Germanijak.hr postava 36. kola: Dinamovci 'privatizirali' posljednju najpostavu sezone, Istrinom Pirlu potez kola

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 29.05.23. | 14:00

Konkurencija za najpotez kola bila je žestoka...

Jučer su odigrane posljednje dvije utakmice 32. izdanja najvišeg ranga hrvatskog nogometa koji se od ove sezone zove samo Hrvatska nogometna liga. Sezonu je ponovno obilježio zagrebački Dinamo koji je suvereno stigao do 24. naslova prvaka Hrvatske. Titulu su Plavi potvrdili na Poljudu, pet kola prije kraja, a na kraju su prvenstvo završili sa serijom od 11 utakmica bez poraza i +10 u odnosu na prvog pratitelja Hajduka.

Iako se Bišćanov Dinamo, recimo to tako, znao mučiti na nekim gostovanjima (Lokomotiva, Istra 1961, Hajduk), Plavi su na Maksimiru (i na Rujevici) bili impresivni. Bišćan na domaćem terenu ima maksimalan učinak od četiri pobjede uz gol-razliku 14-1. Dinamo je na Maksimiru pod Bišćanom upisao tri pobjede u kojima je zabio četiri pogotka, a Varaždinu 'samo' dva.

Dinamo je impresivan bio i protiv Gorice u posljednjem kolu. Gosti su poveli već u četvrtoj, a onda je na scenu stupio napadački i lepršavi Dinamo, trčalo se, pucalo, a čini se kao da se Dinamovim igračima isplatio odlazak na utakmice Futsal Dinama jer smo u nekoliko navrata od Dinamovih igrača vidjeli prave malonogometne minijature i akcije. Da nije bilo milimetarskog zaleđa Ivanušeca, da nije bilo odličnog Radoševića, koji je skinuo jedanaesterac Petkoviću, ali i još nekoliko šansi, Plavi su sinoć mogli komotno zabiti šest, možda i više pogodaka...

Zbog nedjeljne predstave, ali i cijele sezone, nagradili smo dinamovce s čak pet igrača u posljednjoj postavi kola. Luka Ivanušec prvo je ime ne samo Dinama već i čitavog HNL-a ovog proljeća. Osim jednog priznatog i jednog nepriznatog pogotka, imao je asistenciju, dva ključna dodavanja, šest od sedam uspješnih driblinga. Jednostavno je bio neuhvatljiv, a s takvim Ivanušecom Dinamo ne može izgubiti. Drugo ime susreta bio je Robert Ljubičić, perfektno je lobao Radoševića za 1-1, odirgao je jednu odličnu utakmicu u oba smjera i čini se da mu pozicija u veznom redu, i to malo ofenzivnije nego kod Ante Čačića, i te kako odgovara.

Na jednako dobroj razini bio je i Martin Baturina, koji nije zabio, ali je asistirao Ivanušecu za 2-1 vodstvo Plavih. Dodavao je s 88 postotnom tošnošću, a imao je tri od četiri uspješna driblinga. Dino Perić bio je standardno dobar u defenzivnim zadacima, a potom je zabio i pogodak za 3:1. Dodavao je sa 100-postotnom točnošću, među kojima je bilo i šest od šest dugih lopti.

Za kraj, u momčadi kola našao se i - Josip Drmić! Iako je na terenu proveo samo posljednjih 16 minuta plus sudačka nadoknada, uspio je upisati dvije asistencije, posebno impresivna bila je prva Dariju Špikiću, a našao se i u jednoj matnoj šansi, matirao je Radoševića, ali su braniči Gorice izbili čisti gol.

Nakon što je Hajduk u finalu Kupa s 2-0 nadvisio Šibenik, sada je u posljednjem kolu prvenstva, u kojem su se Narančasti oprostili od HNL-a, Hajduk slavio s uvjerljivih 3-0. U našoj postavi kola s te utakmice našao se mladi Roko Brajković koji je prvo propustio jednu veliku priliku u prvom dijelu, a onda je zabio i svoj prvijenac za vodstvo Bijelih. Ipak, igrač utakmice bio je Yassine Benrahou koji je u 64. sjajno pronašao Jana Mlakara iz kornera, a slovenski napadač pogodio je za 2-0. Zatim je zamalo iz 'mrtvog kuta' pogodio mrežu, a to mu je usjleo nekoliko minuta kasnije kada je lobao Rogića i postavio konačni rezultat.

Preostale četiri pozicije zauzeli su igrači iz četiri različite momčadi. Slaven Belupo se od svojeg trenera Zorana Zekića oprostio s 1-1 remijem na gostovanju kod favorizirane Istre 1961. Mladi Filip Krušelj (18) otkriće je na desnom beku, a i jako je dobro surađivao s Antom Crncem u nastavku utakmice, imao je i jedan topovski udarac, a onda je i fenomenalnim centaršutom pronašao Arbera Hoxu za 1-0 vodstvo Farmaceuta.

Na suprotnoj strani obrane, na onoj lijevog beka, našao se srebrni iz 2018. Josip Pivarić. Iako kapetan Lokomotive možda nije odigrao najbolju utakmicu u svojoj bogatoj, sadržajnoj i iznimno uspješnoj karijeri, odlučili smo ga za oproštaj od te bogate karijere nagraditi i mjestom u posljednjoj postavi posljednjeg kola kojeg je odigrao u karijeri. Ne, ne, Piva, hvala tebi na svemu što si donio hrvatskom nogometu!

Za kraj ove postave kola, opraštamo se od Gradskog vrta, kultnog Osijekovog stadiona, prije nego što se Bijelo-plavi prebace na Pampas. Rijeci je pripalo prvo, a Osijeku drugo poluvrijeme. Bijelo-plavi su u nastavku utakmice stvorili veliki broj šansi, no Nediljko Labrović ponovno je bio perfektan, primio je 'samo' jedan gol, a u sudačkoj nadoknadi obranio je i kazneni udarac Ramonu Mierezu i tako spriječio Osijekovu pobjedu za opoštaj od Gradskog vrta. Iz redova domaćina u postavu kola uvrstili smo Adriana Leona Barišića koji se vrlo dobro nosio s opasnim ofenzivcima Rijeke, Friganom, Ampemom, Djouahrom, Marinom, kasnije i Nikom Jankovićem.

Potez kola - gol Frane Mlinara

Bilo je puno kandidata za potez kola. Birajte prva dva gola Dinama, odlilnu asistenciju Drmića i realizaciju Špikića za 3-1, zatim sjajni lob Benrahoua, gol Bande iz kornera ili pak pogodak Hoxhe na ubačaj mladog Krušelja. Međutim, pobjedu u ovom izboru odnio je Frano Mlinar koji je u stilu Andree Pirla izveo slobodni udarac, zabio za 1-1 i Istri 1961 donio spektakularno peto mjesto.

Germanijak postava 36. kola.



Tagovi

Hrvatska nogometna ligaHNLGermanijak postava kolaDinamo ZagrebGNK DinamoHajdukNK OsijekHNK Rijeka

Ostale Vijesti