Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

Hoće li Dinamo dočekati Drmića?

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 27.01.23. | 14:00

Josip Drmić došao je u Maksimir kao igrač koji 'jamči' 15 do 20 pogodaka po sezoni. Golgeter kakav je Dinamu trebao. Dvaput je spasio Čačića i Modre, ali daleko je od tih brojki, a njegovi golovi sad u potrebniji nego ikad

Naslovna fotografija snimljena je na utakmici Dinama i Gorice (0:0). I, na neki način, oslikava nemoć Dinamovih igrača pred vratarom Banićem. Prilika nije bilo mnogo, ali u jednoj od tih rijetkih, Josip Drmić se okliznuo i propustio matirati Goričina čuvara mreže. A upravo su to situacije koje 'lome' utakmicu, koje remije pretvaraju u pobjede i donose mir u svlačionicu. Naravno, bilo bi pogrešno sav teret Dinamova neuspjeha na otvaranju proljetnog dijela sezone baciti na leđa Josipa Drmića, ne, čitava je momčad odigrala (ispod)prosječnu predstavu, ali Drmić je taj od kojega se očekuju pogoci, očekuje se da ovakve poluprilike pretvori u golove. A to je, u velikom dijelu, njegove dosadašnje ere u Maksimiru izostalo.

Josip Drmić došao je ljetos u Dinamo s pedigreom jednog od najboljih golgetera koji su zadnjih godina zabijali u HNL-u. Čak i uz poznate probleme s koljenom, uz poseban tretman, koji taj vrhunski profesionalaca zahtijeva u pripremama za utakmicu, u maksimirski su se hodnicima odlučili dobro platiti bivšeg švicarskog reprezentativca, nadajući se kako njegov dolazak jamči 15 do 20 golova po sezoni. No, zasad je Drmić daleko od tih brojki. Nije da ih ne može dostići kad bi ovog proljeća utrčao u veliku formu, ali osam pogodaka iz jesenskog dijela sezone, od toga četiri u HNL-u, malo su, premalo za takvog strijelca. Poteže se tu uvijek i pitanje minutaže, pitanje načina igre Dinama koja nije idealna za Drmića, kao i to što je Bruno Petković prvi napadač, a Čačić ih jesenas nije prečesto uparivao. Bio je tu i Mislav Oršić, na kojega je otpadao veliki broj Dinamovih golova.

Drmićevu dosadašnju epizodu u Maksimiru možemo podijeliti na nekoliko detalja po kojima ga se pamti. Jedna je onaj promašaj u Salzburgu, kad je išao sam na vratara i nije zabio za izjednačenje, drugi je iz iste te utakmice kad je zabio, ali iz minimalnog zaleđa. A onda je, nakon utakmice, prozvao trenera Čačića zbog taktike i zbog toga dobio jezikovu juhu i - ukor. Pričalo se tada da je dobro i prošao, da je Čačić već spremao težu sankciju, ali je prevladao razum i činjenica da mu je Drmić ipak jako potreban. Sve je izglađeno intervjuom za službenu klupsku stranicu, u kojemu se Drmić posuo pepelom i sve svalio u kategoriju 'krivo su me shvatili'.

Ali, druga dva detalja iz prvog dijela sezone ipak su popravila sliku o Drmiću i ne smije ih se zaboraviti. Baš je Drmić zabio ključni gol Bodo/Glimtu za ulazak u Ligu prvaka, gol koji je Dinamu donio više od 10 milijuna eura. Gledajući tako, financijski se Drmić već isplatio. A ne zaboravimo niit ona dva pogotka Lokomotivi na samo startu prvenstva. 'Lokosi' su u Maksimiru vodili 2:0, imali Dinamo na koljenima, ali bila je to Drmićeva večer. Ušao je s klupe još u prvom poluvremenu umjesto Bočkaja i ubrzo okrenuo rezultat. Dinamo je na kraju slavio 3:2. U obje te utakmice, protiv Lokomotive i Boda, Dinamo je bio pod velikim pritiskom pobjede, porazi u tim susretima donijeli bi veliku nervozu, Anti Čačiću ne bi bilo lako. Utakmica s Lokomotivom igrala se na početku sezone, baš prije prve europske utakmice protiv Shkupija u kojoj Modri isto nisu blistali (2:2). Ne moramo posebno isticati kako bi opasno živio Čačić da je taj remi s Makedoncima došao nakon poraza od Lokomotive. Kao što ne moramo isticati koliko bi mu bilo teško da je ispao od Norvežana.

Znači, tri od osam Drmićevih golova direktno su spasili Čačića i Dinamo. Koliko god, dakle, rijetko zabijao, u dvije je utakmice njegov učinak bio presudan za Dinamove i trenerove ambicije. Međutim, na staroj slavi se ne živi, pogotovo ne u Maksimiru i Drmićevi su golovi danas potrebniji nego ikad. Oršić je otišao, Petković je ozlijeđen, Emreli nikako da pronađe formu i kontinuitet i sad napadačko breme pada najviše na Drmića. I sad više polemike o (maloj) minutaži, o načinu igre, 'staklenom koljenu' padaju u vodu, nisu bitne, Drmić mora početi zabijati, kontinuirano. Lokomotivu je prošli put 'riješio' u Maksimiru, očekuje se da to učini ponovno u subotu (17:10 sati). On će opet biti glavna napadačka uzdanica, osjećaj za gol nije izgubio. I vrijeme je da to pokaže!



Tagovi

GNK DinamoJosip DrmićAnte ČačićHNLHrvatska nogometna ligaNK Lokomotiva

Ostale Vijesti