Marko Lukunić/PIXSELL
Marko Lukunić/PIXSELL

INTERVJU - Zlatko Dalić: "Vidim se u klupskom nogometu, da nije bilo penala prošli bismo Argentinu, a Luku pustite na miru"

Vrijeme Čitanja: 13min | sub. 01.04.23. | 08:00

Izbornik reprezentacije otvoreno je pričao za Germanijak o aktualnostima nakon početka kvalifikacija za EURO, očekivanjima koje je stavio pred sebe i razmišljanjima o budućnosti.

Dugo smo dogovarali razgovor. Nakon SP-a uzeo je vrijeme za sebe, a tamo je ionako sve bilo već rečeno. Htjeli smo prije Walesa, ali onda smo i to prebacili za nakon Turske. I sam Zlatko Dalić će nam u razgovoru priznati kako ga malo i umaraju te aktivnosti. No, izbornik Hrvatske je profesionalac koji je svjestan da ih mora odraditi i ispoštovati. Naručio nas je u Ban centru u Zagrebu. Druga je to od tri točke njegovih standardnih relacija. Prva je u Varaždinu, treća u rodnom Livnu.

“To je moj trokut. Kada sam u Varaždinu, volim popiti ujutro kavu sa suprugom. Odem do "Contre" gdje mi je društvo. Poslijepodne do Drave s biciklom. Volim biti sam, pripremati se, gledati utakmice…”, priča nam Zlatko Dalić kojem smo na razgovoru stigli s malim poklonom. Knjigu “Veliki panda i Sićušni zmaj”, autora Jamesa Norburyja, a koja nas je silno oduševila, izbornik Dalić je sa zadovoljstvom prihvatio. Posvetu, s druge strane, nije komentirao.

“Neka se nađe u predasima, a može se čitati i dok se čeka zeleno na semaforu”, rekli smo Daliću objasnivši kako se radi o filozofskim citatima nadahnutih duhovnošću budizma.

“Ovu knjigu posvećujemo svakome tko se ponekad izgubi”, stoji u uvodu ovog bestsellera.

Zlatko Dalić nije se izgubio. I dalje vodi Hrvatsku prilično jasnim smjerom, a koji je iznad svih očekivanja. Postalo je prečesto da bi bilo slučajno. Hrvatska je svjetska nogometna velesila koja iznova potvrđuje taj status.

“A uvijek je teže nešto ponoviti nego osvojiti”, reći će Dalić u uvodu. Prije nego smo se posvetili aktualnostima, iskoristili smo ovu kako je “teže ponoviti nego osvojiti” da se vratimo malo na SP. Dakle, Zlatko Dalić vozi se prema Arapskom poluotoku gdje je stjecao svoju trenersku reputaciju, ide braniti status finalista iz Rusije, očekivanja su ogromna…

“Imam puno samopouzdanja, vjere u sebe, svoj rad i osobe koji su oko mene. Letvicu smo digli jako visoko i sada postoje očekivanja koja nisu realna. To što smo mi uspjeli nije realno. Borim se cijelo vrijeme s time da sebe i igrače držim na jednoj razini koja omogućava fokus i da bude bez opuštanja. U tim trenucima nastojim biti racionalan i da iz svega izvučem najbolje. Ma znao sam ja da je to teško ponoviti. No, radiš svaki dan, jačaš, gradiš odnose i odeš u polufinale. Svi znaju da je moj cilj bio da prođemo grupu i nisam razmišljao što će biti dalje. Htio sam da Hrvatska bude konkurentna, a nitko od nas nije očekivao da ćemo otići tako daleko. Bili smo 17. na Fifinoj ljestvici, imali smo 18 novih igrača u odnosu na Rusiju… Iskreno ću vam reći, Katar je za mene veći uspjeh od Rusije. Za Rusiju je uvijek netko mogao reći - naslijedio je tuđu reprezentaciju, netko je to složio umjesto njega i slično. Reprezentaciju u Kataru sam slagao ja, sa svojim pomoćnicima. Pitao sam se jesam li trebao zatvoriti knjigu nakon Moskve, ali vjerovao sam u sebe i svoje igrače. I ništa nije slučajno”.

