Reuters
Reuters

Germanijak.hr postava četvrtfinala SP-a: Hrvati predvode obranu, Modrić vezu, a Messi napad, Petko zasjenio Neymara i Vinicusa

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 11.12.22. | 14:30

Bruno Petković nije 'upao' u postavu četvrtfinala, ali je zato je zaslužio titulu za potez spomenute faze natjecanja...

Hrvatska i Argentina sučelit će se 13. prosinca na Lusailu, a Maroko i Francuska dan kasnije na Al Baytu u polufinalu Svjetskog prvenstva u Kataru. Ove četiri reprezentacije odigrat će maksimalnih sedam utakmica na turniru, a ostaje za vidjeti koja od njih će osvojiti najsjajnije odličje, a koja će ostati bez medalje...

Na nama je, dok čekamo treće polufinale Hrvatske na svjetskim prvenstvima, izabrati najbolju postavu četvrtine finala. Subjektivno ili objektivno, nije niti bitno, u našoj postavi četvrtfinala pronašla su se petorica Hrvata. Subjektivno, jer su naši, a objektivno jer je Hrvatska izbacila glavnog favorita turnira i to uz fenomenalnu predstavu. Vrata ove postave čuva naš junak, igrač utakmice i cijele faze natjecanja, Dominik Livaković.

Livi je obranio 11 udaraca moćnih Brazilaca, potom je skinuo i jedanaesterac u raspucavanju, a Sofascore mu je dodijelio ocjenu 9.0, drugu najveću od svih četvrtfinalista. Bolji od hrvatske jedinice bio je samo junak Argentine Leo Messi koji je asistencijom i golom, a onda i pogođenim jedanaestercem u raspucavanju Argentini donio polufinale i susret s Hrvatskom. Po mnogima najvećih svih vremena dobio je ocjenu 9.1.

A Messi će se u tom polufinalu morati namučiti protiv, uz marokansku, nabolje momčadi turnira! Josip Juranović je vjerojatno odigrao utakmicu karijere. U 120 minuta dobio je svih pet duela, četiri je puta očistio loptu, jednom je presjekao, a zabilježio je i tri ključna dodavanja. Dejan Lovren osvojio je pet od pet duela (dva zračna), u 10 je navrata spriječio Brazilce u izgradnji napada, a imao je i 83 od 88 točnih dodavanja. Trijumvirat hrvatskih braniča zaključuje Joško Gvardiol, po mnogima i najbolji stoper na turniru. Uz sedma 'čišćenja' lopte, zabilježio je dva blokirana udarca, jednu presječenu loptu, osvojio je dva duela, a dodavao je loptu s uspješnosti od 92 posto!

Hrvatsku koloniju u ovoj našoj postavi predvodi kapetan, neuništivi i 'svemogući' Luka Modrić, koji je odradio 120 minuta utakmice kao da mu je 27., a ne 37., sve vrijeme dirigirao je utakmicom, dodao je 105 od 115 lopti (91 posto uspješnosti) od čega je bilo jedno ključno dodavanje, osvojio je osam od 15 duela, izborio pet prekršaja, a, kao šlag na kraju, realizirao je jedanaesterac u raspucavanju.

Drugi po brojnosti u ovoj postavi su Marokanci koji su kreirali još jednu senzaciju i izbacili favorizirani Portugal pogotkom Youssufa En-Nesyrija pred kraj prvog dijela. Napadač Seville zbog tog pogotka, ali i konstante opasnosti pred golom Portugala (dvije šanse) zaslužio biti u vrhu napada uz Oliviera Girouda koji je zabio pobjednički gol za Francusku te je, kao i En-Nesyri, bio konstantna prijetnja za obranu Gordog Albiona.

U postavi čevrtfinala svoje mjesto pronašao je i Azzedine Ounahi, veznjak Maroka koji je odigrao sjajnu obrambenu utakmicu (osvojio je sedam od osam duela, zabilježio i tri presječene lopte), ali je bio i ključni igrač Marokanaca u igri na ubojite kontranapade. Marokanci su popunili 'hrvatsku obranu' s lijevim bekom Yahijom Attiyatom Allahom koji je u 43. minuti teledirigiranom loptom pronašao 'skakača u vis' En-Nesyrija, a uz to je kreirao jednu veliku šansu i na cijeloj utakmici imao tri ključna dodavanja.

Za kraj, ostaje nam mjesto posljednjeg veznjaka, a isto je zaslužio Antoine Griezmann koji je zabilježio obje asistencije na utakmici protiv Engleske te je još jednom potvrdio da je uz Kyliana Mbappea i Oliviera Girouda ključni igrač branitelja naslova i prvog favorita za novu titulu.

POTEZ ČETVRTFINALA - Dribling Brune Petkovića

Iako je napadač Dinama možda zaslužio i svoje mjesto u postavi kola, na kraju je dobio utješnu nagradu, ako se onaj dribling protiv Brazila uopće može nazvati 'utješnom nagradom'. Igrala se 103. minuta mukotrpne utakmice. Petković je primio loptu na lijevoj strani, bio je okružen s četiri Brazilaca. Tu prolaza, dakako, nema. Osim ako se ne zovete Bruno Petković. Naizgled nonšalantno je krenuo prema njima, trzajem izbacio trojicu, potom je 'zacimao' i četvrtoga, ali se umjesto udarca odlučio na dodavanje Marcelu Brozoviću koji puca preko gola. Probali su takve finte Neymar, Vinicus Junior, Antony, Raphinha, jednostavno nisu mogli protiv hrvatske obrane. Bruno Petković takav problem s brazilskim braničima nije imao....

Gol Petkovića pronađite OVDJE.

GERMANIJAK POSTAVA ČETVRTFINALA (4-4-2, romb):



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijamarokanska nogometna reprezentacijaFrancuska nogometna reprezentacijaArgentinska nogometna reprezentacijaKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.Germanijak postava Svjetskog prvenstva

Ostale Vijesti