Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Dinamovi dobitnici i gubitnici: Kulenović najavio efikasno proljeće, Mikić otkriće, za Ljubičića jedna dobra i jedna loša vijest

Vrijeme Čitanja: 6min | sri. 17.01.24. | 09:00

Dinamo danas u 14 sati igra zaključnu utakmicu priprema protiv Slaska, a već za šest dana na programu je Lokomotiva. Jakirović već ima jasne konture momčadi

Dinamo današnjom (14 sati) utakmicom protiv poljskog Slaska, vodeće momčadi Extraklase, završava pripreme, već za šest dana Modri startaju u proljetni dio sezone utakmicom protiv Lokomotive. Nije tajna da Sergej Jakirović već ima u glavi udarnu momčad, ne samo udarnu, nego 14, 15 igrača, koji bi trebali na leđima ponijeti najveći teret ovog proljeća. Kako sad stvari stoje protiv Lokomotive će istrčati ovih 11: Zagorac - Ristovski, Živković, Theophile, Ogiwara - Ademi, Mišić - Kaneko, Baturina, Hoxha - Petković. Uz tek jednu dvojbu, hoće li novopridošli Japanac biti spreman i u pravoj formi, ne bude li on, igrat će na lijevom boku Perković.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

A kao i svake pripreme, tako su i ove donijele neke dobitnike i gubitnike, igrače koji su iz drugog došli u prvi plan, one koji su otišli u suprotnom smjeru. Ili one od kojih se nije puno očekivalo, ali su bili ugodno iznenađenje, one od kojih se puno očekivalo, a nisu pokazali dovoljno. Naravno, dogodi se i poneka ozljeda pa i to utječe na (trenutni) status. Pa, krenimo prvo s onima koji su iskoristili pripreme za napredak i koji bi na proljeće mogli očekivati dobru polusezonu.

SANDRO KULENOVIĆ

Kad netko zabije pet golova na pripremama, bez obzira na kvalitetu suparnika, onda je, definitivno, ispunio cilj. Kulenović ima tu nesreću da je ispred njega u hijerarhiji nedodirljivi Bruno Petković, no, Sandro je sad zacemtiran na broju dva. Nema više Josipa Drmića, ozlijeđen je Emreli, a Brodić, koji je došao ove zime i koji je također pokazao da bi mogao biti od pomoći, igra nešto povučenije. Kulenović je 'kupio' Jakirovića i svojim pristupom, zalaganjem, pozitivan je karakter u svlačionici i na proljeće se od njega sigurno očekuje više od jednog pogotka. Iako, taj je bio pobjedonosni, protiv Rudeša, na neki mu je način možda i otpustio kočnice. Kulenović bi na proljeće napokon mogao postati važna karika Dinamove igre.

MORENO ŽIVKOVIĆ

Inzistirao je Sergej Jakirović na njegovu povratku iz Lokomotive i dao mu 'pole position' na stoperskoj poziciji. A Živković je tu priliku prigrabio i ne pušta. Da, i njemu će Slask biti najveći test, ali ne i presudan, on je u ovom trenutku siguran starter. Sve što je dosad odigrao bilo je na očekivanoj razini, a u dvoboju protiv Triglava okušao se i na desnom boku, iako to nije njegova najbolja pozicija. Plijeni sigurnošću, izgleda iskusno, kao da je iza njega već 100 utakmica u Dinamu, a u paru s Theophileom ili Perićem, sigurno će dodatno dobiti na mirnoći. Naravno, treba očekivati i poneku grešku, ipak je još mladić, ali ako je suditi po pripremama, Dinamo je dobio veliko pojačanje u obrani.

MAURO PERKOVIĆ

On je, pisali smo već, vjerojatno dugoročno izgubio mjesto u prvih 11, jer stigli su Ogiwara i Živković, koji zauzimaju njegove pozicije na lijevom boku i u među stoperima. Međutim, Perković je u Rovinju potvrdio kvalitetu, preživio sudar s ogradom i natjerao Jakirovića da o njemu ozbiljno razmišlja. Ako ne bude u prvih 11 bit će prva alternacija, za lijevi bok pogotovo, ali i za mjesto jednog od stopera. Pouzdan, sve sigurniji i odlučniji i prema naprijed, Perković stasa u igrača u kojega se Jakirović uvijek može pouzdati.