SIT SAM LAŽI I DEMAGOGIJE TE SAM ZATO OSTAO NA KLUPI NAKON RUSIJE

Nakon 2018. Zlatko Dalić bio je hit trener. Ponude su bile konkretne i učinile bi ga besramno bogatim čovjekom. Sam će reći da bi ponudu iz Kine samo luđak odbio, ali učinio je upravo to.

“Znate zašto? Zato što sam u to vrijeme širio poruke i izjave na tragu zajedništva i budućnosti. I ta odluka da odem kosila bi se s time. Sit sam lažnih obećanja i demagogija. Jedno govore, drugo rade. Nisam htio biti poput takvih. Htio sam biti primjer da se može nešto i u Hrvatskoj napraviti. To je bio moj motiv da nakon Rusije ostanem izbornikom”, otkriva Dalić koji je i nakon Dohe imao ozbiljnu ponudu. Ajax je velikan europskog nogometa i njihov poziv se ne odbija…

“Bio je konkretan razgovor, pojavili su se ali rekao sam im da ostajem u Hrvatskoj, da ostajem izbornik. Imam motiv i želju da još nešto napravimo. Reprezentacija je postala svjetionik zajedništva i hrvatstva i to je taj moj motiv. Znam da uzimam ogroman rizik, da sam mogao zaraditi puno više novca, ali time bih obezvrijedio sve oko sebe. Moj motiv je još uvijek jak. Naravno da se nakon Walesa pita čovjek što mu sve to treba, ali idemo dalje. Izbornik sam pet I pol godina, povratak u klub iziskuje neko vrijeme za prilagodbu. To će biti problem o kojem ću misliti kada do njega dođe, ali imam ambiciju klupskog nogometa. Ako to neće biti u Europi, vratit ću se u Aziju”.

Potom smo okrenuli priču na aktualnosti. Uoči početka kvalifikacija zamolio je da pitanje “koliko će trebati bodova za plasman”, ostavimo za nakon Turske. Dakle, koliko će Vatrenima trebati bodova za EURO 2024.

“Nekih 16 bodova će biti dovoljno za plasman. Ono što je najvažnije jest da ih po mogućnosti što prije osvojimo. Da dobijemo na mirnoći, da ne bude stresa kao za Euro i za SP. Mislim da je 15, 16 dovoljno…”.

Kad smo kod stresa, pitanje je zapravo koliko je to kontraproduktivno kod naše reprezentacije. Čini se da Vatreni najbolje reagiraju pod pritiskom…

“Zaista je kod nas jako čudno sve to. Kratka je memorija. Za trenutak smo u euforiji, pa u tragediji. Mislim da nakon ovih pet i pol godina, dvije medalje i svih rezultata, svatko tko ide u tragediju nakon Walesa - to je zločestoća. Nije realno, a nije niti objektivno. To je zločestoća i klasičan jal. Mislim da nakon svih uspjeha i reprezentacija i ja zaslužujemo malo više kredita, da ne moramo odmah nakon jedne utakmice – koju smo k tome odigrali jako dobro – udariti s kritikom i tražiti nešto negativno. No, uvijek se nađe nekoliko pametnjakovića, samo da budu drugačiji od drugih, jer je valjda dosadno biti pozitivan, a zapravo kroz to ispadnu zločesti. Davno sam to prošao i naučio se s time nositi. Takve ljude eliminiram od sebe, napravim blokadu i ne želim ih imati u svojoj blizini. Nakon prvog kola i jednog remija reći će da ne valja ništa? Nije to prvi slučaj. Ne mogu prihvatiti da smo svi takvi jer većina nije takva. To su pojedinci i izolirani slučajevi”, naglasit će Zlatko Dalić prije nego smo krenuli s igračkom križaljkom. Vratare nismo spominjali, jer jasno da je Livaković potvrdio klasu sa SP-a i nastavio u istom ritmu. Desni bok je borba Juranovića i Stanišića.

“Slatke brige. Dva kvalitetna rješenja. Jura je dobar u klubu, u reprezentaciji. Ima moć ponavljanja, vrlo korektan, profesionalan. Imao je težak put, izborio se i zaslužio sve. Josip ima situaciju da igra u Bayernu i vidi se da je s pravom tamo. Svaki dan ima treninge s velikim igračima i to je neprocjenjivo iskustvo. Ima možda kvalitetnije i jače treninge nego što imaju neki utakmice. Pokazao je mirnoću i kvalitetu i s pravom je s nama”.

