Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

INTERVJU - Sergej Jakirović: "Još mi nije palo napamet da nećemo biti prvaci. Na proljeće ćete gledati puno bolji Dinamo"

Vrijeme Čitanja: 11min | čet. 18.01.24. | 12:00

S Dinamovim trenerom u rovinjskom hotelu pričali smo o pripremama, pojačanjima, Brekalu, Hajduku i Rijeci, neizvjesnoj borbi za naslov i mnogim drugim temama

Sa Sergejem Jakirovićem sjeli smo u lobiju hotela 'Grand Park' u Rovinju. Bilo je to večer prije zadnje utakmice protiv Slaska, ove koja je odigrana u užasnim nogometnim uvjetima na rubu regularnosti i daleko ispod Dinamova renomea. Iako su rezultati na pripremama bili idilični, iako se vide pomaci u igri i u modroj svlačionici vlada besprijekorni optimizam, trebamo zaključiti da Dinamo mora ponekad misliti i na vlastiti ugled i imidž i trenirati u najboljim uvjetima, na optimalnim terenima. Osim kiše i blata protiv Poljaka, pamtimo i onaj (ne)sretni događaj, kad je Mauro Perković zamalo glavom udario u betonski zid ispod ograde, baš je imao sreće što je prošao bez težih posljedica. Dinamo mora postaviti neke uvjete, ne pristajati baš na sve. Nismo, doduše, s tim našim razmišljanjem suočili Jakirovića, ali krenuli smo upravo od 'slučaja Perković'.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

"Jedina je sreća bila što je odskočio prije udarca. Mogao je udariti glavom u zid. Nažalost, ništa nismo naučili od slučaja Čustić. Dečko je išao igrati utakmicu i poginuo, strašno.", kaže u uvodu Jakirović, koji ne želi previše kritizirati terene u Rovinju. Iako je jasno da su oni najslabiji dio sportske ponude, hoteli su vrhunski, klima, barem do tog zadnjeg dana, idealna.

"S obzirom da prve dvije utakmice igramo na Kranjčevićevoj i Drosini, možda i nije loše da se pripremamo na ovakvim terenima. Problemi terena su održavanje, treba ih mijenjati, svakih pet godina, treba grijati terene. Možeš ti i komentirati i biti negativan, ali gledajmo tehnički izvedbu na terenu, ona definitivno pati. Meni je Maksimir najbolji teren u Hrvatskoj, pa, na Opus Areni je već bila voda na terenu i blato ispred gola kad smo mi igrali! U Koprivnici, smrznuto ispred gola... Ipak, nitko od klubova nije otišao na pripreme van, svi su ostali ovdje, u Turskoj, recimo, nikad ne znaš hoće li i koliko padati kiša."

No, krenimo s terena na prezentaciju. Kakav Dinamo ćemo gledati na proljeće?

"Gledat ćemo puno intenzivniji Dinamo, s puno više ritma. S puno bržim protokom lopte, resposjedom, Dinamo tako mora igrati. Jer, što utakmica ide dalje, može biti više nervoze ili da tražiš gol u drugom poluvremenu, što se nekad i događa. Ali da nam bude intencija da što prije postignemo pogodak. Sve što smo uspjeli napraviti ovih 22-23 treninga i utakmicama, naglasak je bio upravo na tome."

NEMA MI ŠTO BITI ŽAO ZBOG BREKALA. IDEMO DALJE...

Kako ste zadovoljni s novim igračima? Živković, Hoxha, Brodić, Ogiwara.

"Zadovoljan sam, jako su se dobro prilagodili, s obzirom da su u Dinamu uvijek veliki zahtjevi i konkurencija. Imaju dosta samopouzdanja i dobre polusezone iza sebe, jedina mi je želja bila da nastave igrati kao i dosad. Jer, nema smisla da se nešto ustručavaju, nego da nastave isto, da pokažu svoju kvalitetu."

Tri igrača odmah ulaze u prvu momčad, dok će Brodić priliku čekati s klupe, a i on je pokazao dobre stvari?

"Da, s time da Ogiwara nije radio neko vrijeme i tu moramo biti oprezni. A imamo tu i Perkovića, koji je jako dobro odradio pripreme i završni dio polusezone, tako da zasad nema smisla to forsirati, u dogovoru s igračem, s igračem, važno mi je kako se on osjeća. Živković je pokazao da ima liderske sposobnosti, to se vidjelo i u Lokomotivi. Jako su ga dobro prihvatili, jako sam pozitivan što se svih njih tiče."

