REUTERS/Murad Sezer
REUTERS/Murad Sezer

Kako se ugasio Brozović

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 30.03.23. | 08:00

Od igrača koji je bio nezamjenjiv Hrvatskoj i Interu i nad čijim zdravljem su naricali i Dalić i Inzaghi postao je igrač kojemu se traži zamjena i koji je bio najslabija karika dviju uvodnih kvalifikacijskih utakmica

"Samo da Brozović bude zdrav, za njega nemamo adekvatnu zamjenu", moglo se, formalno i neformalno, čuti uoči Svjetskog prvenstva u Kataru. U svim analizama upravo je Brozović označen, naravno, uz besmrtnog Modrića, kao čovjek kojega bismo najteže nadoknadili, jer igrača takvih performansi jednostavno nemamo. Ne samo mi, nemaju ga mnogi. Stup veznog reda milanskog Intera, oslonac i jedna od najčvršćih karika hrvatske reprezentacije. Bili su kroz povijest upitni i Kovačić i Rakitić, raspravljalo se o njihovoj ulozi i doprinosu u dresu Vatrenih, ali Brozović je čitavo vrijeme bio neupitan. Modrić, on i netko treći u veznom redu, ovisno o formi i formaciji.

Spominjali su nogometni stručnjaci Josipa Mišića kao igrača koji je najbliži onome što igra Brozović, kao jedina moguća alternativa, ali Zlatko Dalić Dinamovog veznjaka još nije odlučio pozvati. Iako nisu baš isti tip igrača, Brozović je ipak pokretljiviji, motoričniji, nije se Dalić previše niti uzrujavao oko tog pitanja, jer, Brozović je bio tu. I kao takav, neupitan, za 90 minuta u svakoj utakmici.

Međutim, Brozović otprije šest mjeseci i danas nije isti igrač. Niti u Interu, niti u reprezentaciji. Ozljeda od koje se oporavljao jesenas i, po svoj prilici, nepotpuno spreman došao i u Katar ostavila je trag. Nakon Mundijala nova ozljeda, koja ga je izvan terena ostavila gotovo dva mjeseca. U Interu su bili ljutiti što onu prvu nije potpuno zaliječio, još ljući, jer je ovu drugu tretirao uz pomoć Milanova fizioterapeuta Andreje Milutinovića. I, preko noći, od igrača koji je bio jedan od glavnih uzdanica Simonea Inzaghija Brozović je postao upitan, a prema napisima talijanskih medija, jedan je od onih koji će na ljeto biti na tržištu, Inter ga želi prodati. Doduše, nije jedini razlog loša forma već i visoki ugovor, koji aktualnim vlasnicima postaje sve veći teret.

Sve su češće utakmice u kojima Brozović nije starter, opet, kad to jest, često nosi i kapetansku traku, što je i dalje dokaz visokog statusa. No, svima je jasno da 'to nije to', nije to onaj stari, neumorni Brozović, oko čijih se nogu vrti igra milanskog velikana. Niti je Inter više toliko moćan, u zadnje dvije utakmice u kojima je odigrao svih 90 minuta, Inter je izgubio, od Spezije i Juventusa.

Dvije kvalifikacijske utakmice protiv Walesa i Turske bile su prilika i njemu da ponovno okrene javnost, da dokaže kako nije u krizi i kako je jedno loše razdoblje, kakvih nije imao puno otkad je dosegao status nezamjenjivoga u klubu i reprezentaciji, potpuno iza njega. I kako su priče da ga se Inter želi riješiti prenapuhane. Ali, umjesto toga, Brozović je u ove dvije utakmice zabrinuo Zlatka Dalića. Odnosno, morao bi ga zabrinuti.

Gledajući uvodnih 180 minuta kvalifikacija za Euro, Brozović je, ukupno, bio najslabija karika Hrvatske. Daleko od prave forme, daleko od svojih poznatih postignuća. Ona loptu koju je izgubio već u prvim minutama dvoboja u Bursi, a koja samo zahvaljujući bravuri Livakovića nije završila kobno za nas, najbolji je pokazatelj da je Brozović daleko od svojih najboljih izdanja. I, nije ta lopta bila jedina, bilo je još tih 'lutanja', nerezonskih dodavanja i poteza koji oslikavaju njegovu igračku krizu.

Srećom po Hrvatsku, gledali smo u obje utakmice odličnog Kovačića i standardno pouzdanog Modrića pa Brozovićeve greške nisu došle na bogatu naplatu. Dvojac njegovih partnera iz 'najboljeg veznog reda na svijetu' ovaj put ga je pokrio, ali i Daliću dao razlog za razmišljanje. Morat će uskoro pronaći rješenje za ovaj problem.

Zadnji put Brozović nije bio starter protiv Maroka u borbi za broncu i tu smo slavili. A prije toga još protiv Češke na Euru, odigrali smo 1:1. Prije toga, nije bio u udarnih 11 protiv Portugala u Ligi nacija, izgubili smo 4:1. To dovoljno govori o Brozovoj važnosti za Hrvatsku, kad je pravi, kad je u vrhunskoj formi i zdrav, onda je teško zamjenjiv. No, što kad je ovakav kao u ovom ciklusu, kako mu pronaći zamjenu? Hoće li ove dvije utakmice nagnati izbornika da za sljedeće akcije (Liga nacija) pozove Mišića ili će razmišljati o nekom drugom rješenju?

Naravno, najbolja bi opcija bila povratak Brozovića u poznatu formu, ali činjenica je da niti u Kataru nije bio na svojoj razini, nastavio je još lošije u ovim kvalifikacijama i nije dobro ako će Hrvatska i dalje ovisiti isključivo o njegovim amplitudama. Ima Brozović alibi, ovo je sezona u kojoj je baš imao puno problema s ozljedama, netipično za njega, treba se nadati da je najgore razdoblje iza njega i da će u lipnju, na finalnom turniru Lige nacija biti u boljem stanju. Ali, da se izbornik treba suočiti s činjenicom da za Brozovića mora imati kakvu-takvu zamjenu, neki Plan B, to je nakon Turske postalo neupitno.

Igra sudbine možda mu ponovno otvori 'autocestu' u Interu. Naime, u Bursi se ozlijedio Hakan Calhanoglu, najbolji turski igrač i Brozovićev konkurent u Interu. Bude li dulje izbivao s terena, možda Brozoviću daruje vrijeme da iz utakmice u utakmicu popravlja formu i počne ponovno sličiti na sebe. Ali, to ne isključuje potrebu da Dalić u iduća tri mjeseca analizira mogućnosti Hrvatske bez Brozovića u startnih 11. To je sad postala čista i logična potreba.



Tagovi

Marcelo BrozovićHrvatska nogometna reprezentacijaTurska nogometna reprezentacijaKvalifikacije za Euro 2024Zlatko Dalić

Ostale Vijesti