OD SOSE OČEKUJEM VIŠE JER ZNAM KAKAV JE POTENCIJAL

Što se tiče lijevog beka, Zlatko Dalić je priznao da očekuje više od Borne Sose.

“Sosa je došao u reprezentaciju nakon svih stvari koje su bile. Nametnuo se, dobar je bio, ali malo je pao u formi. Vjerojatno su na njega utjecale ove priče oko transfera. Ima stresno stanje u klubu, ali od njega očekujem više jer znam kakav je potencijal. Može i treba nastupiti s više samopouzdanja jer je kvalitetan igrač koji je to dokazao u vrlo jakoj ligi. Tu je i Barišić. On je standardan, odigra koliko se od njega očekuje i korektno odradi svoj posao. Tu je i Perišić kao alternativa i mislim da smo pokriveni”.

Dvoboji s Walesom i Turskom pokazali su kako se stvorio tandem centralnih braniča. Joško Gvardiol i Josip Šutalo su cement.

“Imao sam plan za njih i Erlića koji je tu. S njim je to troje mladih i vrhunskih stopera. Tu su bili Lovren i Vida koji su išli s nama na SP. Mislim da je Lovren jako puno pomogao Gvardiolu. Velik je rizik bio staviti dva mlada stopera. Lovren se nametnuo kroz treninge, igre, svojim ponašanjem i bio je sjajan na SP-u. Vida nije u reprezentaciji jer je nositelj dobre atmosfere. On je u formi, igra dobro u klubu i zaslužuje biti među četiri stopera u Hrvatskoj. Žao mi je što nije bilo prostora na SP-u, ali tako se poklopilo. No, on svojom kvalitetom zaslužuje biti s nama”.

Problem za reprezentaciju moglo bi biti razbijanje svetog trojstva u sredini. Modrić - Brozović - Kovačić figurira kao jedna od najboljih veznih linija na svijetu. Naravno, ako Brozović nije na razini ovoga što smo gledali protiv Turske. Naime, bio je negledljiv…

“Nisu ovi dvoboji bili na njegovoj uobičajenoj razini – nismo navikli da Broz griješi, a u ove dvije utakmice pogriješio je valjda više nego u cijeloj karijeri za reprezentaciju. Čudno za njega, ali razumljivo. Igrao je stalno. Pa se ozlijedio, dva mjeseca ga nije bilo. Igrao je SP gdje se potrošio, pa se opet ozlijedio. Ima moje ogromno povjerenje, dok može, dok ima energiju i volju igrat će jer znam da želi dati maksimum, a znamo koju kvalitetu ima. Protiv Walesa je istrčao 12,5 kilometara. Do lipnja je dovoljno vremena i bit će pravi”.

Dalić vrti i druge varijante u glavi ako netko od trojice veznih nedostaje:

“Onda igramo s dva zadnja vezna i polušpicom prema naprijed. Pašalić, Vlašić ili Majer… Ta vezna linija je jako kvalitetna, odlično se poznaju i nema potrebe za puno priče o taktici. Igramo najbolje kako odgovara profilu ekipe koju imamo. Ne možemo na kontre s ovom ekipom, ne na centaršuteve ako nemamo klasičnog skakača u napadu. Igramo što nam najbolje odgovara. Posjed lopte, “mrcvarenje” protivnika i svakog ubijemo tako. Da nije bilo onog penala, dobili bismo i Argentinu”.

NE BIH VOLIO DA ORŠIĆ ISPADNE, MOJ CILJ JE DA GA SAČUVAM

Izbornik će reći da nije sklon širenju popisa za lipanj i Ligu nacija. Da mu nedostaje brzih igrača i da mu je žao Brekala koji je bio na dobrom putu pa se malo izgubio. Pitamo ga za Mislava Oršića i njegov status. Da ga nije pozvao za ove dvije utakmice, malo tko bi Daliću zamjerio…

“Mislav je zaslužio ovaj poziv, iako je bez utakmica. Otišao je u Englesku u najboljoj namjeri, ispalo je loše. Ne igra ,ali to nije razlog da ga ne pozovem. Kad god je ušao, napravio je nešto. Ima korektan odnos, pristup i ponašanje i ja to cijenim. Orša nam treba i moj je cilj da ga sačuvam. Htio sam mu dati minutažu da mu dam podršku, no spletom okolnosti nije bilo prilike. I žao mi je zbog toga, ali bio je s nama. Vidjet ćemo u lipnju, ali teško da će imati status u reprezentaciji ako ne igra nikako. No, ne bih volio da ispadne jer može pomoći, velik je profesionalac, ima potez, ulazak. Ne mogu znati u ovom trenutku hoće li ga biti, ali svakako bih volio da promjeni status u klubu”.