NOA MIKIĆ

Trojica mladića, Borna Graonić, Ivan Cvetko i Noa Mikić ostali su s prvom momčadi, ostat će još neko vrijeme, dok se ne popune sva mjesta. I sva trojica odigrali su korektne role, minutažu su iskoristili pozitivno. No, među njima je ipak najviše odskočio Mikić. Najmlađi je, tek mu je 16 godina, donedavno nije bio ni u kakvim ozbiljnim projekcijama, a sad je igrač, koji bi čak mogao na internoj ljestvici istisnuti Sadegha Moharramija. Mikić igra bez respekta, ponavlja stalno 'naprijed-nazad', ne boji se ubaciti, proigrati... Ne bi bilo iznenađenje da, bude li na proljeće poneka lakša utakmica, on dobije priliku prije Iranca. Moguće je i da Iranac ove zime i napusti Maksimir.

A tko su igrači, kojima pripreme nisu donijele toliko pozitivnoga ili koji su se odmaknuli od prve momčadi? Neki su od njih imali i peh, ozljeda i bolest izbacili su ih iz takta i trebat će im neko vrijeme da se vrate u pravo stanje.

GABRIEL VIDOVIĆ

Iako je zabio pogodak protiv Makedonije GP, nije na pripremama eksplodirao i približio se prvoj momčadi. Uglavnom je bio rezerviran, bez neke pamtljive predstave. On je igrač na posudbi, Dinamo još nije odlučio hoće li ga otkupiti od Bayerna, ali tih 3,5 milijuna eura zasad se čini puno. K tome, došao je Hoxha i izgurao ga s lijevog krila, možda mu je prirodna pozicija na 'desetki', no tamo je trenutno neprikosoven Martin Baturina. Na krilima je, pak, konkurencija pojačana, a možda bude i veća dođe li još netko i Vidović će se morati dobro pomučiti da uvjeri trenera da je pravi izbor.

DINO PERIĆ

U pripreme je ušao kao starter, kao partner Morenu Živkoviću u konkurenciji s Theophileom. A iz priprema, čini se, izlazi ipak kao pričuva. Ozlijedio se protiv Triglava i ranije napustio teren, kod svake ozljede puše na hladno pa je tako malo oduljio oporavak i izgubio nekoliko dana pravih treninga i utakmica. A izgledao je dobro u tim prvim test-dvobojima, baš je imao peh. Vjerojatno je time nešto izgubio, dojma smo da je KTC u ovom trenutku u prednosti, ali Perić je jedan od senatora, Jakirović mu vjeruje i sigurno će tijekom proljeća biti utakmica u kojima će Perić igrati.

MARKO BULAT

I za njega vrijedi slično kao i za Perića. Neugodna gripa udaljila ga je od momčadi i treninga, utakmica, iako je bio jedan od najboljih Dinamovih igrača najesen, sad kreće s klupe. Barem u ovom trenutku. Gužva je u veznom redu, Ademi, Mišić, Baturina su sigurno ispred, nametnuo se Sučić, tu je i Ljubičić... K tome, Bulat je u situaciji da se šuška o njegovu transferu, navodno su zainteresirani Rangersi, ali i ne samo oni, što ga, možda i podsvjeno, stavlja u podređen položaj. Jer, kao, mogao bi otići pa treba dati šansu drugima...Ta je bolest došla u najgorem trenu, na vrhuncu priprema, Bulat je dosta izgubio.

ROBERT LJUBIČIĆ

On je gubitnik - uvjetno. Recimo da spada u onu priču 'imam jednu dobru i jednu lošu vijest'. Ajde prvo dobru: 'Nisi više lijevi bek, seliš se u vezni red'. A sad lošu? 'Tamo je velika konkurencija i nisi više u prvih 11!' Takav je trenutno status Roberta Ljubičića. Morat će dobro upregnuti da se izbori za minutaža i manje griješiti, biti sigurniji u predaji lopte. To mu se pokazalo kao najveća 'boljka', pristup i trud nisu upitni, tu osvaja bodove, ali mora biti konkretniji, točniji. I bolje reagirati u završnici kad dolazi iz drugog plana. Ovo će proljeće biti razdoblje njegove konačne afirmacije na poziciji na koju je stigao u Dinamo, ili razdoblje definitivnog pada u drugi plan. Veliki izazov!




Tagovi

GNK DinamopripremeSergej Jakirović

Ostale Vijesti