Jeste li dobili sve što ste tražili u prijelaznom roku?

"Tražili smo lijevog beka, lijevo krilo, stopera. Rekao sam već da nijedan stoper koji nam je ponuđen nije bio bolji od ovih koje imamo i Živkovića, kojega smo odmah htjeli vratiti. Brodić je isto dobar. Zadovoljan sam ovim igračima, ali radimo na tržištu, jer ne znamo nikad kad će nam netko otići. Moramo biti aktivni, da možemo reagirati, ne Daj Bože neke ozljede."

Na kojim pozicijama još može biti novih igrača?

"Uglavnom smo popunjeni. Može nam se dogoditi da ode Moharrami, on je na Azijskom kupu, no ako ne bude službene ponude, ostaje ovdje. Stopere imamo, samo da se nešto ne zakomplicira s povratkom Šutala. Dakle, možda ako na uskoči još jedno krilo, da nam donese kvalitetu, najviše u smislu učnika, onda ćemo reagirati."

To je trebao biti Brekalo. Je li Vam žao što nije došao?

"Nema mi što biti žao, imali smo želju, ali do toga nije došlo. Idemo dalje…"

Koliko ste pogledali potencijalnih pojačanja?

"Ja sam pogledao 20-ak, moji suradnici Hrvoje i Anđelo preko 80 igrača. Sigurno toliko u zadnja tri mjeseca! Ne podcjenjujemo nikoga, tko god pošalje neko ime, mi pogledamo. Ako nam se na prvu svidi, onda idemo u dublje analize."

RADIMO ODLIČAN POSAO I BEZ SPORTSKOG DIREKTORA

Je li problem što ste ujedno i sportski direktor, bi li vam dobrodošao netko na toj poziciji?

"To je odluka Uprave i mislim da trenutno radimo odličan posao i bez imenovanja određene osobe na tu poziciju. Nema smisla nekoga imenovati samo da se zadovolji forma."

Je li održiva strategija da se kupuju igrači iz vana, a da se smanji 'guranje' svojih igrača?

"Ako dovodimo igrača iz vana, on mora biti standardni igrač u prvih 11. Ili barem da ima pole position, jer treba mu vrijeme da se prilagodi, što smo vidjeli na slučaju Kaneka. Kad sam došao on je po svima bio otpisan, ali to nije istina, ja ga nisam otpisao. Samo sam ja u startu išao s igračima, koje poznajem, što je isto normalno. Dinamo je uvijek kupovao u HNL-u, samo je pitanje ima li kvalitete u HNL-u. Sad smo procijenili da je Hoxha taj i kad skautirate poziciju lijevog krila mislim da je Hoxha, izvan Dinama, najbolji u Hrvatskoj. Nema veze odakle je igrač ako donosi kvalitetu. Ali, moramo staviti i naglasak na našu školu, koja je cijenjena u svijetu i pokazati momcima put. Ja sam sad vodio sedmoricu na pripreme, pokazao im da mogu participirati u treningu, igrati utakmice. Njima je jako teško, jer je prije bio Dinamo II, koji jako nedostaje. Prevelik je pritisak i očekivanja, teško je i igračima koji su već puno toga prošli, a pogotovo njima mladima odgovoriti na sve te zahtjeve."

Kad već spominjemo problem s drugom momčadi, ima li šanse da Dinamo 'otvori' neku filijalu, klub u kojemu bi se kalili mladi igrači?

"Opet, to je odluka Uprave na preporuku sportskog sektora. Ja bih to nazvao klub partner. Smatram da je potrebno da i taj drugi klub ima svoj sportski interes u toj priči i da može zadovoljiti potrebe Dinama za razvoj igrača. Nema puno takvih klubova u Hrvatskoj. Klub razmatra sve opcije. To nam je prije svega važno zbog naših mladih igrača s obzirom da nemamo više Dinamo II kao poligon za seniorske minute nasih mladih igrača. Naravno, Uprava radi na tome i kada se donese odluka, siguran sam da će biti najoptimalnija i za nas i za partnerski klub."


RAČUNAM NA MIKIĆA, A ZAGORAC JE 'JEDINICA'

Kako komentirate cijene igrača u HNL-u? Mierez pet milijuna, Hoxha u startu tri, Frigan pet, šest... Imate li dojam da svi podižu cijene kad se pojavi Dinamo?

