Nel Pavletic/PIXSELL
Nel Pavletic/PIXSELL

Germanijak.hr postava (nepotpunog) 17. kola: Dinamo zauzeo gotovo pola postave, potez kola također pripao igraču Plavih

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 14.11.22. | 16:00

U posljednjem kolu prije zimske pauze odigrane su četiri od pet utakmica.

Jučerašnjom 'plavom rapsodijom' na Kvarneru zaključeno je nepotpuno 17. kolo HNL-a, samim time i jesenski dio sezone 2022./23. Dvoboj između Gorice i Varaždina u Velikoj Gorici odgođen je zbog pojave koronavirusa u redovima Bikova, a na proljeće će se odigrati i zaostala utakmica 12. kola između Istre 1961 i Dinama na Aldo Drosini.

A posljednje kolo prvog dijela sezone obilježile su dvije utakmice, odnosno dva derbija kola, onaj subjektivni, između osme Rijeke i prvog Dinama na Rujevici te objektivni, između četvrtog Slaven Belupa i drugog Hajduka na Ivanu Kušeku Apašu.

Dinamo je na Rujevici deklasirao Rijeku sa 7:2 i nanio joj najteži domaći poraz Rijeci u povijesti. Plavi su na kraju mogli slaviti i uvjerljivije, a dvoboj je bio riješen već nakon prvih 45 minuta u kojima je momčad Ante Čačića imala prednost od 4:0. Dinamo je doigrao praktički savršenu utakmicu, ne bismo pogriješili da smo u postavu kola stavili sedam ili osam igrača Modrih, no na kraju smo se odlučili na njih pet. Tri hrvatska reprezentativca odigrala su impresivne utakmice. Mislav Oršić zabio je dva (a mogao je još koji) i upisao jednu asistenciju (a mogao je još koju). Bruno Petković namjestio je dva gola, a Josip Šutalo je, osim sjajne obrambene utakmice, također zabilježio svoje ime u ljestvicu strijelaca. Dario Špikić igrao je samo 45 minuta, ali je bio najbolji igrač Plavih u prvom dijelu, a svoj učinak konkretizirao je s golom i asistencijom. Peti dinamovac u postavi kola je Josip Mišić koji je otvorio golijadu svoje momčadi, cijelu utakmicu sjajno je dirigirao igrom Plavih, a čak mu ni manjak koncentracije u posljednjim minutama utakmice, kada je Rijeka zabila drugi pogodak, nisu mogli umanjiti sjajnu predstavu. Iz Dinama je, rekli smo, još nekoliko igrača moglo završiti u postavi kola, odlični su bili Dominik Livaković s pet obrana, najviše u kolu, Stefan Ristovski, Luka Ivanušec, Josip Drmić (asistencija i poništen gol) te Mahir Emreli koji je u 20 minuta provedenih na terenu uspio zabiti dva spektakularna gola. Ako ništa drugo, potonji je završio u našoj rubrici Potez kola (vidi kraj teksta).

Derbi između četvrtog i drugog bio je prilično turbulentan. Hajduk je odigrao sjajno prvo poluvrijeme, do 28. minute na semaforu Ivana Kušeka Apaša stajalo je 2:0 za goste nakon golova Filipa Krovinovića i Rokasa Pukštasa, Bijeli u prvom dijelu nisu dominirali, ali su kontrolirali tijek utakmice i nitko nije očekivao rasplet iste u nastavku dvoboja. Zoran Zekić na odmoru je ostavio tri igrača u obrani, ušli su Ante Crnac, Ivan Krstanović i Zoran Kvržić, a sva tri igrača kumovala su velikom povratku Farmaceuta. Krvžić je u 49. asistirao Arberu Hoxhi za smanjenje Hajdukovog vodstva, potom je Crnac, devet minuta kasnije, izborio kazneni udarac kojeg je realizirao Krstanović. Posljednjih pola sata odigralo se u usijanoj atmosferi malenog stadiona u Gradu juhe. Emir Sahiti u 79. minuti zaradio je drugi žuti karton, Slaven Belupu je u sudačkoj nadoknadi dosuđen kazneni udarac, pa ga je VAR pomaknuo na rub šesnaesterca. Sve u svemu, treće poluvrijeme bilo je usmjereno više na analizu sudačke četvorke i VAR dvojke, a manje na zeleni teren. Što se naše postave kola tiče, u nju su se 'ugurali' veznjak Hajduka Pukštaš koji je nakon dvoboja protiv Mladosti iz Ždralova u Kupu drugu utakmicu krenuo od prve minute i odmah zabio gol.

Dva igrača u postavu kola dali su Osijek i Lokomotiva koji su svoje protivnike svladali s 2:0. Junak Osijekove pobjede bio je Dion Drena Beljo koji je u razmaku od 36. do 38. minute realizirao dodavanja Mije Caktaša i Marina Leovca i u maniri rasnih golgetera zabio svoj sedmi i osmi gol u ovoj sezoni HNL-a. Sjajan u redovima Osijeka bio je i Adrian Leon Barišić koji je neutralizirao sve napade Šibenika te je na taj način zauzeo poziciju lijevog stopera u našoj postavi kola.

Iako je Sandro Kulenović realizirao kazneni udarac, a onda i asistirao Luki Stojkoviću za 2:0 pobjedu Lokomotive nad Istrom 1961, Dinamov napadač na posudbi na Kajzerici nije upao u postavu kola jer su Petković i Beljo bili sjajni u gostujućim pobjedama svojih momčadi. Zato smo iz Lokomotive u postavu kola uvrstili, drugo kolo u nizu, Nikolu Čavlinu te lijevog beka Ivana Milićevića.

POTEZ KOLA - drugi gol Mahira Emrelija

'Zaboravljeni' azerski napadač ušao je u igru u 71. minuti utakmice umjesto odličnog Drmića pri rezultatu 5:1 za Dinamu. U prvom primanju lopte izborio se za udarac s 20 metara i neobranjivo pogodio u kut Labrovićevog gola. No, taj gol, iako je bio sjajan, nije potez kola. U 85. minuti Emreli je ponovno primio loptu na 20 metara od suparničkog gola, ali ovaj put nije pucao, nego je krenuo u prodor, probio se kraj dva igrača Rijeke i gurnuo Labroviću kroz noge. Gol kakvog se ne bi posramio ni Mohamed Salah.

 Nel Pavletic/PIXSELL Nel Pavletic/PIXSELL

POSTAVA 17. KOLA (4-4-2):




Tagovi

Germanijak postava kolaDinamo ZagrebGNK DinamoHajdukOsijekHNK RijekaRijekaLokomotiva ZagrebNK LokomotivaHNK GoricaSlaven BelupoIstra 1961NK VaraždinNK Šibenik

Ostale Vijesti