Nakon Walesa bilo je puno kritika na račun Andreja Kramarića i njegove reakcije u završnici prvog poluvremena. Pitamo Dalića što oni misli o njegovoj reakciji, kao i onome što se dogodilo nakon utakmice.

“On je napadač. Sjetite se gola na Wembleyju kada je imao dva igrača u čistoj poziciji, on lupio dva lažnjaka i zabio gol. On vidi samo gol. Ja to razumijem, ali u Splitu se lomi utakmica i postoji rezon da doda tu loptu pa da zaključimo priču. Da je pucao desnom, bio bi veći rezon no pucao je lijevom. Nisam ga kritizirao, rekao sam mu samo kako je imao bolju opciju i soluciju. Mi smo sve napravili na neku suradnju i zajedništvo i bez veze je da se to potencira. Od Eura se Kramarić puno promijenio, ne komunicira putem medija, ima vrhunski pristup. Krama je zabio puno važnih golova od kada sam izbornik, to cijenim i on ima moje puno povjerenje. Razgovarali smo drugi dan, rekao sam mu da ne treba dovesti niti mene ni sebe u situaciju da nas pitaju takva pitanja. Nećemo od toga raditi drame. Da se palim na sve što se piše i komentira, propalo bi sve za tri dana. Pričali smo, prihvatio je, kraj priče”, objašnjava izbornik.

Turska u Bursi gurnula je u prvi plan Matea Kovačića. Zanimalo nas je je l' izbornik bio taj koji je gurnuo Kovu više prema golu. Dalić nas je odmah demantirao.

“Ne. To je njegovo sazrijevanje i osjećaj. Dva puta se našao na pravom mjestu samo zbog svog osjećaja. Kao da je polušpica. A to je njegovo samopouzdanje u reprezentaciji. Sazrio je maksimalno i pronaći se u datom trenutku u toj situaciji je njegova kvaliteta”.

Mateo Kovačić je legitiman nasljednik Luke Modrića. I tu nema ništa sporno. No, pitanje je koliko može biti lider s obzirom na to da nam djeluje da nema tu karakternu crtu u sebi. Recimo, mi ne bi nikada mogli zamisliti Kovačića da sjedi s Livakovićem u Splitu i daje mu podršku na onaj način na koji je to činio Luka Modrić.

“On će postati lider svojim igrama, ponašanjem na terenu. Protiv Turske se deset puta vratio i uklizao. Možda nema pristup da priča, ali kada bude stariji onda će možda imati i tu komponentu. Nije niti Luka imao to na početku. Kada stariji odu, kada bude taj, imat će potrebu da se nametne kroz priču. Kroz teren bude sigurno”.

Nastavak kvalifikacija je nakon ljeta, pred reprezentacijom je tjedan dana priprema za Ligu nacija koje će Vatreni odraditi u Rijeci. Problem zgusnutog rasporeda ne daje Daliću i njegovim pomoćnicima da rade neka uigravanja. No, izbornik je svjestan da ima prostora za napredak.

“Svakako ga ima. Može se napraviti u fazi prekida. Jako dobro ih radimo, postigli smo i neke golove tako. To je posao Ćorluke u fazi obrane i to se diglo razinu više u odnosu na prije. Zajedno s Mandžukićem i Olićem slaže se prekid u fazi napada. Što se tiče igre, imali bismo prostora za napredak da imamo standardnu špicu i desno krilo i tome težimo. No, imamo osam pobjeda zaredom u gostima, jaki smo mentalno, karakterno i imamo gard pobjednika. Neke stvari se daju popraviti, ali smo puno i napravili. Pogotovo u kontekstu tog izostanka vremena i uvjeta. Pet dana smo u Splitu, ali treniramo u Dugopolju. Ma mi što radimo u ovim uvjetima je ravno čudu. Dolazi mi Stefan Kuntz dan prije utakmice u Turskoj i kaže: “Divim se Hrvatskoj. Ne mogu vjerovati što vi radite. Znam sve uvjete i ne znam kako to uspijevate”. A mi, eto, tražimo taj prostor za kritiku nakon Walesa i Turske. I to je ta zločestoća o kojoj pričamo".