"Sve je poskupjelo pa tako i igrači. Naravno, sve je stvar pregovaranja, ali smatram da ako obje strane žele da se posao dogovori, da onda ođemo u neke realne okvire. Kao što smo mi došli s Hoxhom, koji su prihvatljivi svima."

Kakva je situacija s ponudama za Dinamove igrače?

"To je posao Uprave koja me upoznaje s ponudama koje pristižu za naše igrače. Postoji više upita i pristigle su neke ponude, ali će Uprava procijeniti što je za klub financijski prihvatljivo i prihvatiti ili odbiti neku ponudu."

Jedan od onih koji su oduševili na pripremama je 'mali' Noa Mikić. Hoće li za njega biti prostora na proljeće?

"On će ostati s nama, jer Moharrami je na Azijskom kupu. Tu je Ristovski, može odigrati tu poziciju desnog beka i Živković, ali Mikić se pokazao jako dobrim, s obzirom na njegovu mladost. Vidjet ćemo... Prvo, moramo ući u prvenstvo jako kvalitetno, s pobjedama, da bismo došli do nekog prostora za mlade igrače. Ali, na njega se računa. Igra bez respekta i to me se dojmilo, ima fizičku moć i moć ponavljanja. I djeluje neprelazno, ne znam da ga je netko prošao na ovim pripremama jedan na jedan. Naravno da ima on još puno prostora za napredak, ali skrenuo je pažnju na sebe."

Kakva je situacija s vratarima? Tko nosi 'jedinicu' u nastavku sezone?

"Dobra je situacija. Obojica jako dobro treniraju. Zagorac je sad ispred, ali nema problema niti da brani Nevistić, ako se u bilo kojem trenutku nešto dogodi."

GLUPOST JE NE RAČUNATI NA RIJEKU U BORBI ZA NASLOV

Koliko već utakmica protiv Lokomotive može usmjeriti prvenstvo?

"Jako će usmjeriti, moramo od prve utakmici biti na top razini i sve napraviti da pobijedimo. Jasan je naš cilj, uza sav respekt prema Lokomotivi i kad se sjetim kako smo ih jesenas okrenuli tek pred kraj utakmice. Mi moramo gledati samo sebe, na to možemo utjecati i moramo uzeti tri boda."

Pratite li što se događa u Hajduku i kako se Splićani pripremaju za proljeće?

"Pratim preko medija, pratim ja sve. Ali, najbitnije mi je kakvi smo mi, na to mogu utjecati, na ostalo ne mogu. Naravno da vidim da je došao Laszlo, da je došao Kalinić, sigurno da to znači dosta za njih. U smislu iskustva pogotovo."

No, dok svi pričaju o Dinamu i Hajduku, je li Rijeka i dalje kandidat za naslov prvaka?

"Naravno da vidim Rijeku u toj priči. To su gluposti da se ne računa na Rijeku, koja je sad ispred nas i pokazala je da to nije slučajno. Imaju Riječani puno potencijala i kvalitetnih igrača. Rijekina je prednost što nema ništa izgubiti, manji je pritisak nego na Dinamu i Hajduku."

Ima li Hajduk što izgubiti?

"Ima, prvo mjesto. Naravno da ima! Ali svi smo svjesni da ima jako puno utakmica do kraja, na svakoj moraš biti maksimalan. Imali smo puno utakmica, pogotovo u listopadu, kad su nas napale ozljede. I zato uvijek kažem - samo zdravlje. Mi kad smo zdravi, a to smo pokazali, onda možemo pobijediti bilo gdje i bilo koga."

Hoće li se smatrati katastrofom ako Dinamo ne bude prvak?

"Neće biti katastrofa jer duboko vjerujem da ćemo biti prvaci ove sezone. Isto tako ne vidim kakva bi to bila "katastrofa“ da u nekoj narednoj sezoni netko drugi osvoji naslov prvaka. Svjestan sam da će ove sezone biti teško, zahtjevno, ali mislim da će prevagnuti na našu stranu. Moramo pobjeđivati u nizovima i uopće ne razmišljam da nećemo biti prvaci, to mi još nije palo napamet."

PETKOVIĆ? SIGURAN SAM DA ĆE BITI GLADAN. KAO I SVI OSTALI

Pred Dinamom je i europski izazov, dvije utakmice s Betisom?

"Nije nam to u fokusu. Znamo s kim igramo, tko nam je protivnik, ali fokus je na početku prvenstva, da startamo što je bolje moguće, a za Betis će biti vremena. Čekaju nas zanimljive utakmice, o kojima ne treba igračima puno pričati. Mi u veljači imamo sedam utakmica, do Betisa četiri utakmice, čeka nas puno posla odmah na startu."

