Dylan Martinez / Reuters
Dylan Martinez / Reuters

Bruno Petković EKSKLUZIVNO za Germanijak: "Pričajte o meni što hoćete, ali ne dam na momčad. Pozdrav Savićeviću iz polufinala"

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 11.12.22. | 07:45

Junak četvrtfinala SP-a otkrio je novinaru Germanijaka svoja razmišljanja o SP-u, Brazilu, onome što nas čeka u utorak te o izjavi Dejana Savićevića.

Dok se vozimo prema mjestu gdje smo se dogovorili s Brunom Petkovićem, primjećujemo po ulicama navijače Brazila. Puno ih je bilo smješteno u našoj četvrti Al Saad u Dohi. Moramo priznati kako nam samba nam već izlazi na uši koliko smo se naslušali ova tri tjedna. Lagano Brazilci s koferima ulaze u Ubere i pravac Hamad Airport… Do neke nove prilike. Dakle, Petko. Ušao je u igru umjesto Kramarića.

“Da je prije ušao, već bi riješili Brazilce”, šalje nam poruku Lemić iz Gospića kada je vidio da se Petko sprema za ulazak u igru.

Zlatko Dalić dan kasnije rekao nam je da mu je Petković trebao da zadrži malo loptu, da odmori suigrače… Nije to bio dobar ulazak. Zaredao je s nekoliko grešaka i počelo je rogoborenje oko nas. Jedva su čekali.

“Vadi ga van”, slušamo oko sebe. Nije nam baš drago, ali šutimo. Ne vole ga jer je svoj. Jer se ne libi reći svakome što ga ide i ustati u zaštitu momčadi.

Hvala Bogu, nije Dalić poslušao “savjete”. I dobro da nije jer su malo kasnije ti isti skakali do svodova Education City stadiona kada su slavili Petkovićev gol koji je odveo Hrvatsku do penala, posredno i do polufinala…

Dan kasnije pričamo s jednim od junaka utakmice. Pitamo ga za taj ulazak…

“Nekad se dogode utakmice gdje ti treba koja lopta više da uđeš u ritam, ali izuzev toga sam odradio više nego dobar posao. Na kraju krajeva jedino je rezultat bitan, a puno je lakše kad imaš Livakovića prije penala”, priča nam Petković. Djeluje sretno. Umoran je, ali sretan. Obitelj je tu, vidjeli smo i Tarzana na tribinama u njegovom dresu.

“Svi smo umorni, ali ovo je takvo natjecanje. No, kada utakmica počnu zadnje o čemu razmišljaš je taj umor. Nešto te tjera po terenu, neki čudan osjećaj s kojim ideš preko svojih granica”, priznaje Petković.

Vratili smo se na gol. Pitamo ga je l' to konačan odgovor kritičarima.

“Ma ne zamaram se time. Ljudi imaju pravo misliti što žele. Slobodna smo zemlja. Smeta me samo kada se prelazi granica ukusa. Pričaj o meni bilo što, ali nemoj na moju momčad. Tu nema kompromisa. Ja znam koliko je tu truda i odricanja da bi se došlo do ovog i samo tražim fer i korektan odnos. Ništa više”.

Akcija za gol bila je “copy paste” iz Maksimirske 128.

“Ispada tako, ali ne trebamo se sada dijeliti niti to potencirati. Ovdje smo Hrvatska i siguran sam da se gol slavio jučer u cijeloj zemlji, kao što se Livajin protiv Kanade slavio na isti način. Rivalstvo je draž nogometa i dobar je u primjerenim količinama, ali sada smo svi Hrvatska. Uostalom, Vlašić je našao Oršu…”, reći će Petković.

Što se može više od ovoga? Hrvatska je izbacila prvog favorita prvenstva…

“Je l' Argentina drugi? Ili je to Francuska?”, odgovara protupitanjem. Malo razmišlja pa nastavlja.

“Malo tko je imao vjeru u nas. Znali smo da moramo proći skupinu jer se to očekuje od viceprvaka svijeta. Kad smo dobili Japan u osmini finala, onda smo preko noći morali dobiti i tu utakmicu. I tu se očekivao oproštaj. Nego, jesi ti imao avionsku kartu za povratak u Zagreb sinoć?”, pita nas Petković.

“Svi smo ih imali” odgovaramo.

“Vi možda jeste, mi nismo. Mi imamo najveću vjeru u sebe. Vjerovali smo da možemo proći Brazil, kao što sada vjerujemo da možemo proći Argentinu. Ne treba puno misliti o protivniku već gledati sebe. Izvući ono najbolje, pa ako se stvori prilika iskoristiti je. Zašto ne? Dvije smo pobjede udaljeni od cilja”.

Je l'’ Bruno Petković očekivao ovakvih nekoliko mjeseci. Liga prvaka, Chelsea, SP, gol Brazilu

“Ne razmišljam toliko daleko. Nekada je to na razini koju očekujem od sebe, nekada nije, ali sve je u tom cilju da budem što bolji. Otvorilo se, uživam i dobro se osjećam. To je najbitnije”.

S Mislavom Oršićem čini tandem snova…

“Dugo se znamo, usudio bih se reći da možemo funkcionirati zatvorenih očiju. Kroz svaku utakmicu i trening stvara se navika. I zato izgleda to tako kako izgleda”.

Za kraj smo ostavili pitanje o Dejanu Savićeviću koji ga je komentirao iz lože. Krenulo je sa “Gdje ste ga našli, ne može ništa”, a završilo sa “Vi kravu da stavite, dala bi gol”.

Nije imao neki poseban komentar.

“Savićević? Pričali su mi da je bio top igrač. Pozdravljam ga iz polufinala Mundijala”, nasmijao se Petković. Imali smo još par pitanja, ali obitelj je imala prioritet. Nismo inzistirali…



Tagovi

Bruno PetkovićHrvatska nogometna reprezentacijaargentinski nogometKatarKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.Vatreni

Ostale Vijesti