PUSTITE LUKU NA MIRU DA IGRA KAKO HOĆE I KOLIKO HOĆE

U Bursi je Zlatko Dalić dostigao svog mentora i učitelja Ćiru Blaževića. Priznaje da je to bio emotivan trenutak…

“Mislio sam da je to nemoguća misija. Stalno sam govorio da je on “Trener svih trenera” i ja to stvarno mislim. Nisam niti blizu njega po stilu i načinu. Jednostavno, drugačiji sam tip. I dostići takvu veličinu je velika stvar. Voditi Hrvatsku 72 puta je nešto veliko. Puno mi to znači, ponosan sam na sve što sam napravio. Od odabira igrača, suradnika, komunikacije, taktike. I prošao sam neokrznut, a bilo je puno toga. Nisam se uvalio u ništa i još uvijek imam sve pod kontrolom”.

Činjenica je da Dalića slijede igrači. Prije svih Luka Modrić koji vjerojatno fraze dobiva na pitanja koliko će još dugo nositi dres Vatrenih.

“Najbolju izjavu oko toga je dao na press konferenciji prije Walesa. “Kao da me tjerate iz reprezentacije”. Pa pustite čovjeka na miru da igra kako hoće i koliko hoće. A ne svaki dan isto pitanje. Njegov odgovor je najbolji mogući na to pitanje”.

A koliko Zlatka Dalića smetaju komentari da podilazi navijačima. Tako da u Zagrebu stavlja Oršića i Majera u igru, u Splitu Vlašića i Pašalića.

“Ne pada mi napamet podilaziti bilo kome. Ako se nakon svega ovoga moram nekome opravdavati se i podilaziti, onda sam ja u velikom problemu. Radim što mislim da treba napraviti, slažem kako mislim da treba. Nikada nisam podilazio, jer da jesam ne bih ovo uspio napraviti”, jasan je.

Kraj smo ostavili za budućnost. Novi ugovor je na stolu tako da će se eventualni rastanak Dalića i Vatrenih odgoditi na neko vrijeme. Do kraja Eura 2024. u Njemačkoj sigurno, vjerojatno i nakon toga. Naime, ugovor je nedavno potpisan kojim se Dalić veže uz reprezentaciju do kraja SP-a 2026. u SAD-u.

“Predsjednik mi je rekao da bi htjeli novi ugovor, rekao sam: dapače. Nije bitno ništa drugo nego da time pošaljemo poruku kontinuiteta, zajedništva i vrednota. Kada vodiš kvalifikacije za EURO. a znaju da si s njima do SP-a, onda drugačije razmišljaju. Vidjet ćemo. Mislim da sam predugo, da je ovo van svih mojih očekivanja i početnih ideja. Puno je tu pritisaka i puno je interesa i komentara oko reprezentacije, komentara medija. Znam da smetam nekim ljudima, ali nosim se s time. Odradim humanitarne stvari, to me ispunjava, sretan sam s time”.

Dakle, izbornik je još uvijek u sedlu. I ugovor bi mogao odraditi do kraja…

“Da od danas ništa ne osvojim više, presretan sam i prezahvalan. Jer, ovo do sada je bilo van svih očekivanja. Napravio sam puno više od ciljeva i sretan sam čovjek. Bila bi kruna pobjeda u finalu Lige nacija. Izgubio sam finale SP-a, izgubio sam klupsko finale Azijske Lige prvaka. Treća sreća, ako Bog da. Ako ne - zahvalan sam na svemu. Ono što sam napravio, realno će se teško ponoviti”.



Tagovi

intervjuZlatko DalićHrvatska nogometna reprezentacijaHNSKvalifikacije za Euro 2024Euro 2024izdvajamo

Ostale Vijesti