i veća. Talentiranih igrača uvijek ima, a na SP-u su zaigrali čak i neki iz domaćih klubova što je, također, velika stvar. Uvjeren sam da ovo polufinale i utakmica za treće mjesto, kako god ona završila, nije Marokov instant uspjeh, već samo početak jednog kontinuiranog proboja Maroka na svjetskim prvenstvima."

Dakle, možemo reći, da bi za Maroko Mundijal u Kataru mogao biti poput Francuske 1998. za Hrvatsku? Naravno, vjerujemo da ipak neće završiti s broncom.

"Upravo tako, ovaj bi SP mogao biti ta prekretnica, slična priča kao nama '98. Jer, sigurno će biti još više igrača iz dijaspore, a znamo da ih Maroko ima puno, koji će birati Maroko, reprezentacija je sad popularna, pokazala je da može biti konkurentna na svjetskoj razini i ovoj prava odskočna daska za Marokance. Nikako nije zadnji uspjeh."

Koji igrač je najpopularniji među popularnima, imaju li Marokanci nekog novog junaka?

"Ziyech je, mislim, daleko ispred svih, do njega Hakimi, oni su ipak najveće zvijezde. Ali, svojim igrama navijače su osvojili i svi ostali, najviše Amrabat i Ounahi, koji su odigrali sjajan turnir."

Zovu li Beseka puno ovih dana mediji, pitaju li ga Marokanci o Hrvatskoj?

"Zovu me najviše iz Hrvatske, imao sam puno poziva zadnjih dana. Marokanci, ne toliko. Prvo, ja sam u Fesu, a to nije Casblanca ili Rabat, drugo, oni ionako uvijek više gledaju sebe. Bave se svojom reprezentacijom, razmišljaju kako pobijediti Hrvatsku, pričaju i pišu o svojim igračima, Hrvatska ih, u tom medijskom smislu, ne zanima toliko.", zaključio je Besek.



Tagovi

Dražen BesekHrvatska nogometna reprezentacijamarokanska nogometna reprezentacijaKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.

Ostale Vijesti