REUTERS/Paul Childs
REUTERS/Paul Childs

Nastavlja se marokanska bajka, pao je i Portugal za najveći uspjeh afričke reprezentacije

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 10.12.22. | 18:00

Više se ne može govoriti o slučajnosti kad prođete Hrvatsku, Belgiju, Španjolsku i Portugal bez poraza

Da su čuda moguća uvjerili smo se nekoliko puta na ovom Svjetskom prvenstvu u Kataru. Oni kojima se daju najmanje šanse grizu najjače. I vidjeli smo to jučer s Vatrenima koje su svi otpisivali u utakmici protiv Brazila pa su Neymaru i društvu pokazali put za doma. U slučaju Hrvatske to zapravo i nije tolika senzacija jer se ipak radi o osvajaču srebra s prošlog prvenstva, ali kad to radi Maroko onda je velika senzacija. Maroko je završio skupinu ispred Hrvatske i Belgije, a onda u osmini finala izbacili Španjolce na jedanaesterce.

Pokazali su da sve to što su napravili dosad nije slučajno i da ćemo još možda neko vrijeme gledati njihov kao senzaciju, ali činjenica je da kad prođete kroz Svjetsko prvenstvo bez poraza protiv ovakvih reprezentacija onda tu nema priče o slučajnosti. Maroko je danas očitao lekciju i Portugalu pobjedom 1:0, a sad ih čeka polufinale što je najveći uspjeh neke afričke reprezentacije.

Teško je izdvojiti koga će Marokanci više slaviti nakon ove utakmice od sjajnih obrana Bona do En-Nesyrija koji je još jednom bio precizan kad je trebalo. Posjed je bio na strani Portugala, ali nisu previše prostora dobivali za doći do Bona. Poznati su Marokanci po svojoj obrani, a i danas je bila na nivou. Ono što je uspijevalo doći do gola skidao je Bono.

Imali su već na početku Portugalci ozbiljnu priliku kad je Felix pobjegao obrani Maroka, ali Bono je to odbio u korner. Odgovorio je Maroko preko En-Nesyrija u šestoj minuti, a njegov pokušaj je završio iznad gola. Bili su opasni Marokanci i u 34. minuti kad je ponovno glavni protagonist bio En-Nesyri koje ponovo pucao preko gola. I onda u 42. minuti bio je precizniji. Zahvatio je napadač Seville glavom ubačaj s lijeve strane, portugalski vratar Costa malo je zaplivao, a Maroko poveo 1:0.

Veliku priliku imali su Marokanci i na otvaranju drugog dijela kad je Ziyech poslao oštru loptu iz slobodnjaka u peterac, ali je završila malo pored stative. Kako je vrijeme odmicalo Portugalci su pokušavali stići rezultat, izvući barem produžetke, ali nije im uspjelo ni s Cristianom Ronaldom koji ponovno nije započeo utakmicu. Imali su sjajnu priliku za to i kad je Cheddira pocrvenio u sudačkoj nadoknadi koja je trajala osam minuta. No u toj nadoknadi na kraju je najveću priliku imao Maroko kad je Aboukhlal izbio sam pred Costu i pogodio u portugalskog vratara.

Nedugo nakon toga sudac je odsvirao kraj, a Maroko počeo slaviti plasman u polufinale. Protivnike će saznati nakon ogleda Engleske i Francuske.

Pogodak s utakmice pogledajte OVDJE.

Maroko – Portugal 1:0

Stadion: Al Thumama (Doha)

Sudac: Facundo Tello (Argentina)

Strijelci: Youssef En-Nesyri 1:0 (42.)

Žuti kartoni: Cheddira, Dari (Maroko), Vitinha (Portugal)

Crveni karton: Cheddira (Maroko)

Maroko (4-3-3): Bono – Hakimi, Yamiq, Saiss(od 57 Dari), Attiat-Allah – Ambrabat, Onuahi, Amallah(od 65. Cheddira) – Ziyech(od 82. Aboukhal), Boufal(od 82. Jabrane), En Nesyri(od 65. Benoun)

Portugal (4-3-3): Costa – Diogo Dalot(od 79. Horta), Pepe, Dias, Guerreiro(od 51. Cancelo) – B. Silva, Neves (od 51. Cristiano Ronaldo), Otavio(od 69. Vitinha) – B. Fernandes, Joao Felix, Ramos(od 69. Leao)


Tagovi

Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.PortugalPortugalska nogometna reprezentacijaMaroko

Ostale Vijesti