Ajmo još kratko skenirati igrače pojedinačno. Ademi?

"On je dobro. Fizički je super, vidi se da ima više energije, da se spremio, ostalo nikad nije ni bilo upitno. Bit će isto pojačanje na proljeće, imamo ugovor koji imamo, ali nećemo puno gledati ugovor na početku proljeća."

Bulat? Priča se da bi on mogao otići?

"Znam isto kao i vi, iskazali su neki klubovi interes, ali dalje od toga nije otišlo. Odigrao je dobru jesen, imao je pred kraj malo problema s gležnjem, ali generalno je odigrao odličnu polusezonu, bio u nekom trenutku naš pokretač, zabijao neke ključne golove. Sad je imao gripu, koja je ostavila traga i moramo biti pametni s njim."

Baturina? Očekujemo ga u boljim izdanjima nego najesen?

"On je dobar. Lijepo se spremio, gladan je. Već pred kraj polusezone vidjelo se da ga je gripa shrvala, a uz to, on je prošle godine imao samo tri dana odmora. To je jako puno utakmica i moralo je ostaviti traga. Da, očekujem ga boljeg nego jesenas."

Petković? Hoće li on biti gladan?

"Hoće! Mislim da svi naši igrači pokazuju da su orni i motivirani, a pogotovo reprezentativci. Čeka ih Euro, znaju da moraju biti na pravoj razini i tu će sve biti u redu."

Ljubičić u veznom redu?

"On je energičan igrač, njegov pristup nikad nije upitan, pomoći će u veznom redu."

Imate li već prvih 11 za Lokomotivu?

"Imam prvih 14, 15. Što ne mora značiti da se netko neće nametnuti. Mi smo standardizirali momčad, ali najesen sam morao mijenjati prinudno, imali smo i dva igrača, Ademija i Theophilea, koje nisam mogao koristiti u Europi. I onda odmah moraš mijenjati. Ali, dobro..."

KAD JE DERBI IŠTA RIJEŠIO?

Što ćemo s Bernauerom, jednim od onih koji su došli, a nisu igrači za prvih 11?

"Tu je, u rotaciji. Ne daj Bože nekih problema, ne znamo kad će se Šutalo vratiti. Perić je osjetio nešto u koljenu i to su već dva manje. Sad imamo na stoperima Theophilea, Živkovića i Bernauera. I Perkovića, ako je Ogiwara maksimalan. Dakle, imaš samo tri. U rotaciji je Bernauer."

Kad će biti spreman Luka Stojković?

"Krajem veljače, početkom ožujka trebao bi ući u momčadski trening. Sad ćemo vidjeti kako će se razvijati, obojica se dobro oporavljaju, Kačavenda i on."

Znači, Stojković bi se mogao vratiti za derbi na Poljudu krajem ožujka?

"Vi biste ga odmah gurnuli u Derbiju? Ma ima do Poljuda vremena, polako. Kad je Derbi išta riješio. Sad kad gledate, ovo što nismo dobili ili smo izgubili, Gorica i Varaždin, to je pet bodova manje. Ima puno utakmica, moramo ići jednu po jednu. Mi smo svi optimisti, atmosfera je odlična, ove prve dvije utakmice s Lokomotivom i Istrom su nam vrlo bitne."

Za kraj, još malo o tim Japancima. Može li Dinamo biti poput Celtica, koji ih ima nekoliko i vrlo su bitni?

"Sve zavisi od kvalitete igrača. Kaneko je otvorio put, da dođu na kartu Europe i da se odmah pokaže interes za njih. Kao i Ogiwara. To je sve trajalo dva-tri dana, nije se ništa razvlačilo, a i njima je lakše kad su u paru. Kaneko se vratio još opušteniji i to puno znači i Ogiwari. Dakle, pokazali su se dobrima."

Spominjao se još jedan, veznjak Wakizaka?

"Da, vezni je igrač, gledali smo ga, ima 28 godina i ako ga dovodiš, moraš ga dovesti za prvih 11. Nekako ima puno godina da bismo ga dovodili da bude na klupi. A sad imamo puno veznih, gužva je u tom dijelu terena. Naravno, ako netko ode... Ima ih puno dobrih u Japanu, pratimo sve da možemo reagirati ako se što dogodi."



Tagovi

GNK DinamoSergej Jakirovićpripremeintervjuintervju tjedna

Ostale Vijesti